Доступність посилання

ТОП новини

Я очікую номінації на Оскара – режисер фільму «Зима у вогні»


Кадр із фільму «Зима у вогні»
Кадр із фільму «Зима у вогні»

Я служу країні, яка називається «кіно»: вона універсальна, в неї немає кордонів – Євген Афінеєвський

Сьогодні у Каліфорнії американська кіноакадемія має обрати п’ять кандидатів, які змагатимуться за цьогорічного «Оскара». Чи буде серед них фільм «Зима у вогні» про протести на Майдані в Києві? Цей фільм відібрали до короткого списку претендентів на премію «Оскар» у категорії документальних фільмів серед 124, які подалися. Церемонія вручення «Оскара» відбудеться 28 лютого у Лос-Анжелесі. Напередодні оголошення Радіо Свобода поцікавилося у режисера фільму Євгена Афінеєвського про очікування від цього оголошення.

– Я очікую номінації. Але я і не розчаруюся, якщо цього не станеться, бо цього року є багато дуже сильних фільмів, і суперництво є дуже сильним, бо серед претендентів багато оскароносних рефисерів та продюсерів, які вже отримували «Оскарів» за свої попередні роботи. Це і Майкл Мор, і Алекс Ґібні, Девіс Ґуґенгайм, Морґан Невіл – майже всі вони були в «оскарівських» списках, вони є членами кіноакадемії, і тому цього року боротьба навіть за п’ятірку є дуже складна. Але навіть потрапити до короткого списку означає, що твою роботу сприйняли професіоналами. І вони оцінили її як якісну, добру, монументальну роботу.

– Ви зняли політичну картину? Чи не зашкодить їй це при відборі?

У фільмі немає політиків. У фільмі є люди

– Ні, я від самого початку не намагався робити політичний фільм, бо цей фільм про людей, про їхні долі. Я намагався триматися подалі від політики. Я сам не люблю політику. У фільмі немає політиків. У фільмі є люди. Фільм розповідає про те, що змусило людей вийти на площу і вистояти там. Вони вистояли проти поганої холодної погоди, під поліцейськими кийками, під кулями. Тому фільм про людські долі, долі людей, які там були.

– Ви говорите, що не любите політиків, але політики люблять Вас. Президент України Петро Порошенко нагородив Вас державною нагородою України, рекомендував до обов’язкового перегляду Ваш фільм, як кращий фільм минулого року. Як Ви до цього ставитеся?

– Є різниця між політиками всередині фільму та реакцією політиків на фільм. У фільмі немає політиків, бо цей фільм не про них. Те, що президент Порошенко подивився фільм як людина, як президент і навіть як батько дітей, бо в нього діти того ж віку, що і студенти у фільмі, – в цьому немає нічого дивного, що фільм зачепив його на персональному рівні. Це не стосується його як політика.

– Президент Порошенко рекомендував два твори – Ваш фільм і книжку американського журналіста також російського походження Сергія Лойка «Аеропорт». У Вас немає відчуття, що Ви долучаєтеся до створення якоїсь нової міфології?

Я – американець, який народився в Росії. Я – людина ззовні, яка показує це нейтрально

– Я не думаю, що я створюю якусь міфологію. Я думаю, для нього було важливо наголосити, що це є два незалежних погляди. Те, що ми не українці, наголошує на тому, що це погляд ззовні. Це погляд людини, яка не стає на чийсь бік. Я не став на бік українців. Я – американець, який народився в Росії. Я – людина ззовні, яка показує це нейтрально. Так само і Лойко, було важливо, що він є незалежною стороною.

– У своєму виступі Ви говорили про те, що Майдан, на якому першими жертвами були вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизнєвський, показав, що патріотами України можуть люди, які не є українського походження. Ви не відчуваєте себе також трохи патріотом України?

– Я не думаю, що я патріот України, я і не патріот Росії, я не думаю, що я патріот Ізраїлю. Я людина, як займається кіно, живе в Америці, я – американець. Я не думаю, що в мене є почуття патріотизму до якоїсь з цих країн. Ну, може до Америки є, бо я там вже давно живу, з нею пов’язано моє життя. А моє служіння звернуто до глядача, незалежно від того, де він живе. Я служу світовому глядачу. І я служу країні, яка називається «кіно» – вона універсальна, в неї немає кордонів.

На цю ж тему:

02.12.2015
Фільм «Зима у вогні» увійшов до короткого списку претендентів на «Оскар»

далі

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG