Доступність посилання

ТОП новини

Кремль перекачував гроші бойовикам через банки Абхазії (світова преса)


Росія нині фінансує геть усе на утримуваних бойовиками територіях сходу України – Bild

Багатотиражне німецьке видання для масового читача Bild повідомляє про результати власного розслідування шляхів фінансування угруповань «ДНР» і «ЛНР» безпосередньо з російського державного бюджету. Американський часопис Сhicago Tribune розглядає можливість врегулювання конфлікту на сході України і встановлення контролю Києва над теренами, контрольованими сепаратистами. Агенція новин Reuters пише про проблему торгівлі людьми в Україні і шляхи поліпшення ситуації.

Популярне німецьке видання Bild друкує статтю з назвою «Як Росія фінансує українські території під контролем бойовиків». У матеріалі повідомляється, що з багатьох досліджень чітко випливає, що між весною 2014 року та літом 2015 року саме російське військо вело сепаратистів до певних перемог над українськими Збройними силами. Проте майже немає інформації про те, у який саме спосіб угруповання, що контролюють територію з населенням у 3,8 мільйона, змогли дати собі раду з економічним і соціальним аспектами свого існування. Часопис зазначає, що навіть перед конфліктом промисловість цього регіону було переважно у плачевному стані. Від часу початку бойових дій ця промисловість взагалі лежить майже повністю у руїнах. Україна, як пише німецьке видання, відрізала цей регіон від банківської системи. Офіційно, Росія лише постачає «гуманітарну допомогу» двічі на місяць. Як на загал, цього далеко не достатньо для гарантії виживання цього регіону.

Часопис Bild пише, що провів власне розслідування шляхом багатьох інтерв’ю з місцевим населенням. Саме внаслідок цього розслідування постала картина неймовірного втручання Росії у справи свого західного сусіда. Видання пояснює, як Росія почала перекачувати гроші на Донбас. Для цього Кремль використовував банки грузинського регіону Абхазія, який Росія окуповує з 2008 року. У такий спосіб мільярди російських рублів було переспрямовано з державного бюджету та інших джерел у напрямку Донбасу. На додаток до грошових переказів, російські гроші перевозились на окуповані терени Східної України майже виключно готівкою. Зачинені українські банки на Донбасі було активізовано російськими коштами.

Німецьке видання пише, що Росія нині фінансує геть усе на утримуваних бойовиками територіях сходу України, включно із заходами зі створення робочих місць. Багато чого там змінилося з квітня 2015 року. Більшість економіки було «націоналізовано». Заробітна платня, пенсії і соціальні виплати здійснюються у російських рублях. Проте, часопис зазначає, що й далі залишається не ясно, як саме готівка потрапляє в зону, утримувану бойовиками. Українська розвідка намагається перервати потік готівки для 30 тисяч озброєних бойовиків, 17 тисяч з яких є оплачуваними російськими найманцями. Як пише Bild, майже весь цивільний бюджет «ДНР» і «ЛНР» ґрунтується на так званій «гуманітарній допомозі» з Росії. Російський уряд координує грошові потоки, що надходять на окуповані території Східної України.

Заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу: «Окупований Донбас – це колонія Росії, заснована і підтримувана Москвою»


Американський часопис Сhicago Tribune містить матеріал з назвою «Український лідер бажає повернення повного контролю над сходом цього року». Видання пише, що президент України Петро Порошенко заявив, що Київ має здобути цього року повний контроль над утримуваними бойовиками теренами східної України. На додаток, український президент зустрічався у Києві з представником Кремля, а також мав телефонну розмову з лідерами Франції й Німеччини.

Чиказьке видання зазначає, що конфлікт на сході України знов актуалізував тертя часів Холодної війни, хоча з часу укладення другої мирної угоди вогонь конфлікту дещо почав загасати. Газета додає, що Україна та проросійські бойовики, які ведуть бойові дії на сході України, звинувачують одне одного у порушенні мирного процесу. Ватажок бойовиків у Донецьку Олександр Захарченко назвав мінські мирні угоди «фіаско». Захарченко додав, що Україна буцімто намагалась перекрутити положення угоди і дістати доступ до кордону без змін у конституції й без надання Донбасу особливого статусу. Президент Порошенко, у свою чергу, як пише американський часопис, звинувачує Росію у неспроможності виконати підписані угоди в обумовлених часових рамках. У той самий час, Європейський Союз, США і НАТО заявляють, що Росія роздмухує конфлікт на сході України, постачаючи проросійським бойовикам зброю та живу силу і техніку. Президент Росії Володимир Путін також уже визнав, що російські військові таки присутні на сході України, пише видання.

Сhicago Tribune зазначає, що минулого тижня вперше відбувся візит російського високопосадовця до Києва. Йдеться про Бориса Гризлова, колишнього міністра внутрішніх справ Росії і спікера Думи. Видання додає, що поступ у напрямку до тривалого миру в східній Україні можливий вже у найближчі місяці, якщо, звісно, всі сторони конфлікту продемонструють добру волю. Саме на цьому наголосила канцлер Німеччини Анґела Меркель. Німецька керівник також сказала, що у разі виконання мінських угод, санкції проти Росії може бути скасовано. Проте президент Порошенко заявив, що все має залишатися незмінним стосовно Росії, аж доки не буде досягнуто повної імплементації угод. Часопис завершує, нагадуючи, що перед першим раундом переговорів у Мінську цього року спостерігався спалах насильства на сході України. Проросійські бойовики знов поновили напади на Луганщині після певного затишшя.

«Український лідер хоче повернути схід України під контроль Києва».


Агенція новин Reuters пише, що Міністерство соціальної політики України за рекомендаціями українських та міжнародних неурядових організацій нині завершує розробку 5-річного плану дій боротьби з торгівлею людьми. Однак, як зазначає агенція, подальші агресія Росії на сході України та півтора мільйони переміщених осіб у самій Україні дещо відвернули увагу та зусилля уряду від боротьби з цим явищем. Передбачуваний бюджет на цю справу було зрізано на 30%. Втім, як зазначає агенція, зовнішні пожертви і надалі складатимуть переважну частину у фінансуванні боротьби з торгівлею людьми. Ці донори нададуть еквівалент 1,47 мільйона доларів до 2020 року, або ж 92% від цілої необхідної суми.

Агенція веде далі, що тоді як уряд України намагається виконати свої зобов’язання у цьому плані, українська влада не спромоглась надати адекватної підтримки організаціям, які ведуть боротьбу з торгівлею людьми. Однак, є і позитивні моменти. Упродовж останніх 5 років, згідно з офіційними даними, кількість жертв торгівлі зменшувалась наполовину рік до року. Втім, за даними неурядових організацій, поступ у цьому напрямку не аж такий обнадійливий. На додаток, як пише Reuters, зусилля президента Порошенка у напрямку децентралізації влади і надання більших владних повноважень регіонам становлять загрозу поступу у боротьбі з торгівлею людьми.

Міжнародні структури, такі як Державний департамент США та Рада Європи, вже критикували уряд України за недостатню увагу до цієї проблеми. Зокрема, Держдепартамент США зазначає, що дедалі менша кількість осіб в Україні, яких притягнули до відповідальності за торгівлю людьми, так само як і погана координація на загальнодержавному рівні, призводять до незадовільних результатів. Проте, незважаючи на деякі помилки українського керівництва, було здійснено низку позитивних кроків. Міністерство соціальної політики з метою підняти рівень усвідомлення проблеми торгівлі людьми здійснювало кампанії на радіо і телебаченні, а також шляхом публікації книг та брошур на цю тематику. Однак, як підсумовує агенція, попереду ще багато чого варто зробити у цьому плані в Україні. Надто за умов того, що збройний конфлікт на сході України породив велику кількість людей, яких можуть експлуатувати, беручи до уваги важкі обставини їхнього щоденного життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG