Доступність посилання

ТОП новини

Процес переатестації суддів розпочнеться за два тижні – Князевич


Руслан Князевич
Руслан Князевич

Процес переатестації суддів розпочнеться з 15 лютого, повідомив голова комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, презентуючи законопроект змін до Конституції в частині правосуддя.

«Процес переатестації розпочнеться за два тижні і розпочнеться він не відповідно до змін до Конституції, а відповідно до закону про забезпечення права на справедливий суд. А в змінах до Конституції є посилання на цей закон. Переатестація почнеться з перевірки відповідності займаній посаді близько 100 суддів, в яких закінчується 5-річний строк перебування на посаді. Після того буде планова переатестація у всіх судах. Нам лише треба зараз невідкладно внести зміни щодо перенесення терміну переатестації суддів Верховного суду і вищих судів, бо, відповідно до закону, ці терміни вже закінчились. Як тільки ми внесемо цю зміну, ми зможемо говорити, що цього року, починаючи з лютого, процес переатестації вищих судів буде завершено», – говорив Князевич.

2 лютого Верховна Рада розглядає президентський законопроект щодо змін до Конституції в частині правосуддя у першому читанні. З критикою законопроекту вже виступили фракції «Самопоміч», «Народний фронт», «Опозиційний блок» та «Радикальна партія».

Напередодні Конституційний суд визнав таким, що відповідає нормам статей 157 і 158 Основного закону доопрацьований президентський проект закону про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності та, наприклад, автоматичну відставку судді у випадку непроходження переатестації. Законопроект також зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

Остаточно закон про внесення змін до Конституції ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менше ніж 300).

В Україні працюють понад вісім тисяч суддів.

XS
SM
MD
LG