Доступність посилання

ТОП новини

Потрапити в АТО легше, ніж у полтавську маршрутку – демобілізовані


Як бійці АТО виборювали собі місця в маршрутках (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Як бійці АТО виборювали собі місця в маршрутках (відео)

Хто заплатить за проїзд? У держбюджеті України грошей на перевезення пільговиків у громадському транспорті не закладено

На Полтавщині розгорнулася справжня боротьба між демобілізованими АТОвцями та перевізниками. Учасникам бойових дій відмовляють у пільговому проїзді, мотивуючи тим, що фінансування на пільги немає.

«У мене було поранення в ліву ногу, в місті я перебував на реабілітації. В автобусі, коли їхав у справах, кондуктору показав посвідчення УБД (учасника бойових дій – ред.), мені грубо відповіли, що вони мене не повезуть. Коли сказав, що я учасник АТО, від кондуктора почув: я тебе туди не посилала», – розповів кореспонденту учасник АТО Микола Власенко.

«Ми не хочемо самі чинити правосуддя, ми на це не маємо права, але нас просто провокують. Мені навіть погрожували фізичною розправою, кажуть: ти, що страх загубив? Та уявіть собі, давно ще!», – скаржиться учасник АТО Тарас Лелюх.

Стаття 12 закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» гарантує всім учасникам бойових дій безоплатний проїзд. Чому перевізники не хочуть виконувати цей закон, намагалися з’ясувати під час круглого столу в Полтавській обласній держадміністрації.

«У радянські часи були афганці, які намагалися вибороти свої права, зараз така сама ситуація склалася з АТОвцями», – говорить заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

Наші перевізники керуються чутками, що пільги відмінили – ніхто їх не відміняв
Олег Пругло

«Наші перевізники керуються чутками, що пільги відмінили – ніхто їх не відміняв. Ті п’ять законів, за якими надаються пільги визначеним категоріям громадян, не скасовані», – зазначив перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло.

Не краща ситуація й на Полтавському автовокзалі: за інформацією старшого диспетчера, з 40 перевізників пільги надають лише 12. В салоні їхніх автобусів – одне або два пільгових місця. Цього разу квитка не вистачило учаснику АТО Андрію Бугрію.

Тендери «жирні» перевізники виграють, а зобов’язання по них вони виконувати не хочуть
Андрій Бугрій

«Тендери «жирні» перевізники виграють, а зобов’язання по них вони виконувати не хочуть», – говорить Андрій.

«На місцевих автостанціях ще можна отримати пільгові квитки, а в зворотньому напрямку – не виїдеш», – скаржиться учасник АТО Микола Власенко.

В дербюджеті України відбулися зміни, грошей на перевезення пільговиків у громадському транспорті не закладено, ці видатки лягли на плечі місцевих бюджетів, то хто заплатить за проїзд пільговиків?

«Законом два пільгових місця не передбачено. Ми хочемо зробити добру справу, будемо безкоштовно, за власний рахунок, надавати ці два місця. За ці два місця ніхто нічого не відшкодовує. У Полтаві пільгові автобуси ходять раз на годину, хочете безоплатно – чекайте», – говорить голова асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаенко.

«Ми вас в АТО не посилали»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:45 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG