Доступність посилання

ТОП новини

Декомунізація в Запоріжжі. Рішення за міськрадою, бо мер злякався?


Пам'ятник Леніну у Запоріжжі. Вересень 2015 року
Пам'ятник Леніну у Запоріжжі. Вересень 2015 року

«Міськрада проконтролює, аби всі вулиці були перейменовані, а пам’ятники знесені» – Андрій Согорін

Запоріжжя – 114 вулиць, провулків та площ – саме стільки мають отримати нові назви у Запоріжжі, згідно з так званими законами про декомунізацію. Частина з них має історичні назви доби дореволюційного Олександрівська. Серед них і названа на честь російської імператриці Катеринославська – саме таку назву пропонує міській владі Жовтнева районна адміністрація для перейменування сучасної вулиці Горького. Підтримали її під час громадського обговорення і мешканці району, де вона розташована. Втім, місцеві експерти та громадські активісти наголошують на неприпустимості появи імперських назв на сучасних вулицях Запоріжжя.


«Я дивився сайт міськради і побачив проект про перейменування вулиці Горького на Катеринославську. Мені не сподобалось. Це ще шкільна програма – про те, що Катерина робила на теренах нашого краю, і я вирішив подати власну пропозицію», розповідає студент Запорізького національного технічного університету Максим Бабак. Він пропонує назвати сучасну вулицю Горького ім’ям одного з генералів УНР Марка Безручка, що народився у місті Токмак на Запоріжжі.

Свої пропозиції юнак у грудні минулого року направив до міської ради. Та отримав відповідь, що вулицю перейменують на Катеринославську, бо це її історична назва.


«Я склав пропозицію і відправив до міськради. Відповідь уже прийшла від Жовтневої нашої райадміністрації, де вказано, що Катеринославська – це історична назва. Мене це обурило і я подав уже до Верховної Ради, до комітету, що спеціалізується на декомунізації, перейменуванні. Це комітет науки та освіти. Мені відповіли, що так, звичайно, не можна перейменовувати на царські назви. Цей лист відправили до Буряка, нашого мера, і до мене, де зазначено: якщо будуть перейменовані на царські назви, то знов доведеться проходити цю процедуру», – каже студентський активіст.

Зараз на сайті міськради зареєстровані два проекти перейменування вулиці Горького. Назву Катеринославська підтримали городяни на громадських обговореннях влітку минулого року. Натомість експертна група для обговорення й надання пропозицій щодо перейменування районів, вулиць, площ та інших об’єктів топоніміки міста Запоріжжя пропонує іншу історичну назву цієї вулиці. Директор обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой розповідає: група впродовж грудня-січня працювала над списками нових назв вулиць, які були підтримані на громадських обговореннях запорожцями. Суперечливі назви, що можуть викликати суспільний резонанс, каже історик, одразу відкидали.

«Що стосується вулиці Горького — Катеринославської, то тут було досить просто, бо вулиця мала кілька історичних назв. Одна з них –Катеринославська, а більш рання назва – Поштова вулиця, відома з документів, старих планів, карт міста. Відповідно, там ніяких питань не виникло», – пояснює Михайло Мордовськой.

Втім, питання, яку назву отримає вулиця, залишається відкритим. Наразі мер міста Володимир Буряк пропонує провести окрему сесію ради щодо перейменування топонімічних об’єктів Запоріжжя, розповідає заступник начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації міськради Володимир Головешко.


«Від цих перейменувань буде залежати і майбутнє нашого міста, його обличчя, історія, туристична привабливість, тому такі резонансні питання не можуть бути вирішені одноособово, будь-ким, навіть міськими головами. Володимир Буряк ухвалив рішення для того, щоб підійти до цього питання об’єктивно, обдумано, винести всі питання з перейменування на сесію міської ради», – сказав посадовець.

Профільна комісія міськради спочатку з такою пропозицією не погодилась. Її голова Андрій Согорін пояснює: зараз право перейменовувати вулиці, згідно з так званими законами про декомунізацію, має лише мер Запоріжжя Володимир Буряк.

«Із 21 листопада по 21 лютого ці права і обов’язки перейшли до міського голови, відповідно до цього закону. Перейменування міськрадою, згідно з законом про декомунізацію, буде незаконним, що дасть можливість переглянути це рішення в суді», – зазначає депутат.


Втім, ухвалювати рішення про перейменування вулиць Запоріжжя будуть все ж таки депутати міськради.

Міськрада проконтролює, аби всі вулиці були перейменовані, а пам’ятники знесені
Андрій Согорін

«Розуміючи, що мер своїм розпорядженням перейменовувати не хоче, міськрада візьме на себе відповідальність перейменувати вулиці, але не згідно із законом про декомунізацію, а згідно з загальними повноваженнями про місцеве самоврядування. Таким же чином міськрада проконтролює, аби всі вулиці були перейменовані, а пам’ятники знесені», – каже Андрій Согорін.

Імперська Катеринославська, нейтральна Поштова чи ім’я генерала армії УНР – які пропозиції з перейменування вулиці Горького будуть запропоновані депутатам міськради – ще не вирішили. Усі райадміністрації Запоріжжя мають підготувати нові проекти рішень міськради. Студентський активіст Максим Бабак каже, що звернеться з пропозицією до депутатів щодо перейменування вулиці Горького на Марка Безручка. Втім, коли депутати зберуться на сесію, поки що невідомо.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG