Доступність посилання

ТОП новини

У Росії проблеми з мігрантами відіграють лише пропагандистську роль – художник


Черга мігрантів в одному із соціальних відомств у Берліні. Грудень 2015 року
Черга мігрантів в одному із соціальних відомств у Берліні. Грудень 2015 року

«Величезна кількість коментаторів, російськомовних, зокрема, готові моментально ставати на нацистські позиції – ось це жахливо» – Дмитро Врубель

У поліції Берліна офіційно спростували повідомлення декількох російських ЗМІ про те, що в столиці Німеччини біженці нібито зґвалтували 13-річну дівчинку з родини російських німців. Як повідомляє компанія «Дойче Велле» з посиланням на прес-службу берлінської поліції, результати розслідування показали, що не було ні викрадення, ні зґвалтування. Поліція не стала повідомляти деталі, щоб не розголошувати особисті дані дівчинки, і просила користувачів соцмереж проявити тактовність.

За повідомленням телерадіокомпанії, поліція Берліна не має наміру залишати без уваги безпідставні звинувачення в соціальних мережах на свою адресу у зв'язку з повідомленнями про нібито зґвалтовану дівчинку з російськомовної родини. У відповідь на опублікований в Facebook коментар про те, що поліцейські використовували недобросовісні методи, щоб змусити дівчинку під час допиту дати певні свідчення, співробітники поліції написали в понеділок, 18 січня: «Ви стверджуєте, що службовці поліції вчинили злочин, використавши заборонені методи допиту. Ми не залишимо ці висловлювання без коментарів». Далі йдеться, що автори подібних необґрунтованих тверджень можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

16 січня в сюжеті російського «Першого каналу» розповідалося про те, що в Берліні три особи, ймовірно, мігранти з країн Близького Сходу, зґвалтували дівчинку з російськомовної родини.

Сюжет про це показали в новинах «Першого каналу», який і так у вкрай похмурих тонах описує кризу з біженцями в Європі:


Художник Дмитро Врубель, який живе в Берліні, звертає увагу на те, що історію з нібито зґвалтованою дівчинкою, окрім російського телебачення, використовували і представники правоекстремістської Націонал-демократичної партії Німеччини. Врубель робить висновок, що така пильна увага російських ЗМІ до проблем в Європі покликана відволікти аудиторію від кризи в самій Росії:


– Біженців розміщують по місцях тимчасового перебування: гуртожитки, переобладнані під ці цілі різні спортивні зали, церковні приміщення та інше. Особливо виходити на вулицю і кудись їздити, тим більше «тусуватися» в центрі, їм не доводиться. Плюс різні інтеграційні програми, бюрократія – я думаю, їм не до цього.

Прийняти понад мільйон біженців було для Німеччини найбільш тверезим рішенням, тому що інший варіант був залишити їх на південних околицях Європи, в країнах колишньої Югославії, в Греції, без даху над головою перед зимою, і дійсно отримати європейську гуманітарну катастрофу, як за часів балканської війни... Це дуже важлива річ, яка змушує пишатися цією країною.

Величезна кількість коментаторів, російськомовних, зокрема, готові моментально ставати на нацистські позиції – ось це жахливо
Дмитро Врубель

Біженців насамперед треба жаліти. Так, у них можуть бути зрушені мізки, враховуючи, в яких умовах вони виховувалися, але насамперед до них ставитися треба як до дітей. Частина з цього мільйона, скажімо, 10 тисяч людей – це хулігани. Хулігани скрізь є – серед німців є хулігани, серед росіян є хулігани. Хуліганам важливо похуліганити. Хуліганство і полягає в тому, щоб відібрати сумочку, обмацати жінку. А серед цих людей 1 відсоток – це вбивці і насильники, нічого не вдієш, так людство влаштоване. Інша справа, що далі можна заявити, що це були хулігани, і хуліганська акція повинна бути припинена, а можна сказати, що це араби напали на німців і всіх їх зґвалтували. Тобто можна сказати нормально, а можна сказати по-фашистськи. На жаль, величезна кількість коментаторів, російськомовних, зокрема, готові моментально ставати на нацистські позиції – ось це жахливо.

– На початку осені, незадовго до того, коли Німеччина вирішила прийняти біженців, в інтернеті розійшлося відео зустрічі Меркель зі школярами. Там дівчинка-палестинка попросила канцлера, щоб її сім'ю не депортували через проблеми з документами. Меркель сказала, що, на жаль, нічого не вийде. Дівчинка розридалася, Меркель до неї підсіла і стала пояснювати, що є правила. А ця дівчинка говорила німецькою, вона була серед німецьких школярів, вона була зовсім «своєю». Я не знаю долі цієї дівчинки.

З мільйона двохсот тисяч нових людей лише частина залишиться, інші будуть поступово позбавлені права на перебування, тому що у них немає жодних для цього підстав
Дмитро Врубель

– Її залишили, до 2017 року їй продовжили дозвіл на проживання. І їй, і її родині. Законодавство жорстке щодо новоприбулих. Звісно, з мільйона двохсот тисяч нових людей лише частина залишиться, інші будуть поступово позбавлені права на перебування, тому що у них немає жодних для цього підстав. Причому половина з цього мільйона двохсот тисяч, як з'ясувалося, з Косово, з Боснії, з Сербії, з Марокко, з Алжиру, з Тунісу, тобто з країн, де не відбувається ніяких збройних конфліктів, люди просто вирішили спробувати отримувати якусь кількість грошей з німецької скарбниці, та й пожити не в себе, де їм не подобається, а там, де їм подобається. Це все задоволення зрештою буде припинено, тому що так працює німецька бюрократична машина. Буде ще, напевно, обмеження щодо запрошення сімей.

У Росії будь-які проблеми з мігрантами відіграють виключно пропагандистську роль
Дмитро Врубель

У Росії будь-які проблеми з мігрантами відіграють виключно пропагандистську роль. Пам'ятаєте, кілька років тому мігранти у всьому винні були? І нинішні постійні посилання на те, що Європа, мовляв, загниває, в ній занепад, наплив біженців, – це теж пропаганда, щоб відвернути людей від важкого економічного положення, від того, що все йде гірше і гірше, щоб показати, що нібито десь ще гірше.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG