Доступність посилання

ТОП новини

Військові лікарі вимагають у АТОвців хабарі – демобілізовані бійці


«Лікарі кажуть: «хочеш бути комісований – плати» – боєць АТО (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

«Лікарі кажуть: «хочеш бути комісований – плати» – боєць АТО (відео)

Військова прокуратура Львівщини порушила кримінальні справи через невиплату бійцям грошей і хабарництво

«Лікарі напряму кажуть давати половину суми, щоб зробити групу інвалідності»; «Сказали, що інваліди 1-ї й 2-ї групи обслуговуються у військовому госпіталі. Це брехня». «Довідку отримав через зв’язки і знайомства».​ Усе це стверджують ветерани АТО з Львівщини. Про це вони говорили на зустрічі з представниками львівської влади усіх рівнів.

Останній раз зустріч із військовослужбовцями, які служили у 24-й окремій механізованій бригаді, тривала майже чотири години. Весь час була черга з військовослужбовців до мікрофонів. Запитань до чиновників і військових командирів у них були сотні, зокрема, про невиплату грошей бійцям, які звільнилися зі служби, про медичне забезпечення, соціальні пільги, психологічну допомогу. Емоцій не бракувало. Військовослужбовців обурює те, що їх «футболять» із кабінету в кабінет. Чиновників міської ради і Залізничної районної адміністрації Львова вони підняли на сміх, вигукуючи «ганьба». Представники влади один на одного перекидали відповідальність щодо невирішеної справи бійця і так не змогли відповісти по суті справи.

Хлопці не розуміють, як мають діяти, повернувшись додому
Михайло Васюта

«Державна система не змінюється, вона прогнила, і ми це бачимо на кожному кроці. Хлопці не розуміють, як мають діяти, повернувшись додому, в які двері стукати. Адже в армії вони з автоматом чи ножем вирішували свою долю і захищали країну, інших людей. А коли ти звільняєшся, відчуваєш самотність. У мене таке було, і тут раптом тобі починають розповідати, куди яку довідку віднести, що тут чи там не вирішать нічого чи не допоможуть. Це викликає психологічний стрес», – розповідає демобілізований офіцер Михайло Васюта.

Військовослужбовець виписав, які державні установи обійшов, демобілізувавшись. Нарахував тринадцять пунктів. Десь були дуже приязні до нього і з усім допомогли, а десь довелось пройти через бюрократичне коло.

«Для прикладу, процес оформлення пільг. В ЖЕКу довідку дали, треба далі рознести по всіх виконавцях послуг, а це обленерго, водоканал, Львівгаз, теплокомунерго. Далі знову в ЖЕК, і знову ту саму форму довідки. Це типовий приклад, що система не змінюється», – навів приклад демобілізований офіцер.

За групу інвалідності – плати хабар

Лікарі напряму кажуть давати половину суми, щоб зробити групу інвалідності
Микола Панко

Військовослужбовці нарікають на труднощі з отриманням земельних ділянок, на низький рівень або ж відсутність взагалі психологічної реабілітації, розповідають про неналежну медичну допомогу, що медики вимагають у них хабарі. «Говорять – хочеш бути комісований, то плати 50 на 50, тобто є виплата за групу, і лікарі напряму кажуть давати половину суми, щоб зробити групу інвалідності. Це хабарництво», – говорить Микола Панко, демобілізований боєць.

Днями у Львові правоохоронці затримали, як кажуть, на гарячому, військового медика, який за оформлення групи інвалідності вимагав у військовослужбовця, який переніс інсульт, гроші й узяв першу суму хабаря. Справу розслідує військова прокуратура.

«Вимагав 4 тисячі гривень за довідку у військовослужбовця. Таких кримінальних проваджень є безліч. У військових управліннях, на військовій службі залишаються ті особи, які хочуть на бійцях нажитись, збагатитись. Хоча знають, що є належне реагування правоохоронних органів і військової прокуратури», – розповів Олег Сeнюк, військовий прокурор.

Госпіталь «футболить» інвалідів?

Керівництво військового госпіталю Львова запевняло бійців під час зустрічі, що всі з них, хто перебуває на 1-й чи 2-й групі інвалідності, можуть лікуватись саме у військовому госпіталі. Учасник АТО Сергій став інвалідом 1-ї групи у зоні бойових дій. На сьогодні він непрацездатний.

Сказали, що інваліди 1-ї й 2-ї групи обслуговуються у військовому госпіталі. Це брехня
Сергій

«Сказали, що інваліди 1-ї й 2-ї групи обслуговуються у військовому госпіталі. Це брехня, обман. Всіх відправляють у Винники», – говорить чоловік.

Також його, як і багатьох військовослужбовців, обурює ставлення до учасників АТО з боку перевізників: «Мало того, що ти учасник АТО і ще інвалід війни, але це не підстава на безкоштовний проїзд у Самборі. Це не лише мене обурює, а багатьох».

Обурений ставленням до демобілізованих і військовослужбовець Євген Окілка. Понад сім місяців він воював на передовій, служив понад рік. Євген очікував на посвідчення учасника АТО майже півроку.

«Отримав через зв’язки і знайомства, весь час «футболили». Не дали бойових грошей, казали, що виплачуватимуть тисячу гривень. Не дали «дембельських», – каже демобілізований боєць.

Лише у 24-й окремій механізованій бригаді понад двом тисячам демобілізованих не виплачені гроші. Військова прокуратура порушила кримінальну справу. Боєць поцікавився у представників влади, чи вони дотримають слова після зустрічі з ними, чи допоможуть вирішити більшість проблем, з якими стикнулися військовослужбовці.

«Більшість питань можемо вирішити на місцевому рівні, а далі апелюватимемо до державного рівня, щоб були видані нормативні документи. Подекуди мають бути притягнені до відповідальності люди, які халатно ставляться до виконання своїх обов’язків», – запевнив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Поки ж АТОвці констатують, що в армії почувались більш захищеними, а демобілізувавшись, відчувають свою непотрібність, бо доводиться оббивати пороги і домагатись того, що гарантовано державою. Переважна більшість військовослужбовців покидали збори зі словами, що «владі не вірять».

«Ми вас в АТО не посилали»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:45 0:00

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG