Доступність посилання

ТОП новини

До КСУ надійшло подання про тлумачення поняття «наступна чергова сесія Ради»


©Shutterstock
©Shutterstock

До Конституційного суду України 19 січня надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення поняття «наступна чергова сесія Верховної Ради», повідомила прес-служба суду.

Автори звернення зазначають, що через брак часу проект змін до Конституції щодо децентралізації можуть не встигнути ухвалити на цій сесії до кінця січня, а саме вона є «наступною черговою» для документа.

Суд має вирішити, чи можна буде цей проект розглянути й на будь-якій подальшій наступній сесії, чи мається на увазі тільки безпосередньо наступна сесія за тією, на якій законопроект про зміни до Конституції схвалювали попередньо.

Згідно з регламентом Конституційного суду України, конституційне подання передали на вивчення в секретаріат суду.

Стаття 155 Конституції передбачає, що законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений не менш ніж 226 депутатами Верховної Ради, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії парламенту за нього проголосує не менше ніж 300 депутатів.

31 серпня 2015 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроект щодо децентралізації у першому читанні. Робота тієї сесії Верховної Ради завершилася 1 вересня 2015 року. Для ухвалення у другому читанні необхідно буде 300 голосів. Наступна сесія Верховної Ради, що триває нині, завершиться у січні.

Із критикою децентралізації в тому вигляді, як її пропонує президент, виступають фракції Радикальної партії та «Самопомочі». Президент України Петро Порошенко раніше неодноразово наголошував, що ніякого «особливого статусу» для Донбасу проект змін до Конституції не передбачає.

Як сьогодні заявив перший заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко, проект змін до Конституції в частині децентралізації заплановано розглянути у Верховній Раді 28 січня.

XS
SM
MD
LG