Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Корсунський – «командир армії «ЛНР» чи «бандерівець»?


Про затриманого СБУ діяча луганських сепаратистів є різні думки, та вони збігаються в тому, що за «тероризм» треба відповісти

Служба безпеки України затримала в Полтавській області одного з діячів луганських сепаратистів після того, як активісти впізнали його у кав’ярні в Києві. Сергієві Корсунському вже оголосили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 258-3 Кримінального кодексу України – створення терористичної групи чи терористичної організації. Як заявила речниця СБУ Олена Гітлянська, його підозрюють у «причетності до терористичної організації «ЛНР». Тим часом про роль затриманого в діяльності сепаратистів є різні думки.


Затриманий Сергій Корсунський був серед тих, хто навесні 2014 року брав участь у збройному захопленні будівлі Луганського обласного управління СБУ разом із одним із тодішніх ватажків луганських сепаратистів Валерієм Болотовим. Та в той час як деякі активісти вже назвали Корсунського «командиром «армії ЛНР» і «заступником головного терориста», його роль у подіях тих часів, як виглядає, була значно меншою.

Сам Корсунський, коли його впізнали в Києві, показував документ від керівництва луганської обласної міліції, що там до нього не мали офіційних претензій станом на 24 лютого 2015 року.


Це має під собою певні підстави, сказав в ефірі проекту Радіо Свобода, Радіо Донбас.Реалії, луганський журналіст Євген Спірін про Сергія Корсунського.

Зброю склав, але учасником «терористичної організації» був

Він був там із першого дня, наскільки я знаю, він був прес-секретарем Болотова
Євген Спірін

«Він був там із першого дня, наскільки я знаю, він був прес-секретарем Болотова, і це підтверджується безліччю сюжетів для різних телеканалів, які тоді ще це пускали. Його сепаратизм полягав у тому, що Луганськ мав стати автономією, як Крим. Вони самі його виперли звідти і самі його називали «бандерівцем». І коли я казав, що СБУ формально не може мати до нього претензії, я лише мав на увазі, що там був ультиматум, що до всіх, хто складе зброю і вийде з будівлі СБУ (в Луганську) до певного числа, в міліції не буде претензій. Таким чином хотіли уникнути штурму і вмовляли всіх скласти зброю. От Корсунський її і склав. Після цього, наскільки я знаю, він іще якийсь час був у Луганську, а потім поїхав до Одеси і спокійно там собі жив аж до останнього часу, ніхто його не чіпав», – розповів Євген Спірін.


Та з ним незгоден луганський адвокат Ігор Чудовський, який стверджує, що тоді він сам потерпів від дій Сергія Корсунського – саме за командою останнього бойовики сепаратистів стріляли в Чудовського й серйозно поранили його, каже він.

«Сам факт захоплення будівлі Служби безпеки України (в Луганську) – вже окремий склад злочину: захоплення будівель, активна участь у захопленні, тобто це вже встановлений юридичний факт. І ніхто з посадових осіб держави не може сказати: я тебе звільню від кримінальної відповідальності, якщо ти, там, вийдеш. Це має бути оформлене якимсь законом, а саме амністією тим, хто вийде. Наскільки мені відомо, амністії як такої й не було», – наголошує Чудовський.


За його словами, з тим, які в Корсунського були погляди, хай розбирається слідство, – але, наголошує адвокат, той був у складі терористичної організації – так Чудовський кваліфікує одне з тодішніх збройних угруповань сепаратистів, «Армію Південного Сходу», – і причетний до її створення.


«Їх багато, а СБУ одна»

У Службі безпеки України пояснюють, що Корсунського досі не затримували тому, що фізично не мають змоги встежити за десятками тисяч учасників збройних формувань сепаратистів.

Керівник апарату СБУ Олександр Ткачук в ефірі Радіо Донбас.Реалії сказав: «Сергій Корсунський – це один із десь сорока тисяч тих, про кого відомо, що вони входять до складу «армії», «першого армійського корпусу» і «другого армійського корпусу» так званої «Новоросії» – це близько 40 тисяч бойовиків різного ступеня підготовки. Ви б мали розуміти, що за кожним із них встановити безпілотник чи оточити його з усіх боків відеокамерами – це, мабуть, неможливо зробити».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG