Доступність посилання

ТОП новини

Вивести війська, повернути Крим, визволити Сенцова – можливі вимоги резолюції Європарламенту до Росії


У пропозиціях консерваторів до фінального тексту резолюції щодо Криму – підготовка наступного пакету санкцій проти Росії

Григорій Жигалов

Страсбург –​ Європейський парламент вимагає від Росії вивести війська з України, повернути Крим і припинити порушувати права людини на незаконно анексованому півострові. Європарламентарі у четвер, 4 лютого, ухвалять резолюцію щодо Криму. Основна увага – на ситуації, в якій опинилися кримські татари.

Напередодні основні політичні сили оприлюднили свої пропозиції до фінального тексту резолюції.

У них європарламентарі звертають увагу на безпрецедентний тиск на жителів Криму, дискримінацію кримських татар та порушення права на свободу слова.

Є також вимоги негайно визволити українських політв’язнів – Олега Сенцова і Олександра Кольченка – з такими вимогами виступають європейські соціал-демократи і християнські демократи.

А консерватори навіть пропонують звернутися до Ради ЄС із проханням підготувати наступний пакет санкцій проти Росії.

Але є й інша думка: європейські комуністи закликають, приміром, США, ЄС та Україну негайно припинити блокаду Криму. А ультраправі висловлюють занепокоєння дотриманням прав російськомовного населення у різних країнах.

Але ось такі позиції навряд чи увійдуть у текст резолюції, адже Європарламент в цілому залишається достатньо проукраїнським.

З одного боку, ніяких прямих наслідків ця резолюція не матиме. Хіба що парламент пристане на пропозицію консерваторів включити у фінальний текст документу звернення до Ради ЄС – підготувати новий пакет санкцій проти Росії. Це вже конкретний можливий наслідок.

Все інше – це, якщо узагальнити, голос однієї з європейських інституцій, спільна, узгоджена думка Європейського парламенту. Нагадування, що Крим не забули, не пробачили.

Цікаво буде подивитися на реакцію Росії: звісно, Москві дуже це не подобається, і це чергове нагадування, що російські дипломати не будуть почуватися комфортно в Європі, допоки, як мінімум, ставленики Росії не припинять припинять порушувати права людини на окупованих територіях, а як максимум – не повернуть Крим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG