Доступність посилання

ТОП новини

Криворіжці під кабінетом Гройсмана: голодуватимемо, доки не підпише закон про вибори


Криворіжці голодуватимуть до підписання закону про вибори мера (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Спікер пояснює затримку із підписом процедурними проблемами, зокрема, скаргою «Опозиційного блоку»

Активісти з Кривого Рогу оголосили безстрокове голодування, вимагаючи, щоб спікер Верховної Ради і президент підписали закон про проведення в їхньому місті позачергових виборів міського голови. Голодування проходить під кабінетом Гройсмана в будівлі парламенту. У президентській фракції називають ці дії політичним піаром.


Перепустки десятьом активістам зробили народні депутати від «Самопомочі» Єгор Соболєв і Семен Семенченко. Голодувати будуть вісім з них, ще двоє – допомагатимуть, говорять парламентарії. Спочатку голодувати планували на вулиці, але через негоду вирішили перенести акцію під кабінет спікера.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

«У вівторок, 27 січня, приїде близько 500 людей, але вони приїдуть не голодувати, а на відкриття парламентської сесії – мітингувальниками. Голодувати будуть лише ті, в кого достатньо здоров’я для голодування. Багато з них сильно ризикують, відкриваючи обличчя, тому що працюють на підприємствах Вілкулів», – наголосив народний депутат Семен Семенченко.

Активісти пояснюють, що затримка із підписом може призвести до скасування виборів – за законом вони мають пройти 27 березня. На виборчу кампанію потрібно не менше 50 днів, і вони побоюються, що ЦВК може скасувати вибори чи перенести їх.

«Верховна Рада проголосувала за закон про перевибори мера Кривого Рогу. Але по часу ці вибори можуть не відбутися, тому що не підписує ані спікер Володимир Гройсман, ані президент», – наголосила Алла Волошина, інженер з Кривого Рогу.

Очікуючи спікера, голодувальники почали співати гімн України. Поряд із ними постійно чергує один із нардепів – щоб міліція не вивела активістів на вулицю.

У коментарі Радіо Свобода народний депутат Вадим Денисенко, який входить до президентської фракції, назвав сьогоднішню акцію глибинним політичним піаром. Зокрема, за його словами, через свій день народження спікер Володимир Гройсман сьогодні був у відпустці, що було загальновідомим фактом.

«Всі розуміють, що сьогодні Гройсман не має права підписати цей закон. Зареєстрований проект постанови, що під час голосування були певні процедурні проблеми. За рішенням регламентного комітету потрібно проголосувати цю постанову в залі парламенту. Зал парламенту її може підтримати, але ймовірність цього наближається до нуля, і цього не може не знати Єгор Соболєв», – наголосив Денисенко.

Я, як спікер, не можу підписувати цей закон – Гройсман

Парламентарій анонсує провал постанови і підписання закону наступного сесійного тижня.

18 січня в інтерв’ю Еспресо.TV Володимир Гройсман пояснював, що в день голосування народні депутати зареєстрували постанову про скасування закону як такого, що ухвалений із порушеннями – одразу і в першому читанні, і в цілому.

«Сам факт реєстрації цієї постанови не дає мені права, мені просто заборонено як спікеру підписувати цій закон. Я маю спочатку винести на голосування цю постанову, а потім, якщо парламент не підтримає цю постанову, я підпишу закон у ту ж хвилину», – заявив Гройсман.

Протести у Кривому Розі, 22 листопада 2015 року
Протести у Кривому Розі, 22 листопада 2015 року

Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області 23 грудня минулого року. Вони мають відбутися 27 березня 2016 року. Фракція «Опозиційний блок» у Верховній Раді вважає незаконним призначення цих виборів. На виборах 15 листопада 2015 року розрив між чинним міським головою, представником «Опозиційного блоку» Юрієм Вілкулом та його суперником від «Самопомочі» Юрієм Милобогом становив всього 752 голоси. Упродовж місяця в місті тривали протести «проти фальшувань результатів виборів».

На цю ж тему:

23.12.2015
Це перемога громади Кривого Рогу – депутат «Самопомочі» про рішення Ради

Верховна Рада перевищила повноваження у цьому питанні – політолог далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG