Доступність посилання

ТОП новини

Судових рішень щодо порушень на виборах ми поки не побачили – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Парламент не передбачив можливості визнання виборів недійсними, навіть незважаючи на грубі фальсифікації»

Київ – Рішення про проведення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу не політичне, а правове. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель. Сьогодні Верховна Рада не підтримала постанову, якою пропонувалося скасувати закон про нові вибори у Кривому Розі. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook повідомив, що вже підписав відповідний закон.

Судових рішень щодо порушень на виборах ми поки не побачили – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олексій Кошель
Олексій Кошель
Низка громадських організацій, експертів, тимчасова слідча комісія Верховної Ради, місцеві політики і так далі – всі мали однозначну позицію, що фальсифікації виборів в Кривому Розі мали місце

– Я переконаний, що це правове рішення. В суді була суперечка стосовно порівняння із третім туром президентських виборів у 2004 році. Тут варто зауважити, що, по-перше, низка громадських організацій, експертів, тимчасова слідча комісія Верховної Ради України, місцеві політики і так далі – всі мали однозначну позицію, що фальсифікації виборів в Кривому Розі мали місце. Комітет виборців теж займав чітку позицію, що ці вибори були сфальсифіковані. І тому потрібно було прийняти юридичне рішення про проведення повторних виборів. Але питання в тому, що для так званого «третього туру», переголосування або визнання виборів недійсними юридичних механізмів не було. Тому коли кілька місяців тому українські політики закликали Центральну виборчу комісію не визнавати результати виборів, закликали президента сказати своє слово і засудити ці вибори. Вони робили ці заяви, розуміючи, що юридичних механізмів для цього немає. Тобто це була провина в тому числі і парламенту, який не передбачив можливості визнання виборів недійсними, навіть незважаючи на грубі фальсифікації. Тобто, умовно кажучи, можна було фальсифікувати 99% бюлетенів, а юридичних механізмів для визнання виборів недійсними не було.

– Важлива деталь: Ви стверджуєте, що під час другого туру виборів у Кривому Розі були грубі фальсифікації. А хтось має за це відповісти? Якісь розгляди почалися – хто фальсифікував, наскільки, на користь кого? Адже кримінальні справи мають бути.

На сьогодні ми маємо лише кілька прикладів, коли порушники закону отримали незначне покарання

– Я пам’ятаю, скільки кримінальних справ було порушено після парламентських виборів 2014 року і, на превеликий жаль, на сьогодні ми маємо лише кілька прикладів, коли порушники закону отримали незначне покарання. Не забуваймо, що кримінальна справа має досить тривалу процедуру, вона не може бути доведена відразу. Я хочу нагадати, що у сусідньому Дніпропетровську, де балотувався Вілкул-молодший, Міністерство внутрішніх справ заявило про розкриття найбільш масштабних в Україні схем підкупу виборців за допомогою віртуальної валюти. І заявили про те, що цією схемою було охоплено 10 000 виборців. Але поки що результатів розслідувань, подання до суду, судового розгляду ми не побачили. Тому переважна більшість кримінальних справ, які мали би бути порушені, залишаються або в стінах МВС, або безрезультатно залишаються в судах.

– Тобто жодна кримінальна справа, за Вашими даними, у зв’язку з місцевими виборами минулого 2015 року поки що фактично в судах не розглядається?

Було прийнято єдино правильне юридичне рішення про припинення повноважень міського голови та призначення нових виборів

– Було розглянуто кілька справ. Ми пам’ятаємо справи чернівецьких студентів, було ще кілька кримінальних справ. Але зважаючи на масштаби фальсифікацій – це одиниці. Тобто значно простіше посадити кількох чернівецьких студентів, аніж розслідувати складну схему підкупу, складну схему фальсифікацій і посадити винуватців. Таку саму ситуацію маємо з Кривим Рогом. Тому було прийнято єдино правильне юридичне рішення про припинення повноважень міського голови та призначення нових виборів.

– Чи не стане цей випадок прецедентом для решти міст для наступних виборів? Ви, звісно, знаєте: після тих виборів не лише в Кривому Розі, а й у Миколаєві, після того як криворізький інцидент вийшов назовні, представники «Опозиційного блоку», де їхній кандидат програв, казали: давайте і Миколаєві проведемо також процедуру перевиборів.

– Я розглядаю це як звичайну політичну технологію, яку, умовно кажучи, можна назвати технологією доведення до абсурду. Тобто подібних постанов можна зареєструвати досить багато, але ми не бачили в Миколаєві багатотисячних акцій протесту, ми не маємо підстав говорити про фальсифікацію виборів в Миколаєві тощо. Тобто «Опозиційний блок» використовує звичайну технологію. Але зараз, на мою думку, надзвичайно важливо, щоб політики були активними не лише у форматі політичних заяв, не лише в стінах парламенту, не лише організовуючи голодування біля кабінету спікера, а активні саме у Кривому Розі. Тому що фактично з дня на день може розпочатися виборчий процес. І потрібно буде знову боротися за симпатії жителів Кривого Рогу, і потрібно активно працювати на перемогу Юрія Милобога, тому що поки я б не сказав, що ця активність – це робота за симпатії й голоси виборців. Тобто організація голодування під кабінетом спікера – це те саме, що робити заяви, де змушувати голову Верховної Ради порушувати закон про регламент. Зараз потрібно переводити роботу в зовсім іншу площину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG