Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі Львівщини майже сім годин перекривали дорогу


Гірники ДП «Львіввугілля» вдались до радикального кроку – перекрили рух на трасі Львів – Жовква

12 січня на Львівщині шахтарі перекрили рух на трасі Львів – Жовква з вимогою виплатити їм заборгованість зі зарплатні за листопад, передбачити у бюджеті на цей рік державну підтримку вугільної галузі, не допустити закриття шахт. Щоправда всі шахти, окрім «Степової» Державного підприємства «Львівугілля», працюють у звичайному режимі.


О 10-й годині ранку шахтарі перекрили трасу на двох ділянках у напрямку Жовкви. Ця дорога веде до одного з пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. Гірники безперервно ходили по пішому переходу, час від часу пропускали транспорт, зокрема пасажирські автобуси. Водіїв поліцейські скеровували до об’їзних шляхів.


В акції протесту гірників взяли участь представники усіх шести шахт Державного підприємства «Львіввугілля». У руках вони тримали гасла з написами: «Не дамо знищити вугільну галузь Галичини!», «Державну підтримку вугільної галузі!», «Закриттю шахт – ні!», «Невже чуже вугілля збереже енергобезпеку України?». Таким чином гірники пояснювали причину їхнього протесту і ті проблеми, яких зазнає ДП «Львіввугілля».

«Зарплату не платять, наше вугілля не купують, мабуть, хочуть закривати. Зараз виплатили 46% зарплати, говорять, що після 20 січня (решту), а скільки, не кажуть», – говорить Петро Ткачук, шахтар.

Чому тримаєте гасло зі словами «Закриттю шахт – ні? – запитую у шахтаря.

– Щоб закриття шахт не було.

– А хто про це каже?

– Всі. Всі хочуть закрити, крім однієї 10-ї. Інші гірники не йдуть страйкувати, бо бояться, щоб їхні шахти не закрили, – говорить Мар’ян, гірник 10-ї шахти.

Причина заборгованості

Другого січня розпочали страйк гірники шахти «Степова». Десять днів тому вимога була лише одна – виплатити заборгованість зі зарплатні за листопад і вчасно видати гроші за грудень. На сьогодні шахтарі отримали 46% зарплати за листопад, решту суми їм обіцяє керівництво «Львіввугілля» виплатити до кінця січня. Водночас за грудень зарплата, згідно з графіком, мала б бути виплачена після 20 січня.

Причиною заборгованості зі зарплатні є те, що ще у грудні 2014 року держава припинила фінансування львівських шахт, щоб перевести їх на беззбитковий режим. Але через три місяці поновила фінансування, бо вугільне підприємство не давало собі ради самостійно. Зокрема, через стару матеріально-технічну базу, ціну на вугілля, ринок збуту.

«Ми сподівались на поетапне зменшення державної підтримки. При мінімальній підтримці в межах 480 мільйонів гривень у 2017 році державне підприємство зможе працювати беззбитково», – зауважив гендиректор ДП «Львіввугілля» Андрій Дяченко.

2016-й без держпідтримки?

У бюджеті на 2016 рік передбачено 500 мільйонів гривень на заборгованість зі зарплатні гірникам за минулий рік, але вугільна галузь позбавлена державної підтримки. І це найбільше нині турбує гірників.

«Як жити у 2016 році? Тому одна з вимог, щоб у лютому були внесені зміни у бюджет, щоб вугільна галузь мала державну підтримку на цей рік. Потрібна підтримка на матеріально-технічну базу, бо те обладнання, на якому працюємо, свій ресурс вже давно вичерпало. Для того, щоб зменшити собівартість вугілля, треба нове обладнання. Воно десятиліттями не оновлювалось. Ми маємо мати гарантію на зарплату», – розповів гірник Володимир Катерина, який працює у вугільній галузі з 1988 року.

Гірники вимагають, щоб влада врегулювала питання закупівлі вугілля ДТЕК «Західенерго» (ДТЕК – енергетичний підрозділ фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент», створеної у Донецьку, акції якої належать Рінату Ахметову»). Склади «Львіввугілля» завалені паливом. Вугільний басейн був збудований на Львівщині, по суті, як одна система з теплоелектростанціями, які купували місцеве паливо. Однак після приватизації «Західенерго» власники воліють купувати вугілля зі своїх шахт.

«ДТЕК має свої шахти «Добропілля» і «Павлоградвугілля» і їм не вигідно купувати наше вугілля. ДТЕК має купувати наше вугілля, бо інакше ми не виживемо, бо наше паливо придатне для теплоелектростанцій. Ахметов, тобто – відповідно – ДТЕК, спалює своє вугілля. Держава має врегулювати питання закупівлі вугілля «Західенерго», – наголосив Володимир Катерина.

Генеральний директор ДП «Львіввугілля» Андрій Дяченко не звинувачує гірників, які вдались до протесту, бо зарплату шахтарі мають отримувати вчасно. Але водночас наголосив, що бідою гірників намагаються скористатись певні зацікавлені кола, які хочуть здобути політичні дивіденди.

Думаю, хтось знає, що гроші до 20 січня надійдуть, а тому вирішив організувати акції, щоб потім сказати, що ось акціями добились виплати
Андрій Дяченко

«Всі знають, що є гроші у бюджеті для погашення заборгованості. Завтра буде засідання Кабміну і гроші розподілятимуться. Хтось каже, що гроші мають бути вже. Думаю, хтось знає, що гроші до 20 січня надійдуть, а тому вирішив організувати акції, щоб потім сказати, що ось акціями добились виплати», – каже гендиректор.

Також він запевнив, що шахтарі матимуть роботу, бо шахти на Львівщині не закриватимуть, а підприємство проситиме державу виділити гроші на вугільну галузь, щоб гірники мали гарантовану зарплату, а зароблені гроші підприємство вкладатиме в нове обладнання. Водночас уряд повинен врегулювати питання, щоб ДТЕК «Західенерго» купувало вугілля для теплоелектростанцій у державного підприємства, а не з приватних шахт Донбасу, а також необхідно вирішити питання щодо майнового комплексу «Львівської збагачувальної фабрики». Бо на сьогодні, як припускають деякі працівники підприємства, його невідомі власники перебувають у Москві.

Шахтарі перекривали дорогу на майже сім годин. Вони розійшлись, але у разі невиконання їхніх вимог, кажуть, що знову вдадуться до радикальних кроків.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG