Доступність посилання

ТОП новини

Українських біженців у Росії виганяють на вулицю посеред зими


Діти біженців у таборі «Красний десант» у Ростові-на-Дону (архівне фото)
Діти біженців у таборі «Красний десант» у Ростові-на-Дону (архівне фото)

«Нас попередили, що табір закривається, і ми маємо поїхати, куди саме, я не знаю»

Біженців зі сходу України, які наразі перебувають у Ростовській області Росії, попередили про те, що на початку лютого, вони мають залишити пункти тимчасового перебування. Пояснюють це тим, що федеральний бюджет Росії більше не виділятиме коштів на утримання цих таборів у повному обсязі, повідомляють журналісти спецпроекту Радіо Свобода і «Голосу Америки» «Настоящее Время».

Через пункт тимчасового перебування «Красний десант» під Таганрогом Ростовської області Росії за півтора року пройшло майже 15 тисяч біженців зі сходу України. Деякі перечекали тут найскладніші часи і вже повернулися в Україну, деякі виїхали вглиб Росії.

Наразі у таборі «Красний десант» залишилося близько 300 громадян України з різним статусом. Деякі отримали дозвіл на тимчасове проживання і можуть облаштовуватися у Росії на загальних підставах. Проте більшість біженців не змогла отримати цього дозволу. Від цих переселенців російська влада вимагає залишити країну до початку лютого.

Біженка з Маріуполя Тетяна повертатися в Україну не хоче, бо боїться, за її словами, переслідувань з боку української влади. Нещодавно вона народила доньку і зараз молода мати з двомісячним немовлям готується залишити табір.

«Ми задоволені і вдячні. Єдине, що мене турбує – зима, а ми залишаємося на вулиці», – нарікає біженка.

У таборі «Красний десант» зазначили, що це наказ російського уряду. У керівництві установи повідомили, що табір утримується федеральним коштом, і ймовірніше за все – грошей більше не виділятимуть.

«Нам шкода. Ми вже як можемо тут намагаємося викрутитися. Проте, це не ми вирішуємо і навіть не ростовське керівництво. Це все федеральні кошти», – повідомила Анжеліка Анцупова, начальник пункту тимчасового розміщення біженців «Красний Десант».

Аналогічна проблема у біженців із табору «Піонер» у тій же Ростовській області, там наразі перебувають 160 українських біженців. Про це розповіла уродженка Луганської області Катерина Янович.

«Нас попередили, що третього числа (лютого – ред.) табір закривається і ми маємо поїхати. Куди саме, я не знаю. На вулиці зима. Моя хатинка вціліла, проте там немає вікон», – розповіла жінка.

У таборах Ростовської області Росії близько тисячі громадян України

Наразі у таборах Ростовської області Росії, за різними даними, перебуває близько тисячі громадян України. На початку наступного місяця там зможуть залишитися тільки найбеззахисніші – пенсіонери та інваліди. Іншим треба залишити цей тимчасовий притулок.

У міграційній службі України повідомили, що проблемою українських біженців у Росії займається українське МЗС. У міністерстві журналістам порадили звернутися до консульства України у Ростові-на-Дону. Але там ситуацію не коментують.

Голова громадської організації «Рада жінок Донеччини» Тетяна Ломакіна в інтерв'ю Радіо Свобода повідомила, що цього року у Маріуполі планують завершити реконструкцію соціального гуртожитку, який зможе надати тимчасовий притулок біженцям із дітьми.

Муніципалітет уклав договір із Європейською радою про реконструкцію соціального гуртожитку, де ми розміщатимемо жінок із дітьми, які тікають від війни
Тетяна Ломакіна

«У нас муніципалітет уклав договір із Європейською радою про реконструкцію соціального гуртожитку, де ми розміщатимемо жінок із дітьми, які тікають від війни. На сьогодні це найуразливіша група людей», – каже Тетяна Ломакіна.

За інформацією Ломакіної, реконструкція фінансується представництвом ЄС в Україні. На це виділено майже 300 тисяч євро. Планується, що гуртожиток зможе розмістити 120 осіб.

Згідно з даними офісу ООН із координації гуманітарних зусиль, які були оприлюднені торік влітку, Україна є дев’ятою країною за кількістю внутрішньо переміщених осіб у світі. Зокрема в Україні зареєстровані понад 1 мільйон 300 тисяч вимушених переселенців, ще більш як мільйон осіб виїхали за кордон, здебільшого, до Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG