Доступність посилання

ТОП новини

«Чехи раді і нам, і нашому взуттю» – менеджер крамниці українського взуття у Празі


«Щоб представити українського виробника, що ми є українці, щоб себе представити, ми наголошуємо, що це українське взуття» – менеджер

Прага – «Купуй українське» – таке гасло можна часто побачити в крамницях в Україні. Тим часом українські виробники сьогодні виходять на новий рівень, роблячи перші кроки у напрямку європейського ринку. До підтримки українського виробника долучились і в Чехії – країні, де проживає одна з найбільших у Європі українських діаспор. У Празі понад рік тому відкрили крамницю українського взуття. Власники вирішили, що своїм варто пишатись. Відтак над входом до крамниці з’явився напис: «Українська компанія з виробництва взуття». Англійською мовою, аби зрозуміло було всім (Ukrainian Shoes Manufacturing Company). Ми поспілкувалися з менеджером крамниці Лілією Мадараш.


– У Вашому магазині продається взуття кількох українських виробників чи виключно одного бренду?

Взуття виробляється безпосередньо в Україні у місті Полтава

– Це український бренд Lux-Elite, компанія, яка займається виробництвом і торгівлею. Взуття виробляється безпосередньо в Україні у місті Полтаві. В Україні є 25 магазинів, у Чехії тільки один.

– Як давно компанія вийшла на європейський ринок?

– У Чехії є наразі єдиний філіал. Цей магазин відкритий з 2014 року. Менеджерам надали можливість відкрити магазин в Італії та в Чехії, вдалося відкрити в Чехії.

– Наскільки конкурентоспроможним є українське взуття на чеському ринку?

Взуття шкіряне, але ціни у нас є доступними для всіх прошарків населення

– На вулиці Лідіцькій, у Празі, є три взуттєві магазини, але у нас, порівняно з ними, найнижчі ціни. Взуття шкіряне, але ціни у нас є доступними для європейців. Думаю, для всіх прошарків населення вони є доступними.

– Як відрізняються ціни у Празі від цін в Україні?

– Якщо у нас зимове взуття коштує 1600 крон, то в Україні воно коштує 900 гривень.

– На вивісці вашої крамниці вказано, що ви продаєте взуття українського виробника. З якою метою ви це наголошуєте (адже часто-густо пишуть просто: «італійське взуття», хоча насправді його виробляють, скажімо, в Росії). Яке враження це справляє на людей?

Більшість наших покупців – це чехи, вони цікавляться, яка ситуація в Україні, чому саме ми вибрали Чехію, які наші успіхи

– Щоб представити українського виробника, що ми є українці, ми наголошуємо, що це українське взуття. Багато людей звертають увагу, коли проїжджають повз нашу вулицю трамваєм і бувають випадки, що люди повертаються. Їх цікавить прийти й подивитися, що саме ми продаємо. Більшість наших покупців – це чехи, вони заходять сюди найчастіше. І вони цікавляться, яка ситуація в Україні, чому саме ми вибрали Чехію, які наші успіхи, чи є у нас продажі. Росіяни заходять, але буває у них така реакція... Реагують одні здивовано, мовляв, як ми дісталися до чеського ринку, інші скептично. По-різному, особливо російські туристи.

– Як часто українці заходять до вашого магазину? Чи все ж більше чехи?

Покупці чехи знову повертаються і купляють взуття

– Більшість українців заходять у суботу. Плюс, туристи-іноземці. Але ми задоволені тим, що коли приходять покупці чехи, вони раді і нам, і нашому взуттю. Це ми бачимо по тому, що вони знову повертаються і купують взуття. Навіть проаналізувавши вчорашній день, можна сказати, що цілий день заходили покупці, які вже неодноразово у нас купували взуття.


Поки ми розмовляли з менеджером Лілією Мадараш, до крамниці зайшов чех і придбав пару нових чобіт. Крамниця відсвяткувала рік свого існування у грудні минулого року і вже має коло постійних покупців. Це маленький, але впевнений крок на шляху підтримки українського виробника. Наголошуючи на країні-виробникові і не ховаючись за популяризованими італійськими брендами, підприємці відкривають світові одне з нових облич України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG