Доступність посилання

ТОП новини

Хто здійснив замах на праву ногу Леніна в Донецьку?


Працівники комунальних служб вичищають наслідки вибуху біля пам'ятника Леніну у Донецьку. 27 січня 2016 року
Працівники комунальних служб вичищають наслідки вибуху біля пам'ятника Леніну у Донецьку. 27 січня 2016 року

Угруповання «ДНР» звинувачує українських диверсантів, а українські експерти та активісти – саме угруповання

Пам’ятник Леніну у центрі підконтрольного бойовикам угруповання «ДНР» Донецька вдосвіта 27 січня намагались підірвати невідомі. Майже одразу в мережі з’явились фото і відео: вибухом пошкодило постамент скульптури, однак сам бронзовий монумент залишився майже неушкодженим. Думки щодо того, хто міг це зробити, розділились: представники місцевої влади звинувачують «українських диверсантів», водночас, українські політичні та воєнні експерти говорять про високу ймовірність провокації з боку самого угруповання «ДНР» для консолідації лояльного до них місцевого населення.


Вибух на центральній площі Донецька пролунав близько четвертої ранку. Звук було чути за декілька кілометрів, спочатку всі подумали, що ведеться обстріл міста, розповідає донеччанин Станіслав.

«Я живу за три кілометри від площі Леніна, у мене закриті пластикові вікна, але відчуття таке було, що якийсь крупнокаліберний снаряд упав прямо за будинком. Я підійшов до вікна, подивився, чи не видно руйнувань, те саме, власне, зробили мої сусіди навпроти, але ми нічого не побачили. Врешті виявилось, що пам’ятник намагались підірвати: пошкоджено постамент, видно також пошкодження біля правої ноги (скульптури – ред.)», – зазначає чоловік.

У Донецьку підірвали пам'ятник Леніну. Пошкоджено ногу і п'єдестал (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00


На думку Станіслава, об’єкт для нападу обрали дивний – оскільки відомо, що на площі Леніна ведеться відеоспостереження.

Дійсно, пізніше на YouTube з’явився фрагмент відео, на якому, за словами власника каналу блогера Анатолія Шарія, зображений момент вибуху.

Якщо вибух трапився безпосередньо після закладання бомби, то йдеться про час після комендантської години. За словами активіста організації «Євролідер» відеоблогера Влада Шнайдера, вночі до монумента Леніна потрапити можливо, але це небезпечно. Разом з кількома активістами він намалював український прапор на постаменті майже місяць тому – перед новим роком. Після цього активістам довелось тікати з Донецька, тому що, за словами хлопця, там тепер їм загрожує вісім років ув’язнення. Однак, міркує Шнайдер, якби підривники хотіли звалити Леніна, вони б закладали вибухівку безпосередньо під статую, а не збоку, щоб пошкодити постамент.

Пам'ятник Леніну в Донецьку (архівне, довоєнне фото)
Пам'ятник Леніну в Донецьку (архівне, довоєнне фото)

Басурін звинувачує «українську терористичну групу»

Так зване «міністерство внутрішніх справ» угруповання «ДНР» повідомило на своєму сайті, що розслідує справу за статтею «терористичний акт». А заступник командувача корпусом «міністерства оборони» цього ж угруповання Едуард Басурін звинуватив в організації вибуху «українську терористичну групу» у складі двох чоловіків, повідомляють місцеві інформагентства.

Сам вибуховий пристрій, за його словами, включав тротил або пластид.

Висота пам’ятника Леніну у Донецьку разом із постаментом становить близько 13 метрів. Колишній сапер, фахівець із розмінування Анатолій Фатєєв зазначив Радіо Свобода: аби підірвати таку конструкцію, тротилу потрібно було б використати щонайменше 20 кілограмів, а пластиду – кілограмів 19. Непомітно доставити таку кількість вибухівки у центр міста було б складно, а оскільки пам’ятник залишився стояти, вибухівки було менше, каже він.

Леніна у Донецьку могли підірвати місцеві патріоти або «деенерівці» – Машовець

Із військової точки зору, сенсу в підриві монумента немає, вважає координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

«Найімовірніша версія, що це – місцеві патріоти, які там у Донецьку живуть. Або самі «деенерівці» – для того, щоб залякувати місцеве населення», – зазначає Машовець.

Громадський активіст із Донецька, політолог Станіслав Федорчук говорить, що ідеї демонтувати Леніна лунали під час Євромайдану, однак тоді йшлося про те, щоб стягнути його з постаменту за допомогою техніки.

«Я не скажу, що всі були одностайні, тому що частина вважала: щойно ми зірвемо пам’ятник Леніну – почнуться якісь події не дуже добрі, бо ми розуміли: довкола пам’ятника Леніну в Донецьку тримається забагато сил», – розповів активіст.

Федорчук не думає, що метою людини, що закладає вибухівку, було повалення пам’ятника, або ж – робота була аматорська. За його словами, вірогідним, скоріш за все, є те, що підривники не хотіли, щоб хтось постраждав – тому вибух трапився вночі.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Дар'я Куренная

    Журналістка Радіо Донбас.Реалії. На Радіо Свобода – з 2016 року. Закінчила Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ЗМІ – з 2004 року. До 2014 року працювала в донецьких медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG