Доступність посилання

ТОП новини

Квіташвілі: Якщо людина потрапляє до стаціонару чи поліклініки, то не помирає


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні немає епідемії грипу, проте карантин в школах оголошують дедалі більше міст

Епідемії грипу в Україні немає, заявляють у санітарній службі України. Проте школи багатьох міст та областей закриваються на карантини аби зменшити розповсюдження вірусу. Наразі лабораторно підтверджено 25 смертей від грипу в Україні, повідомив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі і зазначив, що вся інша інформація є неправдивою. Найнижчий рівень захворюваності фіксують на заході України, найбільше підвищення зі смертельними випадками спостерігається в Одесі, Вінниці та Краматорську Донецької області. Українцям радять при перших симптомах захворювання невідкладно звертатись до лікаря і «не геройствувати» – у разі хвороби сидіти вдома.


Запровадження карантину в школах оголошують дедалі більше міст. З понеділка на вимушені канікули йдуть в окремих населених пунктах Сумської, Вінницької, Донецької, Харківської та інших областей. Перерва у заняттях оголошена, переважно, на тиждень. В Одесі та Києві не зазначено кінцевої дати карантину і триватиме він «до особливого розпорядження міського голови». В Ізмаїлі Одеської області на карантин закрили і дитячі садки.

Виконувач обов’язків головного санітарного лікаря України, Святослав Протас зазначає: «Такі тимчасові заходи дозволяють зменшити розповсюдження захворюваності і є достатньо ефективними. Але це теж не панацея. Їх треба вводити у разі стрімкого зростання захворюваності, й вони мають бути адекватними до ситуації, оскільки вони супроводжуються соціальними негативними аспектами – діти повинні цей час десь перебувати, батьки повинні ходити на роботу».

Захворюваність серед мирного населення гірша – командир медроти

У прифронтовій зоні Донбасу ситуація із захворюваністю серед мирного населення гірша, ніж серед військових, особливо в Краматорську – там від грипу померло 17 людей і ще 168, серед яких 35 дітей, перебувають на лікуванні, понад 20 пацієнтів у важкому стані. Про це Радіо Свобода повідомив командир медичної роти північного територіального управління Національної гвардії Ігор Ільків.

Правила поведінки в період підвищення рівня захворюваності на грип від МОЗ України
Правила поведінки в період підвищення рівня захворюваності на грип від МОЗ України

За його словами, захворювання на новий грип серед військовослужбовців – це поодинокі випадки. Медична рота виконує завдання в таких містах, як Краматорськ, Слов’янськ і Артемівськ. Ситуація в Артемівську і Слов’янську краща. Мова про карантин поки не йде, медичні працівники ведуть активну роботу з профілактики захворювання.

«Летальних випадків не було ані в Збройних силах, ані в Нацгвардії. На лікуванні перебувають в інфекційному відділенні 2 хворих із гвардії і є ще 6 вояків із грипом. Але це може бути і цей новий грип, а може бути і гостре респіраторне захворювання, і гострий бронхіт», – повідомив Ільків.

Всі смерті від грипу поєднані несвоєчасним зверненням до лікаря – МОЗ

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Трагічні випадки пов’язані із пізнім зверненням до лікаря, зазначають у міністерстві. Аби поставити діагноз «грип», необхідно лабораторне дослідження. Такі аналізи проводяться у всіх летальних випадках. Із 25 смертей в Україні: 22 випадки – тип вірусу групи А (H1N1), два – це група В (H1N1), і один – нетиповий, зазначив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

«Якщо людина, яка перебуває в групі ризику, за перші 48 годин потрапляє до стаціонару або до поліклініки і отримує лікування, то вона не помирає. Тому вже немає значення, який штам там був. Всі летальні випадки аналізуються. В Україні 25 лабораторій, які цим займаються», – пояснив міністр.

Любов Некрасова
Любов Некрасова

Грип типу H1N1, який ще називають «свинячим», шириться, починаючи з 2009 року і носить сезонний характер. До підвищення захворюваності готувались, але не очікували на смертельні випадки. Рівень хвороби вдвічі менший за той, який встановила Всесвітня організація охорони здоров’я для України, зауважила Любов Некрасова, керівник Центру контролю і моніторингу захворювань МОЗ.

«Для України показник ВООЗ визначений 578 хворих на 100 тисяч населення. Це розрахунковий. Фактичний ми на сьогодні маємо – 310 хворих на 100 тисяч населення», – повідомила Любов Некрасова.

Захворювання такого типу дають ускладнення у вигляді пневмонії. За перший тиждень нового року – тяжких грипоподібних захворювань з ускладненнями пневмонією 702, із них 15 осіб померли, зазначила керівник Центру контролю і моніторингу захворювань МОЗ.

Литва надасть гуманітарну допомогу медикаментами

Тарас Лясковський
Тарас Лясковський

Традиційні противірусні препарати в аптеках і лікарнях є в достатній кількості, каже Тарас Лясковський, виконувач обов’язків начальника управління фармацевтичної діяльності. Сильнодіючі противірусні препарати – «Таміфлю», «Озельтамівір» та «Реленза Занамівір» будуть завезені додатково до аптек протягом двох тижнів, а з Литви, за його повідомленням, має надійти гуманітарна допомога з цими медикаментами для лікарень.

«Стосовно залишків із 2009 року, враховуючі те, що тоді були відповідні панічні настрої, в значній кількості препарати були направлені в регіони. Це ті, які були закуплені і надійшли у вигляді гуманітарної допомоги. Враховуючи закінчення терміну придатності, більшість препаратів «Таміфлю» була утилізована з 2013 по 2015 роки. Стратегічний запас цих препаратів розподілили 30 грудня минулого року і відправили в регіони. Мова йде про 2131 упаковку препарату «Таміфлю» (закуплений за гроші державного бюджету)», – розповів Тарас Лясковський.

Сильнодіючі спеціальні противірусні препарати має призначати лікар у випадку виявлення специфічних симптомів. Спеціалісти радять не скуповувати масово ліки проти респіраторних захворювань та маски, які допомагають лише хворим не заражати оточуючих. А також в МОЗ активно закликають залишатися вдома, якщо занедужали.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG