Доступність посилання

ТОП новини

Країни НАТО готові нарощувати присутність в Україні – голова Генштабу


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Київ, вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Київ, вересень 2015 року

У НАТО планують спільну безпеку, а в Україні – допомогу партнерів та реформи армії

Брюссель – Якою має бути стратегія НАТО в постійно змінюваному безпековому середовищі? Відповідь на це питання шукали голови генеральних штабів країн-союзниць Північноатлантичного альянсу. Разом з цим, спільне розуміння подій на сході України протягом цілої низки двосторонніх зустрічей допомагали виробити й представники керівництва Генерального штабу Збройних сил України, які були запрошені на консультації в рамках Військового комітету НАТО.

Ситуація в сфері безпеки постійно змінюється. Це вже стало нормою, тому чергова зустріч вищих військових посадових осіб НАТО була покликана виробити «спільне розуміння останніх подій і розглянути їх у стратегічному контексті», – заявив голова військового комітету НАТО чеський генерал Петер Павел.

І хоча «українське питання» не було окремо виділене на цих засіданнях, обговорення майбутньої стратегії та адаптації НАТО до нових умов було спрямоване, зокрема, й як відповідь на агресивну політику Росії. Адже військові командувачі Північноатлантичного альянсу розробляли спільні методи стримування, захисту, блокування і розгортання своїх збройних сил, які необхідні для вирішення основних завдань НАТО з колективної оборони, управління кризами і спільною безпекою.

Віктор Муженко
Віктор Муженко

Начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко, якого теж запросили на засідання щодо Афганістану, пояснив, що поза межами цього засідання, на 12 двосторонніх зустрічах партнери з НАТО цікавилися ситуацією на Донбасі та перспективами виконання «Мінська». Йдеться про перемовини з головнокомандувачем збройних сил НАТО в Європі, головою військового комітету НАТО, керівником військового комітету ЄС, начальниками генеральних штабів США, Канади, Великої Британії, Туреччини та інших.

Реформи Збройних сил України ітимуть чотирма шляхами – Муженко

Як пояснив у четвер у Києві міністр оборони України Степан Полторак, очікується, що Рада національної безпеки та оборони (РНБО) вже в лютому ухвалить Державну програму реформування й розвитку Збройних сил України до 2020 року.

Степан Полторак
Степан Полторак

«Зараз у нас на виході знаходиться основний стратегічний документ – Стратегічний оборонний бюлетень, і паралельно ми завершуємо роботу над Державною програмою реформування розвитку ЗСУ до 2020 року», – пояснив міністр.

Про основні напрямки реформування армії України пояснив і керівник Генштабу Віктор Муженко. Він каже, що ітимуть ці перетворення чотирма напрямками: «Перш за все, це питання оборонного й оперативного планування, далі – нарощування оперативних спроможностей, яке передбачає й підготовку підрозділів до виконання бойових завдань. По-третє, логістичне й медичне забезпечення. І ще одним безумовним пріоритетом є створення сил спеціальних операцій», – пояснив він.

Країни-партнери НАТО обіцяють пожвавити свою підтримку та допомогу Україні

Представники військово-оборонних відомств держав Північноатлантичного альянсу висловили підтримку України та заявили про те, що готові нарощувати свою матеріальну допомогу українським Збройним силам, заявив начальник Генштабу Збройних сил України у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі.

Всі країни, з представниками яких було проведено 12 зустрічей, готові нарощувати свою присутність в Україні шляхом надання більшої кількості радників, консультантів та інструкторів
Віктор Муженко

«По-перше, всі країни, з представниками яких було проведено 12 зустрічей, висловили свою підтримку Україні, по-друге, готові нарощувати свою присутність в Україні, шляхом надання більшої кількості радників, консультантів та інструкторів для підготовки наших військовослужбовців», – пояснив керівник Генерального штабу ЗСУ, запевняючи, що найближчим часом «ця присутність буде суттєво нарощена».

Мова йде поки що про нелетальне озброєння. Це прилади спостереження, засоби зв’язку, медичне майно
Віктор Муженко

Щодо надання матеріального обладнання українській армії, Віктор Муженко пояснює, що «існують відповідні графіки і найближче їх надання планується на кінець першого і початок другого кварталу нинішнього року».

«Мова йде поки що про нелетальне озброєння, – пояснює керівник Генштабу. – Це прилади спостереження, засоби зв’язку, медичне майно та низка інших позицій, які відображені в нашому запиті».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG