Доступність посилання

ТОП новини

Якби вони були озброєні, їх би так легко не побили – дружина члена «Правого сектору»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Драгобаті було багато людей зі сходу України, але конфліктів із ними фактично не було, говорить жінка

П’ятниця, 15 січня, – останній день подачі апеляції у справі затриманих на Закарпатті членів «Правого сектору». Поліція звинувачує їх у збройному хуліганстві на курорті Драгобрат і ще кількох злочинах, скоєних, як припускають, на новорічні свята. Серед затриманих – захисники Донецького аеропорту і учасники блокади Криму. Дружина одного з бійців не вірить, що їх могли затримати звичайні постояльці готелю.


Антон Окороков із позивним «Бєс» одружився на Надії Клюшніковій 30 грудня і вже 3 січня разом із молодою дружиною поїхав у весільну подорож на закарпатський курорт Драгобрат. Через тиждень він став одним з членів «Правого сектору», які брали участь у бійці в закладі «Хата магната» на цьому курорті. До того часу конфліктів майже не було, говорить Надія.

Антон Окороков і Надія Клюшнікова
Антон Окороков і Надія Клюшнікова

«Єдиний конфлікт у нас виник в перший день нашого перебування. На двох великих екранах вмикали відео з «Русскими витязями» – це група російської авіації – приурочене до анексії Криму. Я попросила вимкнути, на що «діджей» відповів, що це, можливо, французька авіація, і чого ми взагалі вчепилися. Хоча на початку відеоряду було величезним шрифтом написано «Русские витязи», – розповідає Надія. Говорить, що це відео більше дратувало її, ніж «Бєса», але все одно персонал врешті-решт вимкнув російське шоу.

На Різдво молодята поїхали до «правосека» Василя «Хорвата» Малковича в селище Вижній Березів. Там вони зустрілися із іншими бійцями «Педро» і «Цвіком», а також волонтером із позивним «Нацик». Усі вони пізніше брали участь у бійці.

В гостях Надія захворіла і за порадою знайомого лікаря і волонтера Юлії Кузьменко поїхала в Яремчу – дружина «Бєса» має народити через місяць і волонтер про всяк випадок повезла її «ближче до цивілізації».

Адвокат каже, що бійка почалась через образи, поліція – через хамство «правосеків»

«Бєс» із друзями повернулися в «Хату магната» за особистими речами. Саму бійку Надія не бачила, але не може повірити, щоб прості місцеві мешканці чи постояльці могли так легко побити ветеранів АТО. Тим більше, якщо вони дійсно були озброєні, як стверджує слідство. Той самий «Бєс» проходив військову службу в морській піхоті, усі мали бойовий досвід.

Адвокат потерпілих Владислав Добош говорить, що конфлікт виник між охоронцем закладу «Хата магната» і одним із «правосеків» через образливі слова. У результаті бійки постраждали охоронець і кухар. У протоколі йдеться, наприклад, про удари сувенірною дерев’яною сокирою по голові, розповів адвокат. За даними правоохоронців, бійка почалася після вимоги клієнтів подати їм вечерю, незважаючи на зачинену кухню.

Незважаючи на те, що вони були озброєні холодною і вогнепальною зброєю, отримали відсіч і були затримані відпочивальниками і власником кафе
Максим Цуцкірідзе

«Почувши відмову, вони безпричинно завдали тілесних ушкоджень, застосували насильство. Проте незважаючи на те, що вони були озброєні холодною і вогнепальною зброєю, отримали відсіч і були затримані відпочивальниками і власником кафе», – наголосив заступник начальника Управління ГСУ Національної поліції Максим Цуцкірідзе.

Зі слів «Бєса», я дивлюся – мені в голову направлений «дробовик». Їх зв’язали, кинули на сніг. Поки не приїхала поліція, кожен, хто хотів, підходив і бив їх
Владислав Добош


Адвокат потерпілих Владислав Добош говорить, що зброю хлопцям підкинули. Також постріли з боку ветеранів АТО не зафіксовані ніким із очевидців, говорить він.

«Зі слів «Бєса», я дивлюся – мені в голову направлений «дробовик». Вони почали відходити, пролунав вистріл, на щастя, не попали. Потім з’являється людина із травматичної зброєю, стріляє у хлопців. Їх зв’язали, кинули на сніг. Поки не приїхала поліція, кожен, хто хотів, підходив і бив їх», – розповів Добош.


Затримані чекали на приїзд поліції приблизно годину – речник МВС

Працівники закладу самі віддали правоохоронцям пістолети, які знайшли або біля хлопців, або десь на території закладу, наголошує адвокат. Це підтвердила речник поліції Закарпатської області Галина Сернівка.

Там, здається, місцеві самі відсунули зброю. Це і на відео є – видно, що вони були зі зброєю
Галина Сернівка

«Там, здається, місцеві самі відсунули зброю. Це і на відео є – видно, що вони були зі зброєю», – повідомила вона Радіо Свобода.

За словами Сернівки, виклик поліції надійшов 10 січня о 8.35 і приблизно через годину рота поліції особливого призначення прибула до закладу «Хата магната». Одразу після прибуття правоохоронці надали затриманим медичну допомогу, а двох із них відвезли до лікарні. Решта спочатку відмовлялися, але потім також поїхали до лікарів, зазначила Сернівка.

«Наскільки я розумію, вночі вони зайшли до цього закладу і там гостювали. Сама подія сталася зранку. Це інформація від очевидців, від людей, які там мешкали», – повідомила речник МВС.

Речник поліції на Закарпатті підтвердила, що в затриманих була вилучена певна кількість грошей, зокрема, частина з грошей була у російських рублях. За словами дружини «Бєса», на весілля їм дійсно подарували гроші, але не рублі. На той момент у «Бєса» було 8 тисяч гривень і 800 доларів, за її словами.

Дружина «Бєса» також розповідає, що багато з персоналу були мешканцями східних міст – Краматорська, Горлівки й інших, але конфліктів більше не було, хоча молодята відпочивали там не один день.

«Кухар, про якого кажуть, що ноги поламали, мені на прохання Антона вночі суп готував, коли мені було не дуже добре», – пригадує вона.

Взагалі в дружини затриманого багато претензій до офіційної версії. Зокрема, за її словами, ніхто з потерпілих не звернувся до лікарні, а кухар нібито зі зламаною ногою в той же день виступав у суді. Навіть говорити про те, що бійці були у камуфляжі, – неправда, говорить Надія. «Бєс», за її словами, був у зеленій мілітаризованій куртці, а решта – в звичайному одязі.

«Правосеки» побили двох юнаків, викрали автівку і зламали палець мешканцю Івано-Франківщини – поліція

Крім бійки у Драгобраті, поліція підозрює деяких затриманих в інших злочинах. За даними поліції, 28 грудня один із них нібито погрожував одній із клієнток АЗС WOG у Львівській області і стріляв у повітря. 9 січня начебто декілька з них влаштували бійку у кафе «База» Івано-Франківської області, де постраждало двоє хлопців 1997 року народження. Того ж дня нібито вони спровокували стрілянину, намагалися заволодіти автомобілем марки Chevrolet Lacetti і зламали палець ще одному місцевому мешканцеві.

У поліції підозрюють також, що після цього вони заволоділи автівкою ще одного місцевого мешканця, побили його і, запхнувши власника в багажник, спровокували ДТП. Пізніше нібито забрали мобільний телефон потерпілого і втекли.

Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль також звинувачує «Хорвата» і «Бєса» у стрілянині 29 грудня поблизу київського нічного клубу «Ескалібур», але дружина «Бєса» говорить, що це неможливо – день перед весіллям вони провели, бігаючи «по магазинах».

Адвокати потерпілих будуть подавати апеляцію на рішення про утримання під вартою. Серед пом’якшуючих обставин – вагітна дружина одного з бійців, рекомендації громадських організацій, нагороди бійців за оборону України і важкий стан здоров’я (деякі із затриманих непритомніли в залі суду).

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG