Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон розказала, що думає про Путіна


Гілларі Клінтон і Берні Сандерс на теледебатах
Гілларі Клінтон і Берні Сандерс на теледебатах

Кандидат на право представляти демократів на виборах президента США Гілларі Клінтон висловила свої думки про Путіна під час дебатів

Перші дебати демократів цьогоріч і одразу – випробування Путіним. Гілларі Клінтон питають, які відносини має колишній держсекретар із очільником Кремля? Пані екс-держсекретар, загадково усміхаючись, відповідає:

Ми маємо бути ще більш об’єднаними, аби запобігти ще більш агресивним діям Путіна в Європі і на Близькому Сході
Гілларі Клінтон

«Мої відносини із ним…це…це цікаво. Я думаю, вони базуються на повазі. Але кілька разів нам було дуже важко знайти спільну мову. Я знаю, що він така людина, з якою треба постійно стояти на своєму. Бо він, як і більшість задирак, буде брати стільки, скільки зможе, допоки його хтось не зупинить. І ми маємо переконати європейців міцніше стояти на своєму. Добре, що вони подовжили санкції, після Криму, сходу України і збиття літака. Але ми маємо бути ще більш об’єднаними, аби запобігти ще більш агресивним діям Путіна в Європі і на Близькому Сході».

З обережним оптимізмом прокоментували кандидати останні успіхи чинної адміністрації у зовнішній політиці. Зокрема, укладення ядерної угоди із Іраном та звільнення ув’язнених Тегераном американців. Гілларі Клінтон зазначила: «Це один хороший день за 36 років. На мій погляд, ми повинні побачити більше таких днів, перш ніж говорити про нормалізацію відносин».

Сенатор від Вермонту Берні Сандерс, теж без особливого запалу, додав: «Чи покращаться наші відносини? Так. Чи треба нам вже завтра відкривати там посольство? Ні».

Джон Гудак, старший науковий співробітник Інституту Брукінґса, переконаний: дебати із питань зовнішньої політики додають рейтингу Гілларі Клінтон. «Кожен день, коли мова заходить за міжнародну політику, – вдалий день для держсекретаря Клінтон. Вона очевидно має найбільше досвіду у цій царині і почувається найбільш комфортно у такій дискусії», – зазначив він.

Ґрунтовніших заяв щодо зовнішньої політики кандидати вирішили не робити, натомість пішли війною один проти одного. Сандерс не упустив нагоди дорікнути Клінтон нечистими зв’язками із фінансовими корпораціями, заявивши: «Ви (Гілларі Клінтон – ред.) отримали понад 600 тисяч доларів за рік від Goldman Sachs за виступи на їхніх подіях».

Гілларі Клінтон натомість звинуватила Берні Сандерса у зміні позиції у чутливому питанні контролю над зброєю. «Він голосував за те, щоби зброю можна було використовувати у поїздах, у національних парках, він голосував проти досліджень, які б змогли врятувати життя», – палко заявила вона зі сцени.

«Гадаю, що секретар Клінтон і сама розуміє, що говорить нещиро», – відповів на це Сандерс.

Ще одна тема для запеклих суперечок – реформа охорони здоров’я, яку Клінтон пропонує покращити, а Сандерс – переписати. У цьому, кажуть експерти, вся відмінність кампаній кандидатів – прагматичної Клінтон і революційної Сандерса.

Єдина тема, яка не переросла у суперечки, але якою так люблять ласувати деякі республіканські кандидати – зрада чоловіка Гілларі Клінтон.

Берні Сандерс, емоційно жестикулючи, запевнив свою суперницю: «Так, він вчинив жалюгідно, але чи сказав я бодай слово? Ні. Я збираюся дискутувати із секретарем Клінтон і губернатором О’Меллі з питань, важливих для американців, і точно не щодо поведінки Білла Клінтона».

До речі, третій претендент на президентську номінацію на дебатах теж був. Колишній губернатор Мериленду Мартін О’Меллі. Однак, враховуючи його рейтинги – 2% підтримки на загальнонаціональному рівні – часу для виступу йому виділили вкрай мало. За цими даними Гілларі Клінтон на 25 пунктів випереджає і Берні Сандерса. Зовсім інакше, однак, виглядають рейтинги популярності кандидатів у штатах Айова і Нью-Гемпшир, де партійні вибори стартують вже у лютому. В Айові Клінтон лише трохи попереду, а в Нью-Гемпширі наразі лідирує Сандерс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG