Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Корбана відхилив більшість клопотань його адвокатів


Корбан попросив суд змінити запобіжний захід
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Апеляційний суд Києва, який продовжує розгляд скарги захисту лідера партії «Укроп» Геннадія Корбана на рішення Дніпровського райсуду про тримання його під вартою, відхилив більшість клопотань його адвокатів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Суд продовжить розгляд зранку в середу, 3 лютого.

Серед відхилених – клопотання щодо госпіталізації Корбана, який на засіданні заявив, що кожен день перебування у слідчому ізоляторі шкодить його здоров’ю.

Під час судового засідання Геннадій Корбан звернувся до колегії судів Апеляційного суду із клопотанням змінити йому запобіжний захід – він попросив цілодобового домашнього арешту через те, що потребує госпіталізації. Його адвокати просили подальшого перебування свого підзахисного в інституті серцевосудинної хірургії імені Амосова. Хоча така норма не передбачена у Кримінальному кодексі, на думку захисту, таке рішення можливе на основі тих документів, які є у розпорядженні суду. Адвокати Корбана апелювали також до норм Конституції, які проголошують життя і здоров’я найвищою цінністю і забезпечують їх юридичним захистом.

Прокурори ж наголосили на тому, що висновку судово-медичної експертизи щодо стану здоров’я Корбана ще немає, а захист не надав вагомих доказів про те, що Геннадій Корбан зазнає психологічного чи фізичного насильства у слідчому ізоляторі. Суд не задовольнив клопотання Корбана і його захисників, зазначивши, що нинішнє судове засідання розглядає не зміну запобіжного заходу, а оскарження обрання запобіжного заходу судом попередньої інстанції.

Відмовили захистові і щодо допиту свідків – лікарів Київського центру медицини катастроф і Клініки сімейної медицини у Дніпропетровську. Щодо останнього обвинувачення зауважило, що одним із засновників цього медичного закладу є батько підозрюваного Корбана.

Водночас суддівська колегія підтримала захист у клопотанні щодо допиту лікаря служби екстреної медичної допомоги, який оглядав Корбана у слідчому ізоляторі 27 січня, тому що він має останні дані щодо стану здоров’я підозрюваного.

28 грудня 2015 року Дніпровський районний суд Києва вирішив змінити Корбанові запобіжний захід із домашнього арешту на тримання під вартою терміном до 25 лютого 2016 року.

31 жовтня 2015 року лідера партії «Укроп» затримала Служба безпеки України. Його підозрюють у причетності до викрадення людей, створенні злочинної організації, перешкоджанні діяльності виборчих комісій та привласненні коштів благодійної організації в особливо великих розмірах. Геннадій Корбан причетність до цих злочинів відкидає.

XS
SM
MD
LG