Доступність посилання

ТОП новини

США та ЄС скасовують санкції проти Ірану


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі і верховний представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні оголосили про зняття з Ірану санкцій, запроваджених через ядерну програму Тегерана. Це сталося у Відні пізно ввечері 16 січня.

Західні держави припускали, що ядерна діяльність Ірану має на меті здобути ядерну зброю.

Керрі та Могеріні виступили зі своїми заявами після того, як голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано виступив із повідомленням щодо стану виконання Іраном зобов’язань за укладеною в липні 2015 року ядерною угодою.

Амано підтвердив, що дії Тегерана дозволяють скасування санкцій і набуття угодою чинності. У заяві від імені МАГАТЕ йдеться, що його «інспектори на місцях підтвердили, що Іран здійснив усі заходи за угодою».

Згідно з підписаною в липні угодою зі світовими державами, Іран має знизити свої запаси збагаченого урану до рівня близько 300 кілограмів. Крім того, необхідно відключити більшу частину центрифуг, і видалити серцевину реактора на важкій воді в Араку, щоб він не міг бути використаний для отримання плутонію.

16 грудня Тегеран заявив, що працює над виконанням вимог упродовж найближчих двох-трьох тижнів – після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) закрило розслідування щодо минулої ядерної діяльності Ірану.

XS
SM
MD
LG