Доступність посилання

ТОП новини

Ринок праці України: кому платять найбільше і кого шукають найчастіше


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Водії-міжнародники, зварювальники, бухгалтери і програмісти – найбільш оплачувані спеціальності із зарплатами від 23 до 26 тисяч гривень

Київ – Українцям у 2016 році буде легше знайти роботу, якщо справдиться прогноз зростання української економіки, заявляють представники онлайн-сервісів із працевлаштування. Позитивну динаміку на ринку праці вони побачили ще торік. Найдорожчими на ринку є IT-спеціалісти та висококваліфіковані робітники будівельних спеціальностей, заявляють експерти. Представники ж Мінекономіки – менш оптимістичні: вони говорять про скорочення кількості вакансій в Україні упродовж 2015 року. Однак, уже у 2016 році вони прогнозують зменшення безробіття та зростання зарплат, а також анонсують урядові й міжнародні програми з працевлаштування українців. Між тим, українські громадяни покладаються самі на себе і намагаються відкрити власний невеличкий бізнес. Таку тенденцію підтверджують і в уряді.

У 2015 році українцям було легше знайти роботу, ніж за рік до цього, паралельно середня зарплатня у гривні, яку пропонують роботодавці, зростає, повідомив журналістам директор із розвитку сайту з пошуку роботи work.ua Сергій Марченко.

У 2015 році зарплати зростали трохи швидше, ніж у 2014-му
Сергій Марченко

«У 2015 році зарплати зростали трохи швидше, ніж у 2014-му, це позитивна тенденція, яка зберігається. Кому підвищували зарплатню? Не усім. 40% від тих компаній, які підвищували зарплатню, робили це рівномірно для всіх співробітників, решта – вибірково, або відповідно до важливості їхньої посади», – розповідає фахівець.

Водночас, в Мінекономіки побачили у 2015 році скорочення кількості офіційних вільних вакансій в Україні з 35 тисяч до майже 26 тисяч.

За словами ж Сергія Марченка, в цей період кількість вакансій на онлайн-сервісах зростала. Ситуація останніх двох років свідчить, що найшвидше людина може зробити кар’єру в торгівлі та сфері послуг: саме такі вакансії, за статистикою work.ua, є найпоширенішими. Так, в топ-5 пропозицій на ринку праці входять менеджер з продажу, торговий представник, мерчандайзер, менеджер щодо роботи з клієнтами.

Тоді як найбільш високооплачуваними є фахівці у високотехнологічних галузях або робітники, яких запрошують на роботу з України до ЄС, визнає Сергій Марченко.

«До п'ятірки вакансій із найбільшою пропонованою зарплатою, за даними сайту, увійшли водії-міжнародники, зварювальники, бухгалтери, директори з продажу, а також програмісти. Цим фахівцям роботодавець пропонує від 23 до 26 тисяч гривень», – повідомляє Марченко.

Опитування роботодавців, на яке він посилається, свідчить, що більш ніж 50% роботодавців цього року планують наймати нових працівників. Причому, дедалі більше керівників бізнесу та найманих працівників не проти того, щоби працювати віддалено, озвучує Сергій Марченко новітню тенденцію на українському ринку праці.

Зі свого боку, директор департаменту персоналу в Мінекономіки Лілія Бушина визнає, що минулого року в Україні відбулося незначне скорочення кількості працевлаштованих, однак цього року, прогнозує урядовець, ситуація поліпшуватиметься.

Відбулась економічна стабілізація
Лілія Бушина

«Фактично, відбулась економічна стабілізація. Тому в 2016 році кількість працюючих українців зросте до 17,9 мільйона, а частка безробітних впаде до 10,4%, за умови зростання ВВП на 1%», – прогнозує представниця Мінекономіки.

Тим часом Нацбанк України прогнозує, що у 2016 році ВВП зросте на 1,1%. Це зростання було би більшим, якби не торговельне ембарго Росії та не падіння цін на світових сировинних ринках.

Лілія Бушина повідомляє, що в цілому в Європейському Союзі рівень безробіття трохи нижчий за українські показники – в липні-вересні минулого року він склав 7,8%. У той же час, конкретно в Греції та в Іспанії безробітних значно більше – 22,5% та 19,2% працездатного населення відповідно.

У Мінекономіки не змогли назвати частку працевлаштованих українців, які заробляють більше за 300 євро, тобто за мінімальну зарплатню в найменш заможних країнах ЄС. Зокрема, в Литві «мінімалка» становить 305 євро.

Зі свого боку, Сергій Марченко, посилаючись на пропозиції роботодавців, стверджує, що середня пропонована зарплатня для нових працівників в Україні є трохи більшою за п’ять тисяч гривень, тобто, це в півтора рази менше, ніж мінімальні зарплати у найменш заможних країнах Євросоюзу.

Особливу увагу ми приділяємо створенню робочих місцю для вимушених переселенців з Донбасу
Лілія Бушина

Лілія Бушина наголошує, що Кабмін стимулюватиме збільшення кількості робочих місць в Україні.

«Уряд працює над створенням нових робочих місць, це є пріоритетом 2016 року. Особливу увагу ми приділяємо створенню робочих місцю для вимушених переселенців з Донбасу», – зазначає посадовець.

Найбільше нових вакансій з’являється у сфері малого та середнього бізнесу. У цьому секторі, за словами представниці Мінекономіки, у 2016 році працюватиме близько семи мільйонів українців.

Саме на цей сектор орієнтовані міжнародні програми. Одна з них, EU SURE (EU Support to Ukraine to Re-launch the Economy), яку фінансує ЄБРР, має на меті створити в 15 регіонах України центри розвитку бізнесу. В них надаватимуть консультаційну допомогу малим та середнім підприємствам, і на це передбачено 55 мільйонів євро.

Ще 40 мільйонів у рамках проекту виділять на створення фонду гарантування кредитів для малого та середнього бізнесу: пріоритет надаватиметься охочим розпочати свою справу в таких секторах як сільське господарство, енергоефективність, екологічне господарювання, підвищення якості суспільних послуг та інфраструктури, інноваційні технології. Завдяки такому вливанню, очікують автори програми, українські банки сміливіше кредитуватимуть середні та малі підприємства, які зможуть отримати позики загальним розміром до 300 мільйонів євро.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG