Доступність посилання

ТОП новини

Дайте Порошенку більше повноважень, але на короткий час – Сорос у Давосі


Лого Всесвітнього економічного форуму на вікні бізнес-центру в Давосі, 18 лютого 2015 року
Лого Всесвітнього економічного форуму на вікні бізнес-центру в Давосі, 18 лютого 2015 року

Україна не стане успішною, поки нормально не запрацюють прокуратура, податкова, митниця й не відбудеться повернення активів, набутих злочинним шляхом – Баррозу

Давос – Український сніданок у швейцарському Давосі був сонячним тільки у сенсі погоди. Настрій відвідувачів був скоріше тривожним, основна причина – в тому, що Україна, попри намагання здійснити багато зрушень та ентузіазм частини уряду, не рухається достатньо швидко з реформами, та ще зникає з порядку денного світової спільноти через вир постійних криз.

Український сніданок – це подія, яку мільярдер Віктор Пінчук організовує паралельно зі щорічними зборами Всесвітнього економічного форуму, який збирає світових лідерів, щоб обговорити найбільш актуальні глобальні проблеми. Цьогоріч основною темою була так звана четверта промислова революція, але на основній українській події теми були більш приземлені: чи здатна Україна реформувати себе.

Кількасот учасників сніданку були запрошені до електронного голосування, яке показало, що 74 відсотки присутніх вважають, що зміни, які відбуваються в країні, поки що не є незворотними.

Українські міністри Наталя Яресько та Айварас Абромавичус намагалися принаймні пояснити, що при цьому зміни дуже значні.

Наталя Яресько
Наталя Яресько

Міністр фінансів Яресько сказала, що за рік змогла не тільки розпочати нову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом та отримати два транші дешевих кредитів, але й реструктурувати зовнішній борг, знизити дефіцит бюджету з 10 відсотків (враховуючи дефіцит держкомпанії Нафтогаз) до 3,7 відсотків, знизити частину податків – наприклад, так звані «соціальні» податки з 41 до 22 відсотків. Ці податки є суттєвою причиною «чорної» виплати зарплат в конвертах.

Частина слухачів погоджувалась із оцінкою Яресько. Алістер МакБейн, керуючий менеджер компанії «Аравак Енерджі», яка має значні активи у галузі видобутку енергоресурсів в Україні, говорить, що був надзвичайно вражений перетвореннями у «Нафтогазі України» за останній рік, бо не думав, що можливі такі швидкі та позитивні зміни: скорочення його колись багатомільярдного дефіциту майже до нуля через підняття тарифів на газ для населення на 450 відсотків, зміна основного постачальника газу для країни.

Ще два роки тому Росія була монопольним постачальником, тоді як зараз 75 відсотків пального закуповується в Євросоюзі, у французьких та італійських компаній.

«Але у секторі енергетики загалом стало тільки гірше», – каже МакБейн.

Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

Міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус говорив про те, що за останній рік було введено нову систему державних закупівель, через яку скорочуються можливості для корупції, повністю вона буде введена в дію влітку цього року. Очікувана економія для бюджету через збільшення прозорості та конкуренції у державних закупівлях складає 2,6 мільярда доларів, за словами Абромавичуса.

Обидва українських міністри, які до призначення в грудні 2013 року мали паспорти інших країн, мають надзвичайно гарну репутацію на Заході як люди, які справді прийшли щось змінювати в країні. Віктор Пінчук, використовуючи футбольні метафори, також сказав журналістам у кулуарах, що вважає, що «легіонери забивають найкращі голи» в українському уряді.

Але дехто в аудиторії говорив, що таких є меншість, і вони просто втрачають сили та надію. Джордж Сорос, американський мільярдер, який часто відвідує Україну й у 2015 році навіть зробив свою першу комерційну інвестицію до країни, купивши IT-компанію – розробника програмних продуктів, говорив, що «реформатори виснажені та потребують підтримки».

Президент Петро Порошенко не надав достатньої підтримки реформаторам і не став лідером, на якого країна очікує, сказав Сорос на українській панелі. Він також зустрічався з Порошенком у Давосі – ймовірно, намагаючись донести цю думку і до президента.

Дайте Порошенку більше повноважень, але впишіть положення про «захід сонця»
Джорж Сорос

В той же час, Сорос говорить, що рекомендує все-таки надати президенту більше повноважень, які він намагається отримати за допомогою нової Конституції – але на обмежений термін, щоб у нього була повна можливість та відповідальність робити значні перетворення. «Дайте йому більше повноважень, але впишіть положення про «захід сонця». Наприклад, на дви роки», – сказав Сорос.

Петро Порошенко і віце-президент США Джон Керрі у Давосі, 20 січня 2016 року
Петро Порошенко і віце-президент США Джон Керрі у Давосі, 20 січня 2016 року

Сергій Лещенко, колишній журналіст, а тепер парламентарій, якому організатори надали можливість коментувати подію з залу, сказав, що корупція є основною проблемою, яка не дає країні розвиватись. А процвітає вона через відсутність політичної волі у президента, прем’єр– міністра та генерального прокурора Віктора Шокіна боротися з нею.

Це шок, коли Шокін і досі сидить в офісі генпрокурора
Сергій Лещенко

«Це шок, коли Шокін і досі сидить в офісі генпрокурора», – сказав Лещенко.

Жозе Мануель Баррозу
Жозе Мануель Баррозу

Загалом ситуація у правоохоронній сфері отримала дуже негативну оцінку. Жозе Мануель Бароззу, колишній президент ЄС, сказав, що Україна ніколи не стане успішною, поки не запрацює нормально прокуратура, не розпочнуться реальні покарання за корупцію та інші злочини високопосадовців, не відбудеться повернення активів, набутих злочинним шляхом, та не зміниться ситуація у податковій, на митниці тощо.

Метою давоських українських сніданків, крім іншого, є залучення інвестицій. Українська делегація досить багато говорила про успіхи IT-сектору, який зростає кожного року, про нові інвестиції у виробництво харчових продуктів тощо, але настрій серед аудиторії щодо потенційних інвестицій був доволі скептичний.

Олександр Ярославський, харківський мультимільйонер та колишній господар футбольного клубу «Металіст», був чи не єдиним бізнесменом з кількох сотень присутніх на сніданку в Давосі, який говорив, що готовий робити нові інвестиції в країні. Він сказав, що «намацав на дні» економічного спаду якісь цікаві активи, але розповідати подробиці відмовився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG