Доступність посилання

ТОП новини

Які наслідки матиме рішення суду щодо Азарова і Ко?


Микола Азаров в урядовій ложі Верховної Ради, грудень 2013 року
Микола Азаров в урядовій ложі Верховної Ради, грудень 2013 року

Раді ЄС буде важко обґрунтувати продовження санкцій ще на рік, якщо українська влада не надасть подальших доказів вини цих посадовців – американський юрист

Минулого четверга суд ЄС у Люксембурзі постановив розморозити активи колишніх українських чиновників періоду президентства Віктора Януковича. Суд виніс рішення в об’єднаній справі Миколи та Олексія Азарових проти Ради ЄС, а також у справах Арбузова і Ставицького. І постановив, що ці посадові особи не можуть бути піддані санкціям тільки за те, що в третій країні, тобто Україні, розпочато попереднє розслідування їхніх дій. Фактично у Європі визнали, що українська влада не доклала достатньо зусиль, щоб притягнути до відповідальності цих людей. Кажуть: вічно тримати цих людей під санкціями, без доведення їх вини, не можуть. Через процедурні моменти активи цих осіб залишаються під арештом, але дорогі юристи, яких вони найняли, мають сьогодні більше шансів скасувати цей арешт. «Голос Америки» звернувся до експерта з міжнародного права та санкцій Ендрю Мака, щоб розібратися в деталях цієї справи.

Вони знали, що ці санкції кожен рік продовжуються, або не продовжуються

Ендрю Мак почав із фактів. Він нагадав, що у березні 2014 року, після подій Євромайдану, український прокурор відправив офіційного листа до Ради ЄС, в якому містилося прохання заморозити активи колишніх українських урядовців, у тому числі Азарова, Арбузова та інших. Основою цього листа була підозра, що колишні урядовці займалися привласненням державних коштів. Нині суд ЄС розглянув санкції, що діяли з 2014-го до 2015-го року, які фактично вже не є активними. Експерт це пояснив тим, що, по-перше, судові процеси є тривалими у часі, по-друге, адвокати колишніх українських урядовців, подаючи скаргу, прекрасно знали, що рішення швидко не буде прийняте. «Але вони знали, що ці санкції кожен рік продовжуються, або не продовжуються», – зазначив Ендрю Мак. Він погоджується, що після судового рішення «важко буде Раді ЄС обґрунтувати рішення, щоби санкції продовжити ще на рік», якщо українська влада не надасть подальших доказів вини цих посадовців.

За словами Ендрю Мака, загалом невідомо, чи надає українська сторона якість додаткові докази у Європейський суд чи Раду ЄС. «Публічно це ніхто не розкрив. Якщо українська сторона досі не надала інформацію, бажано, щоб якнайшвидше це було зроблено, не пізніше 5-го березня», – пояснив експерт. Тільки за таких умов санкції буде продовжено на 2016-й рік.

Поки що жодної публічної інформації немає, які саме активи заморожені

«Юридично ми знаємо, що активи заблоковані. Поки що жодної публічної інформації немає, які саме активи заморожені. Наприклад, Пан Азаров у відкритих джерелах твердив, що у нього немає європейських активів», – зауважив експерт. Тобто важко говорити, які активи буде розморожено, оскільки невідомо, які саме були заморожені.

«Рішення, прийняте судом ЄС у четвер не є остаточним. У Ради ЄС є два місяці для його оскарження у суді вищої інстанції», – наголосив експерт із міжнародного права та санкцій. Якщо ж Рада ЄС не оскаржить це рішення і не продовжить санкції на початку березня на 2016-й рік, тоді можна буде вважати це питання закритим, додав він.

Це був би дуже чіткий сигнал, що Україна щось робить, Україна розслідує, і це питання є актуальним

Ендрю Мак також не вважає за ймовірне проведення Євросоюзом власного розслідування легітимності походження активів колишніх українських високопосадовців. «Прохання про замороження цих активів подала українська сторона, саме на українській стороні лежить головна відповідальність», – зауважив експерт. Тому Ендрю Мак очікує, що дуже скоро український уряд має оприлюднити інформацію і докази, які він передав чи планує передати до початку березня у Раду ЄС. «Це був би дуже чіткий сигнал, що Україна щось робить, Україна розслідує, і це питання є актуальним», – каже експерт. Інакше, на його думку, дуже важко буде Раді ЄС продовжити ці санкції. Ненадання Україною таких доказів буде сигналом про те, що таких доказів або немає, або немає волі їх знайти, резюмував американський юрист, експерт з міжнародного права та санкцій Ендрю Мак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG