Доступність посилання

ТОП новини

Закритий доступ: ув’язнені українці на окупованих територіях


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«На непідконтрольній українському уряду територіях ми відвідали чотирьох затриманих» – Міжнародний комітет Червоного Хреста

Представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста минулого року вдалося відвідати в Україні близько 580 осіб, затриманих українськими силовиками у зв’язку з конфліктом на Донбасі, і лише чотирьох затриманих – на окупованих територіях, які наразі контролюють бойовики. Про це повідомив голова делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста Алан Ешліман. Радіо Свобода спробувало з’ясувати, в яких умовах перебувають українці у полоні та наскільки успішними є переговори щодо їхнього звільнення.


580 затриманих українськими силовиками сепаратистів минулого 2015 року вдалося відвідати представникам місії Міжнародного комітету Червоного хреста, тоді як на не підконтрольних Україні територіях співробітникам місії забезпечили доступ лише до 4 українців, повідомив голова делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста Алан Ешліман.

«Одним із ключових завдань Міжнародного комітету Червоного Хреста є – відвідувати затриманих через конфлікт з обох сторін і переконатися, що умови їхнього утримання є належними. На непідконтрольній українському уряду територіях ми відвідали чотирьох затриманих. Зараз ми спрямовуємо всі зусилля на те, щоб отримати безперешкодний доступ до абсолютно всіх затриманих», – зазначив Ешліман.

Міжнародний комітет Червоного Хреста спостерігає за обміном полоненими недалеко від міста Щастя Луганської області. Жовтень 2015 року
Міжнародний комітет Червоного Хреста спостерігає за обміном полоненими недалеко від міста Щастя Луганської області. Жовтень 2015 року

Однак, коментувати умови утримання полонених голова делегації відмовився, посилаючись на крихкість переговорів та конфіденційність цієї інформації. Головне завдання організації, говорить він, донести її до уповноважених органів, аби вони могли вплинути на ситуацію.

«Умови різні, умови непрості»

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

Те, що до українських заручників не пускають представників міжнародних організацій, вкотре підтверджує, що для очільників Кремля не існує жодних законів, зазначив у коментарі Радіо Свобода радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт. За його інформацією, зараз у полоні бойовиків перебуває 136 осіб. Серед них 82 українських вояки і 54 цивільних особи.

«З тих осіб героїв-заручників, про яких ми знаємо, які перебувають не тільки в Донецьку і Луганську, а й на російській території – умови різні, умови непрості. Зрештою, для людей перебувати в тюрмі або в підвалі – дуже страшно. І наше завдання – якнайскоріше їх відтіля забрати», – каже Тандіт.

У полоні називали «рабами з України»

Постійні тортури і психологічний тиск згадує кіборг львівської 80-ї аеромобільної бригади Олександр Машонкін, який 197 днів провів у полоні бойовиків угрупування «ДНР». Він зазначає, що візит будь-яких сторонніх спостерігачів мав позитивний ефект. За час його перебування у полоні Червоний Хрест – єдина організація, яку впустили бойовики. Їхній приїзд тоді викликав неабиякий переполох, розповідає боєць.

«Уявіть собі сирий підвал із залізними стелажами, де місцями матраци, а місцями звичайні куртки чи ковдри, на яких спали військовополонені. Нас постійно виводили на роботи – прибирати в місті. Називали «рабами з України». Перед приїздом російського телебачення побої стихали, щоб не було синців. До того, як впустити Червоний Хрест ми проводили прибирання, аби все було чисто. Кращу їжу давали, не яку-небудь, а суп чи ще щось», – говорить Машонкін.

Питання обміну зупинилося

Олег Котенко
Олег Котенко

Олег Котенко – координатор групи звільнення полонених «Патріот». За півтора роки він звільнив близько 200 українців. Каже, що сьогодні вести переговори із так званими «офіційними органами» угруповань «ДНР» і «ЛНР» немає жодного сенсу. Бо усі рішення щодо полонених приймає тільки Москва, яка нині це питання блокує, додає експерт.

Так звані «ЛНР» і «ДНР» не вирішують жодних питань. Там у них є куратори з Москви
Олег Котенко

«Наразі так звані «ЛНР» і «ДНР» не вирішують жодних питань. Там є у них куратори з Москви, тож перш ніж зробити якийсь крок, вони запитують у кураторів. Ті, звичайно, не дозволяють. Зараз питання обміну зупинилося. Водночас є неофіційні люди, так звані польові командири. Вони не залежать ні від кого, якщо вони мають в своєму розпорядженні військовополонених, з ними розмовляти легше, бо умови звільнення легші. Але у них лишилось наших полонених дуже мало. А то й взагалі немає», – говорить Котенко.

Волонтер наголошує: точної кількості заручників ніхто не знає. За його підрахунками, в полоні бойовиків зараз перебувають понад 300 українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG