Доступність посилання

ТОП новини

Муждабаєв: блокада Криму – це боротьба кримських татар за свої права


Мітинг у Сімферополі, березень 2015 року
Мітинг у Сімферополі, березень 2015 року

«Минулого тижня зникла 16-річна дівчина, просто пішла з дому до інституту і не повернулася, таких випадків багато»

Набуття чинності постанови Кабінету міністрів про заборону постачання товарів та послуг в окупований Крим – це одна з небагатьох можливостей кримськотатарського народу боротися за свої права. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

Муждабаєв: блокада Криму – це боротьба кримських татар за свої права
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Айдер Муждабаєв
Айдер Муждабаєв

– Наскільки відчують нинішнє урядове рішення про блокаду у самому Криму? Як реагує на такі кроки кримськотатарська спільнота на півострові?

Ті, хто вважали, що їх Росія врятує, нагодує та зробить багатими та щасливими, вони, звичайно, зараз спантеличені

– Ставлення до рішення української влади прямо залежить від того, як сама людина ставиться до нинішнього становища Криму. У кримських татар ставлення очевидно однозначне, тому що там кожного тижня зникають люди. Минулого тижня зникла 16-річна дівчина, просто пішла з дому до інституту і не повернулася. До цього чоловіки зникали – таких випадків багато. Тому кримські татари це сприймають як боротьбу за свої права. Бо нинішнє становище, в якому вони опинилися, не передбачає жодних натяків на хороше майбутнє, якби Україна продовжувала співпрацювати з Кримом, як вона співпрацювала досі. Так само там є люди, які завжди вважали, що Україна для них бажана країна. Ті ж, хто вважали, що їх Росія врятує, нагодує та зробить їх багатими та щасливими, вони, звичайно, зараз спантеличені. Але вони своєї думки поки не змінили.

– Але, можливо, ця думка змінюватиметься з кожним наступним кроком. Наприклад, енергетична блокада Криму, організована громадськими активістами, виявилася досить ефективною. На Вашу думку, якщо тепер буде обмежено постачання товарів до Криму, якими альтернативними шляхами Росія зможе налагодити постачання, наскільки швидко і дорого це буде?

Крим стає глибоко дотаційним регіоном

– Я аналізував це питання зі спеціалістами-енергетиками. Росія буде, звичайно, робити якісь кроки для того, щоб незалежно від України налагодити постачання товарів та електроенергії. Але справа в тому, що Крим стає глибоко дотаційним регіоном. Він, власне, таким і був, але зараз витрати, звичайно, зростуть, бо складна логістика, бо є лише один шлях постачання товарів. Це нелегкий шлях, на відміну від того, коли кожного дня в’їжджали по кілька сотень фур з України. Тут вже інша система, тут вже треба постачати товари з Росії, а вони, звичайно, дорожчі. Приїхала ось людина з Криму і сказала, що ціни зростають, в той час як асортимент товарів зменшується. Складнощі там відчуваються.

Що стосується електроенергії, то вона не береться нізвідки. Треба будувати електростанцію – її треба будувати в самому Криму або на континентальній частині, десь в Краснодарському краї. І те, й інше коштує дуже дорого, потребує великих інвестицій. І є такий фактор, що обладнання закордонне – це також проблема, тому що на будь-яку компанію, яка цим займатиметься, західну чи китайську, можуть накласти санкції, це також ризики для бізнесу. А Росія технологічно слабка, тому, на мій погляд, все це буде дорого і довго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG