Доступність посилання

ТОП новини

Ярош вже без візитки (огляд преси)


Офіційна причина розколу в «Правому секторі» – ідеологічні розбіжності

Особливий статус Донбасу і можлива відставка Арсенія Яценюка тимчасово зняті з політичного порядку денного. Головні гравці, як стверджує тижневик «Фокус», стурбовані точковими ротаціями в Кабміні і розвалом коаліції з прицілом на дострокові парламентські вибори.

За роки незалежності Україна тільки один раз через міжнародний суд намагалася вирішити свою суперечку з іншою державою – з Румунією стосовно делімітації морських просторів у Чорному морі. Але, як стверджує «Дзеркало тижня», в найближчі тижні можуть з'явитися нові справи: Київ готується подавати позов до Росії. Щоб отримати відповіді на запитання, чому Україна так довго не йшла в міжнародні суди, яку вона вибрала стратегію та чи є в неї перспективи виграти справи, розповідає експерт тижневика.

В Україні з'явився реальний шанс дочекатися, коли справи в економіці Росії виявляться настільки погані, що їй буде не до Криму і Донбасу. З урахуванням рекордного падіння нафтових котирувань цей час не за горами, переконує тижневик «Фокус». Але є й погана новина: нафта «тягне» вниз ціни на всі сировинні товари, включаючи й ті, що експортує Україна. Про те, що буде з Україною та Росією в епоху після сировинної економіки, тижневик розповідає в статті «Життя після нафти».

Грізний «Правий сектор», головний фетиш кремлівської пропаганди, що мав під своїм крилом тисячі бійців, втратив Дмитра Яроша і перетворюється на маргінальну організацію, яка загрузла в скандалах. Як стверджує тижневик «Новое время», офіційна причина розколу – ідеологічні розбіжності. На відміну від колишніх соратників, Ярош і його група виступають проти розгойдування човна української державності і називають насильство крайньою формою опору. За прогнозами експертів, якщо залишки організації продовжать діяти в колишньому ключі, «Правий сектор» чекає маргіналізація, заборона на діяльність з боку влади і остаточний розпад. Про це тижневик пише в публікації «Ярош без візитки».

У цьому ж числі «Новое время» стверджує, що резонансні міжнародні розслідування перетворюють Володимира Путіна з лідера-мачо в кримінальника і корупціонера. Заголовок статті – «Путін без гриму, або Вова Кремлівський».

Урядова підтримка економіки в Україні завжди зберігала типові риси совка й загалом ніколи не була ефективною впродовж усього періоду незалежності. Як переконує «Український тиждень», у більшості держпрограм донедавна були практично відсутні дієві інструменти підтримки, все зводилися до простого надання окремим підприємствам та галузям певної суми у вигляді субсидій або пільг. Це фактично зводилося до прямого чи опосередкованого розкрадання бюджетних коштів чиновниками, які писали ці програми, і «підприємцями», які отримували гроші в їх межах. На цьому тижневик наголошує в статті «Державна підтримка та золоті батони».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG