Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії радить зупинити закупки меду з України через «проблему з антибіотиками»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Чехії розгорівся скандал через якість меду, в якому знайшли домішки з антибіотиками; припускають, що він із України, та це не доведено

Прага – У Чехії розгорівся скандал через якість меду, в якому знайшли домішки з антибіотиками. Чеський постачальник сумнівного меду стверджує, що проблема виникла через товар із України, а президент Мілош Земан через це навіть закликав зупинити закупки в українських бджолярів. Втім, у Чеській спілці бджолярів повідомили Радіо Свобода, що результатів експертизи, яка доводить, що сумнівний мед походить саме українських теренів, наразі немає.

Під час інспекції меду в Чехії у листопаді 2015 року виявили шкідливі речовини. Антибіотики, заборонені в сільському господарстві Євросоюзу, знайшли в продукції компанії Včelpo, яка належить Чеській спілці бджолярів.

У грудні компанія пояснила виданню Blesk.cz, що проблема виникла через імпортований мед, яким «розбавляли» чеський.

Як заявив директор компанії Včelpo Панайотіс Маргарітопулос, мед з антибіотиками походив із України. У Чехії, за його словами, було надто мало меду, щоб задовольнити попит на місцевому ринку, тому виникла потреба імпортувати його з ЄС та країн за його межами.

«Український мед домішували до чеського і декларували чеським. Нам гарантували, що якість меду з України відповідає вимогам Чеської Республіки» – заявив Маргарітопулос.

Разом тим, як помітили чеські журналісти, спершу ця компанія заявляла, що продає лише чеський мед.

Мілош Земан
Мілош Земан

Ситуацію в інтерв’ю для Blesk.cz 17 січня 2016 року прокоментував і президент Чехії Мілош Земан: «Наскільки мені відомо, мед привезли з України і додали до чеського. Першим кроком наразі мала б стати заборона імпорту меду з України. Другим – ретельніший контроль за якістю меду».

Згідно з розподілом повноважень у чеській владі, президент Мілош Земан не визначає економічну політику, а його голос із цього приводу є дорадчим.

Чеський уряд тим часом ще не оголошував рішень з цього приводу.

Доказів того, що мед із антибіотиками є саме з України, немає – чеський бджоляр

Під час інспекції в Чехії у меді виявили, зокрема, хлорамфенікол і нітрофурани, які є токсичними для людей.

Разом з тим радник з економічних питань при посольстві України у Чехії Зіновій Гошовський у понеділок, 18 січня, сказав Радіо Свобода, що офіційно до українських дипломатів з претензіями про мед не зверталась жодна структура.

Стверджувати, що мед, який містив домішки антибіотиків, походить саме з України, можна лише після того, як це буде в лабораторії та документально доведено
Зіновій Гошовський

«Достовірно стверджувати про те, що мед, який містив домішки антибіотиків, походить саме з України, можна лише після того, як це буде в лабораторії та документально доведено», – додає він.

Хто саме виступив ініціатором використання імпортованого меду під етикеткою чеського, достеменно не відомо. Чеська спілка бджолярів готує позов до суду на «невідомого злочинця», який, за словами голови спілки Ярміли Махової, домішував мед із антибіотиками до чеського.

Було б шкода, якби цей скандал нашкодив відносинам між Чехією та Україною. Україна сьогодні потребує всебічної підтримки
Віт Голієнчін

За словами Віта Голієнчіна, фахівця Чеської спілки бджолярів, доказів того, що мед із антибіотиками є саме з України, немає. «Було б шкода, якби цей скандал нашкодив відносинам між Чехією та Україною. Україна сьогодні потребує всебічної підтримки», – сказав Голієнчін у розмові з Радіо Свобода.

За оцінками українського уряду, Україна є найбільшим виробником меду в Європі та третім найбільшим у світі. Валове виробництво меду перевищує 70 тисяч тонн, а експорт меду з України за 2014 рік становив 36,3 тисячі тонн.

Минулого року Чехія імпортувала близько 2,2 тисячі тонн меду, найбільше – з України. За 10 місяців 2015 року, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, до Чехії з України було експортовано 804 тонни меду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG