Доступність посилання

ТОП новини

У «Громадського ТБ» було два слабких місця – Гуменюк


Романа Скрипіна звинуватили у привласненні благодійних пожертв

Київ – Створити запобіжник від нецільового використання коштів, пожертвуваних «Громадському ТБ», постановила наглядова рада організації. Відповідну заяву оприлюднили вранці 19 січня у зв’язку з фінансовим скандалом навколо анонсу створення ініціативи «Громадське. Київ», яку поширив один із засновників «Громадського» Роман Скрипін, і яка не була узгоджена з іншими представниками організації. У відповідь Скрипіна звинуватили у привласненні благодійних пожертв.


«Серйозний зашквар у себе на «Громадському». Роман Скрипін привласнив частину коштів і збирається створювати свій проект», – написав у Facebook журналіст проекту «Слідство. Інфо» Дмитро Гнап.


«Романа з самого початку просили передати домен в користування організації, передати гроші в загальне користування. У відповідь – образи, звинувачення в недовірі, погрози рознести все на друзки. Ми просто не виносили це назовні», – йдеться у повідомленні.

Убивця «Княжицького» стає «Княжицьким» – так прокоментував ситуацію ще один журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов. Він написав: «Ми не маємо морального права простити тобі ці гроші, вони не наші, вони зібрані з усього світу на колектив відданих своїй справі «безбашених» людей».


«Спершу я подумала – «так, це була наша помилка», але – ні. Це не помилка, – висловилась у зв’язку із ситуацією ще одна із засновниць організації Юлія Банкова, – «Громадське» починалося з тотальної довіри, завдяки їй воно стало таким, яким є сьогодні. Ми вчимося і вдосконалюємося. Те, як ми собі дамо з цим раду – теж непоганий досвід, якого, звісно, хотілось би навчитися з теорії, а не практики».


Наглядова рада організації «Громадське телебачення» оприлюднила 19 січня заяву про те, що частина їхніх ресурсів перебуває в одноосібній власності одного з засновників організації Романа Скрипіна. Йдеться про доменне ім’я hromadske.tv, рахунок PayPal, на який із кінця жовтня 2013-го надходили благодійні кошти з-за кордону, та гроші за використання контенту «Громадського» на YouTube.

А напередодні стало відомо про заснування ініціативи «Громадське. Київ», причетність до якої «Громадське ТБ» заперечує. Анонсував старт проекту Роман Скрипін.

Питання стояло, чи варто це оприлюднювати – Грицак

Ярослав Грицак
Ярослав Грицак

За словами учасника наглядової ради, історика Ярослава Грицака, оприлюднена резолюція стала результатом «тривалої і болісної дискусії».

«Зокрема, питання стояло про те, чи варто це оприлюднювати, тому що «Громадське ТБ» – це організація, до якої є висока довіра. Але вкінці перемогла точка зору, що організація має свої цінності і вона такі конфлікти приховувати не буде, а буде намагатися їх розв’язувати нормальним шляхом», – розповів він.

Наталія Гуменюк
Наталія Гуменюк

У заяві наглядової ради, серед іншого, йдеться про необхідність проведення аудиту з оприлюдненням критичних зауважень, посилення контролю над використанням бренду «Громадське» та впровадження посади незалежного від виконавчого директора фінансового директора, аби розподіл коштів проходив подвійне узгодження. Голова громадської організації Наталія Гуменюк зауважила у коментарі для Радіо Свобода, що наразі процес виконання цих вимог уже триває.

«Залишалося кілька речей, які організація не контролює: це, власне, домен і ці пожертви, які збиралися за кордоном, тому що в Україні не працює ця система PayPal. Це було два слабких місця, і ми хочемо, щоб і таких речей не було. Ми зараз оголошуємо тендер щодо проведення аудиту. Ми додамо до аудиту те, що стосується цієї ситуації», – сказала вона.

Що переказували на «Громадське», буде передано «Громадському» – Скрипін

Роман Скрипін
Роман Скрипін

Сам Роман Скрипін сказав, що готовий надати звіти, які вимагає наглядова рада, і переказати «Громадському» кошти, які збирались на його рахунок: «Гроші будуть віддані «Громадському» в тому обсязі, в якому, власне, люди і переказували на «Громадське»».

«Листа з проханням передати звітність та стан рахунків до 15 січня включно я отримав, власне, в цей же день», – зазначив він у себе на Facebook. Водночас, Скрипін заявив, що дарувати організації домен hromadske.tv він відмовляється.


Ситуацію на «Громадському» прокоментували й інші медійники та громадські активісти. Зокрема, на думку засновника «Історичної правди» Вахтанга Кіпіані, скандал б’є «по всіх громадських без лапок проектів, які час від часу звертаються по підтримку до своїх читачів чи глядачів».


А журналіст-розслідувач Денис Бігус називає ситуацію «самовбивством гранатою у натовпі колег».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG