Доступність посилання

ТОП новини

АМКУ розслідує можливу змову на ринку нафтопродуктів щодо ціни палива


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення учасниками ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами антиконкурентних узгоджених дій, повідомляє прес-служба відомства.

Як зауважують в АМКУ, здешевлення нафти упродовж 2015 року і на початку 2016 року на світових ринках зумовило зниження вартості бензину і дизельного пального на європейських ринках, водночас цінова політика українських операторів ринку не повною мірою корелюється зі змінами факторів, що впливають на ціноутворення.

«При цьому останні місяці 2015 та початку 2016 року низка суб’єктів господарювання, лідерів ринку, встановлювали й підтримували однакові ціни на високооктанові бензини, зокрема на бензин А-95, на рівні 20,99 гривні за літр. Зазначений рівень цін був найвищим і, зокрема, перевищував індикативну роздрібну ціну на АЗС у другій декаді січня 2016 року, яка, за розрахунками Міненерговугілля, становить 19,67 гривні за літр», – йдеться у повідомленні.

Такі дії учасників ринку можуть призводити до обмеження конкуренції на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів, додають в АМКУ.

Минулого тижня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Антимонопольному комітету з’ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів у питанні встановлення цін на паливо.

Перед цим у Міненерго України повідомили про певне зниження ціни бензину на заправках окремих мереж. Це, як заявляли у міністерстві, сталося завдяки домовленостям із нафтотрейдерами.

У січні світові нафтові ціни оновлювали майже 13-річні мінімуми, опускаючись до рівня нижче, ніж 28 доларів за барель. Сьогодні ціна нафти марки Brent становить 35 доларів за барель.

XS
SM
MD
LG