Доступність посилання

ТОП новини

Яценюку нав’язуватимуть незручних міністрів (огляд преси)


Минулий рік засвідчив, що зручні й покірні міністри не хочуть реформувати країну

Напередодні відкриття четвертої сесії Верховної Ради парламентська коаліція знову опинилася під загрозою – у фракції «Самопоміч» заявили, що можуть залишити її, якщо негайно не буде проведене переформатування уряду. Утім, як переконує експерт газети «Сегодня», фракція навряд чи вийде з коаліції. Насамперед тому, що вона серйозно орієнтується на думку західних країн, особливо США. А там, як стверджує експерт, дуже нервово ставляться до будь-яких спроб розколоти коаліцію. Насправді причина таких заяв пояснюється їхнім бажанням отримати для представників фракції кілька нових посад в уряді, переконує газета у статті «Шантаж коаліції в Раді».

Утім, як наголошує в газеті «Голос України» Юрій Луценко, очолювана ним пропрезидентська фракція пропонуватиме в оновлений склад уряду ефективніших міністрів, які не будуть зручними для прем'єра. Депутат переконує, що глава Кабміну, як і кожен керівник, має спокусу підібрати слухняних міністрів. Але минулий рік засвідчив, що такі зручні й покірні не дають результату. Що більше різних точок зору, то краще і ефективніше впроваджуватимуться реформи, переконує читачів парламентської газети Юрій Луценко.

Газета «День» у статті «Як бути з російськими політемігрантами?» інформує, що головні причини прохачів політичного притулку в Україні – це свобода слова, близькість до Європи і втеча від переслідувань. Безперечно, держава має протягати руку допомоги. Але, як переконує експерт газети, більшість російських політемігрантів, які приїжджають в Україну, є лише умовними опозиціонерами до кремлівської політики. І вони не обов’язково мають лояльне ставлення до України. Тому політичний притулок треба давати лише в окремих випадках. Зокрема людям, яким насправді більше нікуди подітися або реально треба врятувати життя. Відтак, експерт газети не радить українському керівництву ставити цей процес на потік.

Російське керівництво в процесі переговорів щодо виконання Мінських домовленостей нахабніє все більше, зазначає газета «Україна молода». Доказом цього журналісти вважають і заяву представника Росії при ОБСЄ Олександра Лукашевича про те, що спостерігачі місії повинні моніторити ситуацію не тільки в зоні АТО, а й у прилеглих областях України. Експерти видання зауважують, що часом діяльність місії ОБСЄ опосередковано продовжує сприяти російським окупаційним військам у шпигуванні за українською армією в зоні АТО. Конкретніше «Україна молода» розповідає в матеріалі «Око» Кремля, або У Широкиному ворог за допомогою відеокамери ОБСЄ стежить за українськими морпіхами».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG