Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії загрожує союзникам США в Європі – генерал Брідлав


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Американський військовий контингент в Європі оновив свою стратегію з урахуванням реваншистської політики Москви

Командування збройних сил США в Європі повідомило про оновлення військової стратегії США. Документ містить нове бачення ситуації і нові заявлені цілі, а також шість пріоритетів із зазначенням результатів роботи щодо них через три-п’ять років, що відображають зміни в ситуації в Європі.

На першому місці серед пріоритетів роботи командування ЗС США в Європі вказано «стримування російської агресії». Решта п’ять пріоритетів включають зміцнення НАТО як союзу, збереження стратегічних партнерств США, протистояння транснаціональним загрозам, забезпечення боєготовності збройних сил і зосередження уваги на ключових відносинах.

Крім того, вимір безпеки в Європі в стратегії включає три географічно обумовлені проблеми зі сходу, півночі і півдня, а також один функціональний – в кіберпросторі.

У стратегії наголошується, що Росія являє собою виклик для союзників і партнерів США в різних регіонах. Тому, «Росія є глобальною проблемою, яка вимагає глобальної відповіді».

Командування ЗС США в Європі буде працювати з тим, щоб колективні зусилля Міністерства оборони США щодо стримування Росії були синхронізовані і досягали бажаного ефекту, не викликаючи необґрунтованої ескалації чи провокацій.

У документі наголошується, що на сході і на півночі Європи Росія є причиною серйозного занепокоєння у зв’язку з усе більш агресивною поведінкою у Східній Європі та мілітаризацією Арктики. Як показали події в Криму і на сході України, Росія застосовує форму війни, яка об’єднує звичайні, нерегулярні й асиметричні засоби, включаючи «стійкі маніпуляції політичними та ідеологічними конфліктами, щоб підігрівати нестабільність».

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

При цьому в стратегії зазначено, що Росія «відкидає спільний з міжнародним співтовариством підхід до гарантування безпеки». При цьому документ містить попередження, що, хоча США, їх союзники і партнери хочуть співпрацювати з Росією для вирішення спільних проблем безпеки, продовження російської агресії і застосування нею «зловмисного впливу, націленого на ослаблення НАТО та інших західних міжнародних інститутів, будуть обмежувати такі зусилля».

Оновлення стратегії готувалося за підсумками минулого року. У повідомленні наголошується, що 2015 рік став одним з найскладніших для командування ЗС США в Європі з часу закінчення «холодної війни».

Оновлена стратегія допоможе реагувати на нові виклики і забезпечити, щоб Європа залишалася цілісною, вільною, мирною і процвітаючою
Філіп Брідлав

«Наше командування виконало відмінну роботу, рівним чином зосереджуючи увагу на реваншистській Росії, масовій міграції з інших регіонів і терористах, і виконуючи зобов’язання перед союзниками і партнерами по НАТО», – зазначив генерал Філіп Брідлав, командувач ЗС США в Європі.

«Оновлена стратегія спрямована на зміни, які відбуваються в Європі, та допоможе нашим силам адаптуватися, щоб реагувати на нові виклики, і забезпечити, щоб Європа залишалася цілісною, вільною, мирною і процвітаючою», – підсумував генерал Брідлав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG