Доступність посилання

ТОП новини

«ДНР». Інформаційна блокада


Ілюстраційне фото. Селище поблизу Тореза
Ілюстраційне фото. Селище поблизу Тореза

Телеканали сепаратистів копіюють російські: жодного слова про важке життя на окупованих територіях

Найважче витримування для людини в умовах окупації Росією – не голод чи холод, а відсутність правдивої інформації.

Слухаючи російське радіо в FM діапазоні, дивлячись російські канали по телевізору, читаючи проросійські газети, розумній людині здається те, що вона опинилася у викривленому просторі на кшталт Аліси у відомій усім казці.

Задихаючись у павутинні брехні, заходиш у мережу інтернету, але і там російська пропаганда розставила пастки, «розтяжки» із переходами на різні російські сайти. Почалося блокування переходів на українські сайти, а також Радіо Свобода, «Бі-Бі-Сі», «Голосу Америки». Доводиться встановлювати спеціальні програми, розроблені для розблокування за допомогою переадресування запитів на IP-адреси інших демократичних країн.

Чого тільки не почуєш: і те, що Збройні сили України порушили Мінські угоди, обстріляли мирних мешканців, або що катують мешканців зайнятого ними села і таке інше

Інформаційна війна між Росію та Україною триває вже не один місяць, але тільки зараз з’явилась можливість в окупованому Торезі у діапазоні 88,7 FM не дуже якісно, але якщо добре прислухатися, чути рідне українське слово по радіо. Інколи передача «Українського радіо» зовсім зникає і доводиться слухати радіоканали Росії та сепаратистські медіа Донбасу. Слухати доводиться, зціпивши зуби від того, щоб не вилаятися. Чого тільки не почуєш: і те, що Збройні сили України порушили Мінські угоди, обстріляли мирних мешканців і є жертви, або завезли понтонні мости для наступальних операцій, чи те, що катують мешканців зайнятого ними села і таке інше.

Лякає інше у цій пропаганді – настирливі спроби нацькувати одних на одних християн та мусульман з огляду на міграцію з Сирії до Європи

Останнім часом з’явився новий ворог – Туреччина. Пропагандистська «машина часу» ЗМІ Росії перенеслась у 18-е та 19-е сторіччя і почала використовувати замість викривленої історії «Великої вітчизняної війни» дати та події російсько-турецьких війн. Ось і слухаєш про перемогу якогось російського воєначальника на балканському напрямку, а головне про те, що «Путь на Стамбул был открыт!» Ця фраза промовляється голосом ледь не легендарного Левітана. Лякає інше у цій пропаганді – настирливі спроби нацькувати одних на одних християн та мусульман з огляду на міграцію з Сирії до Європи. Мабуть, забули пропагандисти в Росії про те, що сама їхня держава майже наполовину мусульманська країна.

Постає питання: «Чого чекати мешканцям окупованого Донбасу?» Може настане такий жаданий мир, чи наступить ще більша війна?

Поведінка російського керманича непередбачувана та нелогічна. Спочатку анексував Крим. Потім дав зброю у руки злочинцям на Донбасі, розпалив вогнище війни, яке може перекинутись на територію Росії. Втомившись гратися на Донбасі, почав бомбардувати Сирію. Тепер нове зіткнення з Туреччиною. Постає питання перед кожним, хто не полишив спроби думати та аналізувати: «Чого чекати мешканцям окупованого Донбасу?» Може настане такий жаданий мир, чи наступить ще більша війна?

Так звані «республіканські» канали копіюють формат телебачення Росії, в них нема жодного слова правди про важке життя та виживання місцевого населення. Замість цього бравурні репортажі з центру Донецька про народжених за добу хлопчиків та дівчаток у місті чи прямі трансляції «культурних» заходів за участю Захарченко з театру опери та балету.

Життя проходить повз засоби масової інформації, і чутки стають «реальним» джерелом інформації у 21-му сторіччі на окупованих територіях

Життя проходить повз засоби масової інформації, і чутки стають «реальним» джерелом інформації у 21-му сторіччі на окупованих територіях. Ніхто майже не дивиться канали «Оплот», «Республіка», «Новоросія», бо там викривлена картинка життя народу, постійні повтори записів колись показаних передач. Оточуюча реальність – це щити реклами з обривками плакатів про вибори 18 жовтня. «Свободные выборы – свободной республике», – написано на деяких вцілілих обривках. Вибори так і залишилися гаслом на плакаті. На металічних стовпах стоять інвентарні номери. Хтось хотів збирати плату за користування щитами реклами, мріючи по прибутки. Але дійсність виявилася іншою, бо нема охочих розміщувати на них рекламу.

Скрізь розруха, закриті підприємства, безробіття та біженці. Гасло із рекламних щитів «Восстановим города Донбаса!» – так і залишився клаптем паперу. У Торезі в окупаційної влади дійшли руки тільки до розваленої від мінометного вибуху, влаштованого на початку АТО сепаратистами, будівлі відділення СБУ. В ній замінили євросклопакети, вивісили прапор «ДНР» і, мабуть, розмістили відділення «МГБ ДНР» .

На вулицях міста знову можна побачити зниклих на новорічні свята «зелених чоловічків» у новенькому камуфляжі!
Фото автора
Фото автора

Кілька днів тому на рекламних щитах з’явився портрет лідера терористів – Захарченка – із красномовним написом: «Смотрите на каналах ДНР – В ответе за респубику!»

Тим часом, на вулицях міста знову можна побачити зниклих на новорічні свята «зелених чоловічків» у новенькому камуфляжі! Мабуть Путіну забажалося продовження кривавої бійні?

У місто почали повертатися біженці, які повірили у рекламу «русского мира» та поїхали до Росії

У місто почали повертатися біженці, які повірили у рекламу «русского мира» та поїхали до Росії. Вони розказують жахливі речі, яких не почуєш по російському чи «республіканському» телебаченню.

«У Москві у метро влаштували облаву (перевірку документів) і тепер чоловік сидить у спецтаборі, очікуючи депортації, а його жінка з дітьми голодує», – бідкається на ринку стара жінка, турбуючись за долю сина та його родини. Інша жінка розповідає, як просиділа добу на холоді на кордоні так званої «ДНР» та Росії, бо в неї знайшли в українському паспорті підчистки у прізвищі, зроблені паспортисткою ще 20 років тому назад.

Все ж таки вірю в те, що колись знову з’явиться єдиний інформаційний простір. І люди почують та побачать реальну картину життя в повернутих Україні нині окупованих територіях.

Мирослав Тямущий, пенсіонер, місто Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG