Доступність посилання

ТОП новини

Киян ставлять на лічильник – для економії газу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Київгаз» і КМДА мають намір встановити лічильники всім власникам газових колонок, щоб подолати проблему несплати за частину газу, спожитого киянами

Київ – «Київгаз» закликає киян не протидіяти встановленню газових лічильників, посилаючись на зміни до законодавства. Однак близько чверті мешканців квартир, які мають газові колонки, відмовляються від цього. Газовики – погрожують відімкненням та підвищенням норм споживання газу на людину, а тим часом встановлюють лічильники на будинки, щоб бачити структуру витрат газу в столиці. Частина експертів вважає лічильники необхідною умовою енергозбереження, частина – наголошують, що важливіше – знизити газові тарифи до рівня закупівельних цін на газ, і цим подолати кризу неплатежів.

Безкоштовно встановити газові лічильники у понад 12 тисяч київських квартир, де працюють газові колонки, має намір підприємство «Київгаз». Однак кияни, в яких колонки працюють без лічильників, відмовляються від них, хоча закон зобов’язує до цього, пояснює журналістам заступник голови правління ПАТ «Київгаз» Юрій Лебедєв.

«В Україні діє закон «Про забезпечення комерційного обліку природнього газу», і згідно з ним споживачі, які мають у своїх квартирах газові колонки, а не лише плити, зобов’язані мати лічильники газу, починаючи з 1 січня цього року. У Києві таких квартир – 48,5 тисяч. «Київгаз» за допомогою НКРЕКП отримав кошти на закупівлю і встановлення лічильників, але 12 тисяч квартир з цієї категорії їх ще не мають, – визнає Юрій Лебедєв. Причина в тому, що громадяни стали відмовлятися від встановлення лічильників. Об’єктивно родина, що має газову колонку, споживає 23-24 кубометри газу на рік на людину, і за лічильником це чудово видно. А норма є заниженою, і передбачає 9 кубометрів на людину».


У цій ситуації «Київгаз» продовжує безкоштовне встановлення газових лічильників і після 1 січня 2016 року. Що ж до тих споживачів, які відмовлятимуться від цього, застосовуватимуть норми споживання з розрахунку 23,6 кубометра на одного мешканця квартири на рік, або ж перекриватимуть газ, обіцяє Юрій Лебедєв.

Паралельно, запевняє представник «Київгазу», підприємство встановлює великі будинкові лічильники, і це дасть змогу бачити, як витрачається газ житловим сектором у масштабах всього Києва, і подолати дисбаланси в галузі. Нині, за словами Юрія Лебедєва, столиця споживає на 23 мільйони кубометрів газу на рік більше, ніж вказано в рахунках, що отримують громадяни та підприємства. Причину такого дисбалансу Лебедєв бачить саме в нормі споживання газу 9 кубометрів на рік на людину та у відсутності лічильників у частині помешкань.

У планах столичного газового підприємства та КМДА – до початку 2018 року встановити газові лічильники в усіх без винятку квартирах столиці, де є газові плити, а не лише у тих, де встановлені колонки. Це підтверджує і заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Однак він наголошує, що ідеться про понад 600 тисяч квартир, відтак більш реалістичною метою на нинішньому етапі є встановлення газових лічильників на всі будинки, куди подається газ, бо таких лічильників для столиці потрібно лише 5700.

Кампанію зі встановлення лічильників та відімкнення тих, хто відмовився від них, «Київгаз» анонсував ще восени 2015 року.

Без приладів обліку енергозбереження неможливе – експерт

Святослав Павлюк
Святослав Павлюк

Газові лічильники у більшості квартир є необхідною передумовою реформування українського газового сектору та енергозбереження, адже без обліку важко уявити, де найбільші втрати та що треба робити у першу чергу, наголошує керівник київського офісу асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

«Варто впроваджувати заходи не стільки щодо заміщення самого газу (це було домінантою державної політики останніх півтора року), скільки щодо скорочення потреби в енергоресурсах. Тобто запроваджувати системні проекти, такі як аудит будинків, і вже на основі аудиту – утеплення, термомодернізація, тощо. В Україні з цим є реальна катастрофа, – пояснює аналітик. – Максимум 30% будинків мають прилади обліку газу, тепла і води, і це означає, що ми не можемо вести взагалі дискусію про якусь сертифікацію будинків, згідно з вимогами енергетичного співтовариства».

Святослав Павлюк найбільшою проблемою української енергетики та газового сектору, успадкованою з минулих років, вважає низький коефіцієнт корисної дії енергетичних потужностей: від газових колонок до ТЕЦ і ТЕС. А також велику енергоємність житлового господарства і промисловості.

Для порівняння: житлове господарство країн-членів ЄС споживає у кілька разів менше енергії та ресурсів на душу населення, ніж в Україні. Саме в цьому експерти вбачали залежність України від російського газу, яка два роки тому була критичною, і лише упродовж 2014-15 років зменшилася в рази.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Водночас частина енергетичних експертів, таких як Юрій Корольчук, вбачають найбільшу проблему газового сектору не у відсутності приладів обліку, а в непрозорості фінансових потоків, утворення тарифів та норм споживання. Так, Корольчук визнає, що після підвищення норми і тарифи щодо газу і тепла в Україні стали завищеними, виходячи з нинішньої вартості імпортного газу та виробництва електроенергії в Україні.

Через цей дисбаланс Корольчук прогнозує кризу неплатежів за енергоносії, яку українські міста можуть відчути цієї зими.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG