Доступність посилання

ТОП новини

Уряд готує нові обмеження на російські товари


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Дзеркальні санкції дають символічний ефект, наголошують експерти

Київ – 20 січня Кабінет міністрів має затвердити розширений список російських товарів, які заборонено ввозити на територію України. Як наголошують українські урядовці, Україна діє в цьому питанні дзеркально щодо Росії, яка запровадила ембарго на українську сільгосппродукцію та скасувала дію угоди про зону вільної торгівлі. Тим часом експерти зазначають, що з цілої низки причин українська влада утримується від повномасштабної економічної війни з Росією. Відтак дії українських «дзеркальних» санкцій мають радше символічний характер, ніж є дієвим засобом тиску.

Уряд готує нові обмеження на російські товари
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами міністра економіки Айвараса Абромавичуса, очолюване ним відомство вже розробило розширений список російських товарів, на які має поширюватися українське ембарго. Утім, доки новий перелік не затверджений, очільник Мінекономіки утримався від коментарів із цього приводу. Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав Мінекономіки відповідне доручення.

Із 1 січня 2016 року Росія зупинила щодо України дію договору про зону вільної торгівлі СНД, а також запровадила ембарго на українське продовольство. У відповідь на російські санкції із 10 січня 2016 року Україна заборонила ввезення на свою територію з Російської Федерації харчових продуктів – йдеться зокрема про молочну продукцію, чай, каву, пиво, горілчані вироби – певної промислової продукції, побутової хімії та залізничного обладнання.

Росіяни б’ють по болючих місцях, а українці – «дзеркально»

Водночас експерти зазначають, що «дзеркальний» характер українських санкцій не робить їх ефективними.

«Якщо Росія б’є по болючих місцях українського експорту, то варто не відповідати абсолютно дзеркально, а натомість варто бити по місцях болючих для Росії», – зазначає економіст Володимир Дубровський.

Що таке півмільярда для української економіки і для трильйонної російської?
Олег Устенко

За умов, коли російська економіка має значно більші обсяги за українську, дзеркальні санкції мають радше символічний характер.

«Якщо обсяг економіки України минулого року становив десь 85 млрд. доларів, то обсяг економіки Російської Федерації – близько трильйона доларів. Тож, навіть якщо буде повністю дзеркальний ефект – як рахує український уряд збитки від санкцій становлять близько півмільярда доларів – то що таке півмільярда для української економіки і для трильйонної російської?», – наголошує економіст Олег Устенко.

За транзит газу з росіян попросили більше

Ані Москва, ані Київ не йдуть на повний розрив економічної співпраці. Зокрема російський президент Володимир Путін підписав указ про часткове відновлення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною в частині мита на експорт природного газу.

У свою чергу, український міністр енергетики Володимир Демчишин заявив, що запровадження нової методики ціноутворення має збільшити надходження за транзит російського газу приблизно на 50%. Утім, досі тариф регулювався двосторонніми договорами між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«Це переговорна позиція, тобто – це непрості переговори. Але такий крок робимо», – зазначає Володимир Демчишин.

За словами економіста Олега Устенка, українська влада провадить доволі непослідовну політику у відповідь на російські санкції, вагаючись між політичними та різними економічними аргументами.

«Чому, наприклад, ми дозволяємо транзит через нашу територію російського газу і водночас не дозволяємо транзит російських літаків? Адже на цьому ми також економічно втрачаємо», – зазначає експерт.

Крім того, в економічному двобої з Росією Україна недостатньо активно використовую механізми СОТ. Відтак про ефективність українських санкцій, їхній значний вплив на російську економіку говорити не доводиться.

За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, через російські санкції Україна втратить цього року близько 600 мільйонів доларів. Як зазначають експерти, найбільше від російського ембарго постраждають українські виробники свинини.

На цю ж тему:

11.01.2016
Українські споживачі не помітять ембарго російських товарів – постачальник

Частка російських продовольчих товарів дуже мала, Україна себе забезпечує – економісти далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG