Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Польщі залишитися адвокатом України в ЄС?


Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло
Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло

Погіршення стосунків Варшави з Брюсселем може завдати шкоди Україні

Варшава – Європейський парламент дебатуватиме у вівторок про ситуацію в Польщі, де на думку ініціаторів дискусії розпочалося згортання демократії. До Страсбурга прибула Беата Шидло, польський прем’єр-міністр, щоб пояснити європейським політикам у чому суть реформ, які вже два місяці проводить її уряд. Напруженість, що виникла у відносинах Польщі з Європейським союзом, опосередковано може завдати шкоди Україні. Якщо польська влада не змінить курс на обмеження демократичних свобод, то західноєвропейські держави прохолодніше ставитимуться до Варшави у ролі європейського адвоката України. Такими побоюваннями з Радіо Свобода поділилися польські політики та експерти.

Чи вдасться Польщі залишитися адвокатом України в ЄС?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Польща й надалі дуже зацікавлена у тому, аби залишатися своєрідним адвокатом України у ЄС. Польські політики, незалежно від їхньої партійної приналежності, у цьому одностайні, адже у Варшаві кровно зацікавлені в тому, аби на схід від Польщі була стабільна українська держава. Та наскільки це реально за теперішньої ситуації, коли польсько-євросоюзні стосунки погіршуються?

У Брюсселі критикують нещодавно ухвалені польські закони, які обмежують повноваження Конституційного суду країни, а також де-факто перетворюють суспільні ЗМІ у державні. Минулого тижня Європейська комісія розпочала процедуру оцінки верховенства права у Польщі, а у вівторок своє слово скаже Європарламент. У відповідь на це політики з правлячої польської партії «Право і справедливість» закидають євросоюзним чиновникам, передусім німцям, необ’єктивність та надмірне втручання у внутрішні справи Польщі.

Українські інтереси в ЄС спроможна відстоювати тільки сильна і впливова держава

Ружа Тун, польський депутат у Європейському парламенті, побоюється, що тепер Польщі буде важче відстоювати інтереси України в ЄС. Вона каже: «Протягом кількох тижнів неймовірно ослабла позиція Польщі в ЄС. Це впливатиме на всі справи, не тільки на польські, але й на ті в яких ми дуже зацікавлені, зокрема на нашу роль посла України в Європейському союзі, тому що наш голос у цій великій організації, якою є ЄС, протягом останніх тижнів помітно ослаб».

Протягом кількох тижнів неймовірно ослабла позиція Польщі в ЄС
Ружа Тун

Пані Тун сподівається, що «Право і справедливість», теперішня польська партія влади, прислухається до зауважень Євросоюзних установ і відмовиться від суперечливих законів. Інакше, твердить вона, Польща перестане бути одним із лідерів ЄС, а тим самим самоусунеться від вирішення важливих для цілого континенту справ. Політик наголошує на тому, що найбільше з приводу суперечок у Європейському союзі радіють у Москві.

Щоб ефективно підтримувати європейський шлях України, потрібно мати високу позицію в ЄС
Павел Залевський

Співголова польсько-українського форуму Павел Залевський сумнівається в тому, що за збереження теперішнього внутрішнього політичного курсу Варшава зможе вести ефективну зовнішню політику. За його словами, така Польща зосередиться на вирішенні своїх внутрішніх політичних проблем, а також на суперечках з Брюсселем. Він застерігає, що польська держава може втратити свою роль адвоката України в ЄС. Залевський пояснює: «Щоб ефективно підтримувати європейський шлях України, потрібно мати високу позицію в ЄС. Механізми, які керують Євросоюзом, полягають у тому, шо є 6 держав, які управляють ЄС, шостою з яких є Польща. Якщо Польща випаде із цієї шестірки, то не буде нікого, хто міг би ефективно виконувати таку функцію».

Якщо ми ще більше ображатимемося на європейських політиків і самі ще більше будемо їх ображати, то до Польщі ще менше прислухатимуться
Анджей Шептицький

Анджей Шептицький, політолог з Варшавського університету, каже, що два роки тому, під час подій на Майдані, європейські політики прислухалися до Варшави, яка радила, як саме ставитися до подій у Києві. Тепер, вважає він, у ЄС набагато більше зацікавлені тим, що відбувається в самій Польщі, аніж тим, що поляки думають про ситуацію в Україні. «Внаслідок цього наш голос в інших питаннях менш чутний, бо ЄС займається тим, що відбувається у Польщі. Якщо ми ще більше ображатимемося на європейських політиків і самі ще більше будемо їх ображати, то до Польщі ще менше прислухатимуться», – зазначив політолог.

Павел Залевський та Анджей Шептицький не вірять у те, що якась інша держава з Центральної Європи могла б узяти на себе роль європейського адвоката України. Думки озвучені деякими українськими експертами про те, що таким адвокатом могла б стати Румунія Шептицький назвав екзотичними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG