Доступність посилання

ТОП новини

Українці зробили висновки з помилок революції 1917-1921 років – Магда


Українці об’єднали два береги Дніпра синьо-жовтим прапором у День Соборності України, Київ, 22 січня 2016 року
Українці об’єднали два береги Дніпра синьо-жовтим прапором у День Соборності України, Київ, 22 січня 2016 року

«Важко пригадати за останні десятиліття випадки, коли громадяни європейських держав жертвували мільйони на те, щоб відродити власну армію»

Російська агресія справила зворотній ефект: українське суспільство не лише об’єдналося, а й змогло відродити власну армію, говорить кандидат історичних наук і автор книги «Гібридна війна» Євген Магда. В День Соборності України в ефірі Радіо Свобода експерт висловив своє бачення того, які чинники сприяють сьогодні консолідації українців, а які заважають єднанню.

Українці зробили висновки з помилок революції 1917-1921 років – Магда
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Євген Магда
Євген Магда

– Нинішня ситуація, звичайно, насамперед консолідує українців, тому що зовнішня агресія і фактор величезних жертв сприяє об’єднанню. А от зсередини нас завжди роз’єднують різноманітні питання: мови, релігії, належності до тієї чи іншої конфесії. Крім того, досить часто роз’єднує економіка. І потрібно розуміти: якщо ми перебуваємо у стані гібридної війни, то всі ці фактори можуть бути використані проти України в цілому та її громадян.

– Що в такому випадку має робити влада? Адже коли ми говоримо про соборність, навіть про події 22-го січня 1919 року, йдеться про соборність українських земель, але чомусь мало говорять про соборність та єдність народу, населення.

– Я думаю, що, по-перше, влада ніколи не має тримати своїх співгромадян за дурнів, що часом у нас буває, а по-друге, повинна намагатися працювати по єдиному комунікаційному каналу, тобто доносити до різних органів влади найважливішу інформацію, щоб це було найбільш сприятливо. Це не означає, що має бути якесь «міністерство правди», але влада повинна говорити в одному понятійному апараті, однією зрозумілою мовою, максимально спрощено і максимально доступно для всіх.

– Чого вдалося в умовах гібридної війни досягти агресору у впливі на українців і не вдалося владі?

– Агресія Росії в Україні мала зворотній ефект, тому що Росія розраховувала, що Україна розвалиться, а українське суспільство стало більш консолідованим. Я не можу пригадати за останні десятки років випадків, коли громадяни європейської держави жертвували мільйони гривень чи доларів, величезні кошти на те, щоб відродити власну армію. Це, до речі, свідчення того, що українці зробили висновки з помилок української революції 1917-1921 року, коли часто саме брак армії заважав використати її як один з факторів державотворення.

– Ще донедавна українські політики зсередини розколювали суспільство, ділили свій електорат на західний, східний, проросійський чи проєвропейський та маніпулювали цими темами. Не відомо, чи стануть мудрішими політики з огляду на останні уроки сучасної української історії, а от чи стане мудрішим український народ?

– На жаль, прогнозувати цього зараз чітко не можна, тому що і дострокові парламентські, і місцеві вибори показали, що старі технології спрацьовують. Але те, що українське суспільство більш мудре і консолідованіше за українських політиків – не викликає жодних сумнівів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG