Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС заявили, що ведуть діалог про мандат спецпредставника генсекретаря Ради Європи щодо Криму


Жерар Штудманн, архівне фото
Жерар Штудманн, архівне фото

Міністерство закордонних справ України заявило, що нині триває діалог щодо параметрів мандату спеціального представника генерального секретаря Ради Європи з прав людини в тимчасово окупованому Росією Криму.

«Комітет міністрів та Парламентська асамблея Ради Європи протягом 2014–2015 років неодноразово ухвалювали рішення щодо статусу окупованого Криму та ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим. Ці рішення становлять важливу основу діяльності спеціального представника генерального Секретаря Ради Європи з прав людини у Криму», – мовиться в коментарі.

В МЗС нагадали про візит делегації Ради Європи до окупованого Криму на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманном, що почався раніше в понеділок, 25 січня.

«Візит Жерара Штудмана на незаконно окупований півострів є результатом консультацій, що тривають між Міністерством закордонних справ України та секретаріатом Ради Європи щодо можливостей забезпечити безперешкодний доступ на територію окупованого Криму основних конвенційних і моніторингових механізмів Ради Європи та інших міжнародних організацій», – повідомили в МЗС.

У міністерстві також звернули увагу, що цей візит відбувається після відвідування Жераром Штудманном Києва, де він мав зустрічі, в тому числі, з керівництвом МЗС України.

Як повідомив уранці в понеділок, 25 січня, генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Яґланн, він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки становища з правами людини на півострові. При цьому він наголосив, що місія буде проведена як цілком незалежна, і її робота не буде стосуватися питання територіального статусу Криму.

Він також звернув увагу, що протягом більш ніж року на окупованому півострові не змогла побувати жодна делегація жодної міжнародної організації.

Члени місії мають подати звіт про свій візит і рекомендації з приводу становища з правами людини у Криму наприкінці лютого чи в березні.

XS
SM
MD
LG