Доступність посилання

ТОП новини

Країни-партнери НАТО обіцяють збільшити підтримку і допомогу Україні – Муженко


Віктор Муженко
Віктор Муженко

Представники військово-оборонних відомств держав НАТО висловили підтримку України та заявили про те, що готові нарощувати свою матеріальну допомогу Збройним силам України. Про це заявив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, який перебуває з візитом у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

«По-перше, всі країни, з представниками яких були проведені 12 зустрічей, висловили свою підтримку Україні, по-друге, вони готові нарощувати свою присутність в Україні шляхом надання більшої кількості радників, консультантів та інструкторів для підготовки наших військовослужбовців», – пояснив керівник Генштабу ЗСУ, запевняючи, що найближчим часом «ця присутність буде суттєво нарощена».

Щодо надання обладнання українській армії Віктор Муженко пояснює, що «існують відповідні графіки, і найближче його надання планується на кінець першого і початок другого кварталу нинішнього року».

«Мова йде поки що про нелетальне озброєння, – пояснює керівник Генштабу. – Це прилади спостереження, засоби зв’язку, медичне майно та низка інших позицій, які відображені в нашому запиті».

Під час низки двосторонніх зустрічей представників України та держав НАТО йшлося про безпекову ситуацію на сході України, виконання мінських домовленостей.

Муженко взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО у форматі країн-контрибуторів місії «Рішуча підтримка» в Афганістані, а також провів низку консультацій із колегами з НАТО і ЄС, на яких йшлося про основні положення військової реформи в Україні відповідно до стандартів альянсу. Голова Генштабу також обговорив з партнерами в НАТО актуальні питання регіональної безпеки.

Верховна Рада України в грудні 2014 року внесла зміни до двох законів, відмовившись від позаблокового статусу держави. Нова воєнна доктрина передбачає відновлення курсу на зближення з НАТО: Україна має до 2020 року забезпечити повну сумісність своїх Збройних сил із силами країн-членів НАТО.

XS
SM
MD
LG