Доступність посилання

ТОП новини

Так не лякають, так хочуть вбити – Кара-Мурза-молодший про отруєння


Володимир Кара-Мурза-молодший біля імпровізованого меморіалу пам'яті Бориса Нємцова. Березень 2015 року
Володимир Кара-Мурза-молодший біля імпровізованого меморіалу пам'яті Бориса Нємцова. Березень 2015 року

Російський опозиціонер розповів про перспективи розслідування його отруєння

У середу ввечері російський опозиційний політик Володимир Кара-Мурза-молодший, заступник голови партії ПАРНАС і координатор організації «Відкрита Росія» Михайла Ходорковського, опублікував результати аналізів, зроблених у Франції навесні минулого року невдовзі після його госпіталізації до однієї з московських лікарень. Кара-Мурза впевнений, що був отруєний, причому ті люди, які намагалися його отруїти, не розраховували, що він залишиться в живих.

Аналізи біологічних проб – нігтів, волосся, крові та сечі – були зроблені в лабораторії французького фахівця Паскаля Кінца через чотири дні після того, як політик потрапив до лікарні, коли у Кара-Мурзи стали один за іншим відмовляти органи, що забезпечують життя. У документі, який було вирішено опублікувати після того, як у вівторок він був переданий російським слідчим, йдеться, що аналізи показали значне перевищення в організмі пацієнта концентрації важких металів: марганцю – майже в 60 разів, міді – в 1,8 рази, цинку – в 2,25 рази, ртуті – в 1,2 рази. Водночас в організмі Кара-Мурзи-молодшого було виявлено різке падіння рівня заліза – в 19 разів.

Про результати аналізів і свої припущення про те, що вони можуть означати, Володимир Кара-Мурза-молодший розповів Радіо Свобода.


– Завданням цього токсиколога було просто провести аналіз і визначити склад, зрозуміти, що відбувалося в моєму організмі. Відразу важливо додати: ці результати вже не цілком об’єктивні, оскільки були взяті на вимогу моєї дружини через три дні після госпіталізації і вже через добу після того, як був початий гемодіаліз, очищення крові. Тому ці результати не говорять про те, що було в організмі на сам момент отруєння. Проте все одно ми бачимо ці аномальні результати, аномальне перевищення низки елементів.

Ми попросили провести токсикологічну експертизу, щоб хіміки, фахівці, експерти визначили, чим були викликані такі наслідки

Коли ми з моїм адвокатом Вадимом Прохоровим у вівторок були в слідчому відділі району Хамовники, ми попросили слідчого провести повномасштабну токсикологічну експертизу, у тому числі і за результатами цього звіту французьких токсикологів, а також за результатами всіх аналізів і медичних даних, які є в московських лікарнях, де я перебував. Саме тому ми попросили провести токсикологічну експертизу, щоб хіміки, фахівці, експерти визначили, чим були викликані такі наслідки.

– Чи є за підсумками цього дослідження якісь версії, коли саме, в який день відбулося саме отруєння?

Абсолютно переконаний, що це було цілеспрямоване отруєння, пов’язане з моєю суспільно-політичною та опозиційною діяльністю

– Ні, у мене немає жодних конкретних підозр з приводу обставин – місця і часу, і з приводу конкретних виконавців. Власне кажучи, це і є законне завдання слідства – визначити всі обставини. Єдине, в чому я не сумніваюся, – це в мотивах. Я абсолютно переконаний, що це було цілеспрямоване отруєння, пов’язане з моєю суспільно-політичною та опозиційною діяльністю. Мабуть, комусь щось настільки не сподобалося. Тому в тій заяві, яку я подав до Слідчого комітету в грудні, міститься прохання відкрити кримінальну справу за 105-ю статтею Кримінального кодексу, одна з частин якої передбачає замах на вбивство з мотивів політичної та ідеологічної ненависті.

– Чи може Ваше отруєння, якщо ця версія підтвердиться, бути пов’язаним з Вашими планами виступити з доповіддю на найближчій сесії ПАРЄ, в якій Росія тепер брати участь відмовляється?

– Мене туди запросили тільки місяць тому, а отруїли минулої весни, тому я не думаю, що це якось пов’язано. Я думаю, що в моїй громадсько-політичній діяльності за останні роки досить багато речей, які можуть дуже сильно не сподобатися комусь до такої міри. Можна згадати, наприклад, моє активне сприяння ухваленню свого часу «Акту Магнітського», а також пропозицію внести конкретні імена російських корупціонерів і порушників прав людини до санкційних списків – це як один з прикладів. Я є федеральним координатором громадського руху «Відкрита Росія», заснованого Михайлом Ходорковським. Тут можуть бути найрізноманітніші речі, але всі вони, так чи інакше, пов’язані з суспільно-політичною діяльністю. У тому, щоб визначити конкретно, що це, і полягає завдання слідства.

– Чи є у Вас враження, що у слідства є реальна зацікавленість у розкритті цієї справи?

– Тут я можу відповісти двояко. З одного боку, ми з адвокатом Прохоровим подавали заяву до федерального Слідчого комітету, а справа була спущена на найнижчий рівень, який тільки існує. Це районний рівень, районний слідчий відділ району Хамовники. Окрім того, навіть їм знадобилося понад місяць для того, щоб відповісти на нашу заяву, тобто це може вказувати на відсутність у слідства пріоритету в цьому питанні. З іншого боку, ми у вівторок понад дві години проговорили зі слідчим, він ставив детальні запитання щодо всіх обставин того дня, коли я був госпіталізований, та дню, який передував цьому. Слідчий формулював питання дуже коректно, і наскільки я зараз розумію, слідча перевірка буде продовжена і будуть опитані інші люди, які були зі мною того дня. Окрім того, слідство вимагатиме медичну інформацію з тих московських лікарень, в яких я утримувався. Подивимося, якою буде відповідь слідства на наш запит щодо проведення повної токсикологічної експертизи.

Володимир Кара-Мурза-молодший після хвороби. 8 січня 2016 року
Володимир Кара-Мурза-молодший після хвороби. 8 січня 2016 року

– Як Ви гадаєте, Вас хотіли вбити, але план через якусь причину зірвався, чи просто хотіли сильно налякати?

Так не лякають. Так хочуть убити

– Ви знаєте, коли я лежав у комі і не працювали всі органи, що забезпечують життя, в тому числі нирки, серце, легені, моїй дружині медичні експерти сказали, що шанс на виживання – 5%. Так не лякають. Так хочуть убити. І те, що я живий зараз, що ми з вами розмовляємо, – це виключно завдяки богові і лікарям, які буквально витягли мене з того світу.

– Ви порівнюєте подію з Вами з іншими подібними випадками в російській та радянській історії, наприклад, зі справою Литвиненка?

Останніми роками, та й не тільки останніми, дуже часто відбуваються з людьми, які негативно ставляться до чинної влади, подібні трагічні події

– Важко не думати про якісь аналогії. На жаль, справді останніми роками, та й не тільки останніми, дуже часто, відбуваються з людьми, які негативно ставляться до чинної влади, подібні трагічні події. Задум не вдався, але я не збираюся залишати це просто так. Законне завдання слідства, повторюся, з’ясувати всі обставини події і визначити причетних до цієї справи.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода


На цю ж тему:

20.01.2016
Чим отруїли, або чим отруївся російський опозиціонер Кара-Мурза

Лікарі казали, що бачать всі ознаки отруєння, проте не можуть зрозуміти його походження – Яструбинський далі

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG