Доступність посилання

ТОП новини

Чи є в «Укропу» голова? Відразу двоє осіб вважають себе очільниками партії


Геннадій Корбан під час засідання суду у Києві. 25 січня 2016 року
Геннадій Корбан під час засідання суду у Києві. 25 січня 2016 року

Геннадій Корбан заявляє, що є очільником партії, проте на офіційному сайті «Укроп» зазначена інша інформація

Засідання в апеляційному суді Києва у справі Геннадія Корбана вкотре перенесли. Судді ухвалили таке рішення, пославшись на необхідність обладнати залу засідання відповідно до вимог Європейської конвенції з прав людини. На цьому раніше наголошували адвокати підсудного. Напередодні в партії «Укроп» заявили про зміну партійного голови, проте на засіданні апеляційного суду у понеділок Геннадій Корбан повідомив, що з ним ці зміни не погоджували.


Під час засідання суду Геннадій Корбан взяв слово і наголосив, що є головою «однієї з найсильніших та найпотужніших партій України». Напередодні суду, 23 січня, на офіційному сайті «Укроп» з’явилося повідомлення щодо обрання тимчасового голови політради партії – Дениса Борисенка. Таке рішення «укропівці» пояснювали необхідністю виконання технічних функцій із забезпечення роботи партії. Геннадій Корбан розповів журналістам, що не давав згоди на зміну керівництва і вважає, що політрада має переглянути своє рішення.

Я не писав ніяких заяв з приводу відставки з поста голови політради
Геннадій Корбан

«Я не писав ніяких заяв з приводу відставки з поста голови політради. Були якісь розмови про те, що технічно на сьогодні я не можу виконувати функцій голови політради, але є в партії достатньо органів, які спроможні виконувати ці функції. Політрада має зібратися ще раз, уважно проаналізувати своє рішення. Крім того, за наявною в нас технологією, обирається та людина серед членів партії, яка має найвищий рейтинг. Рішення, яке було озвучене, я поки що не хочу коментувати», – заявив Геннадій Корбан.

«Я очолюю одну з найпотужніших партій України» – Корбан з засідання суду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Андрій Денисенко, народний депутат, член президії політичної ради партії, висловив обурення зміною голови політради. Після заяви Геннадія Корбана вважає за необхідне припинити дію ухваленого рішення.

«Питання вичерпано і знято. Рішення політради має бути зупиненим. Про це прямо на судовому засіданні ми проговорили з її членами, в тому числі народними депутатами Валентином Дідичем і Олександром Дубініним, по телефону з Олександром Шевченком», – пише депутат.


Рішення політради легітимне – Ігор Палиця

Ігор Палиця, голова Волинської обласної ради, член політради «Укроп», вважає новообраного тимчасового керівника партією повністю легітимним. В коментарі Радіо Свобода він розповів, що партія не має лідера.

Корбан може бути згоден чи не згоден, але те, що ми переобираємо голову політради не потребує ніякої заяви
Ігор Палиця
В нас партія безлідерського типу. І ставити своє особисте вище партійного вважаю неправильним
Ігор Палиця

«Корбан може бути згоден чи не згоден, але те, що ми переобираємо голову політради не потребує ніякої заяви. Політрада була легітимною. Всі проголосували одноголосно. Денисенка, який піднімає цю «шуміху», не було на політраді, хоча він був запрошений. Голова політради не є спікером, він не є кимось верхнім над іншими членами. Це людина, яка має підписувати документи і вести кожен день роботу партії. В нас партія безлідерського типу. І ставити своє особисте вище партійного вважаю неправильним. Коли дехто з журналістів подає «лідер партії «Укроп» – це помилково, в нас немає лідера», – відзначив член політради «Укропу».

Також Ігор Палиця розповів, що технологію щодо обрання за вищим рейтингом ще не ввели в партії. А планують навесні провести «праймеріз» для визначення спікерів політичної сили. При цьому Ігор Палиця наголосив, що всіма силами партійці допомагають Геннадію Корбану у справі із затриманням, яку вважають політично вмотивованою.

Дніпропетровські «укропівці» занепокоєні «кишеньковими домовленостями»

На посаду тимчасового голови партії призначено Дениса Борисенка, керівника секретаріату партії. Зміну керівництва відображено і на офіційному сайті партійної сили.

У Дніпропетровській обласній раді члени фракції «Укроп» звернулись до політради партії із засудженням «спроб окремих осіб усунути з посади Геннадія Корбана». Також у зверненні за підписами депутатів вимагається «негайне скликання засідання політради для вирішення конфлікту». В заяві депутати висловили занепокоєння «кишеньковими домовленостями, які не враховують інтереси партії». Документ поширила адвокат Оксана Томчук, захисниця Геннадія Корбана.


Я не був помічником Олега Царьова – новообраний очільник «Укропу»

Денис Борисенко в коментарі Радіо Свобода розповів, що Геннадій Корбан доручив йому напередодні «діяти згідно обставин».

«Ми діємо згідно тих обставин, в яких знаходимося. А ми знаходимося в стані політичних репресій. І ми робимо все можливе, щоб витягнути Геннадія Олеговича звідти, де він зараз знаходиться. Йде внутрішньопартійна дискусія, партія росте, розвивається. Виникають робочі моменти от і все. Особисто мені, те, що відбувається, неприємно, звісно. Хотілося б, щоб це було більш компромісно, наскільки в політиці це можливо», – відповів тимчасовий голова партії «Укроп».

Інформацію щодо того, що був помічником колишнього депутата, регіонала Олега Царьова, Денис Борисенко називає неправдивою. Такі дані поширила низка ЗМІ, посилаючись на інформацію апарату Верховної Ради. Новообраний очільник «Укропу» повідомив Радіо Свобода, що звернувся із запитами до Верховної Ради, аби з’ясувати, звідки пішла така інформація. Він відзначив, що не міг бути його помічником, адже особисто перешкоджав Царьову у 2006 році посісти посаду голови Дніпропетровської обласної ради через що неодноразово отримував погрози фізичної розправи.

Багато непорозумінь щодо голови партії – політичний експерт

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що на рішення зміни політичного керівництва партії вплинула відсутність підтримки діючого лідера як політично ув’язненого. На його думку, якщо в партії не пояснять своєї позиції, то суспільство сприйме ситуацію як розкол в партії, що вкрай негативно позначиться на іміджі політичної сили та подальшому її балотуванню у парламент.

Відсутність нормального розуміння і мотивації всередині «Укропу» створюють враження розколу всередині партії
Сергій Таран

«Багато непорозумінь щодо самого голови партії – Борисенко, його прізвище, здається. В нього немає такої історії політика, яка б дала можливість говорити про те, що це людина, яка може очолювати партію, яка має парламентські амбіції. Відсутність нормального розуміння і мотивації всередині «Укропу» створюють враження розколу всередині партії. Я не думаю, що такі внутрішні розколи дадуть їм серйозний шанс на майбутніх парламентських виборах», – зазначив політолог.​

Тим часом, член президії політради партії «Укроп», народний депутат Віталій Купрій заявив про намір обговорити з європейськими високопосадовцями у Страсбурзі проблему політичних репресій в Україні та, як він висловився, «переслідування» одного з лідерів партії Геннадія Корбана. Відбудуться зустрічі з 25 по 28 січня під час сесії ПАРЄ, повідомив депутат на своїй сторінці у Фейсбук.«Багато непорозумінь щодо самого голови партії – Борисенко, його прізвище, здається. В нього немає такої історії політика, яка б дала можливість говорити про те, що це людина, яка має парламентські амбіції очолювати партію. Відсутність нормального розуміння і мотивації всередині «Укропу» створюють враження розколу всередині партії. Я не думаю, що такі серйозні внутрішні розколи дадуть їм шанс на майбутніх парламентських виборах», – зазначив політолог.


Захист Геннадія Корбана зараз намагається оскаржити його утримання під вартою. Адвокати вважають, що постійне перенесення розгляду цієї справи є умисним з боку прокуратури, розповідає Андрій Богдан.

«Прокуратура затягує розгляд апеляції якраз до того часу, коли санкції (утримання під вартою – ред.) закінчать свій термін, тобто до 25 лютого. Таким чином вони унеможливлюють розгляд апеляції взагалі», – зауважив адвокат Генадія Корбана

Розгляд апеляції продовжиться 2 лютого об 11:00 в Апеляційному суді міста Києва.

Геннадія Корбана, лідера партії «Укроп», якого СБУ затримала в Києві 31 жовтня 2015 року, підозрюють у причетності до викрадення людей, перешкоджанні діяльності виборчих комісій, привласненні коштів благодійної організації в особливо великих розмірах, а також створенні злочинної організації. Сам Корбан причетність до цих злочинів відкидає. Зараз його утримують під вартою у слідчому ізоляторі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG