Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» «Газпромові»: вимоги за принципом «бери або плати» розгляне суд


Правомірність претензій російського «Газпрому», заснованих на положенні «бери або плати», визначить трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма, заявляє «Нафтогаз України».

За повідомленням, «Нафтогаз» вважає положення «бери або плати» у вигляді, викладеному в контракті з російським «Газпромом», неринковим, неправомірним і недійсним і оскаржує його в арбітражному трибуналі.

«На сьогодні загальна сума грошових вимог, заявлених «Газпромом» у позові з посиланням на положення «бери або плати», складає 26,7 мільярдів доларів і стосується періоду з 2012 по 2014 роки. Крім того, «Газпром» запропонував «Нафтогазу» оплатити 2,5 мільярда доларів за третій квартал 2015 року з посиланням на це положення», – додали в «Нафтогазі».

Раніше сьогодні російський «Газпром» направив «Нафтогазові України» рахунок на оплату газу, невибраного українською компанією в третьому кварталі 2015 року, за умовою «бери або плати».

За повідомленням російської компанії, мінімальна річна кількість газу в третьому кварталі становила майже 10,5 мільярда кубометрів. «З огляду на це, а також обсяг газу, поставлений «Газпромом» в Україну в 3-му кварталі 2015 року, «Нафтогазові» виставили рахунок на суму 2,549 мільярда доларів», – мовиться в повідомленні.

«Газпром» очікує оплати рахунку протягом 10 днів.

XS
SM
MD
LG