Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує прихильність виборця в Кривому Розі?


Мітинг біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою скасування результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі, 18 листопада 2015 року
Мітинг біля будівлі ЦВК у Києві з вимогою скасування результатів другого туру виборів міського голови у Кривому Розі, 18 листопада 2015 року

500 гривень на родину: чернігівські виборчі схеми по-криворізьки

У Кривому Розі міська влада оголосила про початок виплати одноразової грошової допомоги малозабезпеченим та бюджетникам – офіційно, в рамках соціальної програми, ініційованої мером Юрієм Вілкулом. На кожне домоволодіння, де живуть пільговики, мають видати по 500 гривень. Влада запевняє: в бюджеті за минулий рік були невикористані кошти, які вирішили витратити на підтримку соціально незахищених. Однак в місті, яке після низки виборчих скандалів готується до позачергових виборів міського голови, правозахисники розцінили цю акцію як непрямий підкуп виборців. Так вважають і в громадянській мережі «Опора», однак вважають, що довести справу до суду буде непросто.

Скільки коштує прихильність виборця в Кривому Розі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За офіційними даними з Криворізької міської ради, по 500 гривень з міського бюджету виділяються на кожну сім'ю, де є непрацюючі пенсіонери, лікарі, вчителі, студенти, інваліди, багатодітні мами та інші пільговики.

На одну квартиру припаде одна допомога. Тобто, якщо в сім’ї кілька людей належать до пільгових категорій, то грошову виплату отримає хтось один, зазначають у міськраді. «В умовах гострої економічної кризи міська влада вирішила підтримати найменш захищених», – йдеться у повідомленні. За підрахунками мерії, загалом допомогу отримають понад 100 тисяч криворізьких сімей, на це виділили близько 50 мільйонів гривень.

Гроші є, ухвалене рішення сесією міськради. Кожна людина отримає ці гроші
Станіслав Дубицький

У пунктах, де приймають заяви на виплати, уже довжелезні черги, доходить до сварок та бійок. Відтак чиновники закликають людей не поспішати й приходити в інші дні.

«Гроші всі є, ухвалене рішення сесією міськради. Гроші ці нікуди не подінуться. І кожна людина отримає ці гроші», – зазначає директор територіального центру соцзабезпечення Дзержинського району міста Станіслав Дубицький.

Звернення до поліції

А втім, у місті, яке готується до позачергових виборів міського голови, акцію з соцвиплатами «з ініціативи мера» правозахисники розцінили як непрямий підкуп виборців, адже після підписання президентом закону про дострокові вибори в місті виборча кампанія фактично стартувала.

Голова громадської організації «Рух «Справедливий Кривбас» Валерій Романов з колегами вже зібрав пакет документів для звернення до поліції. За його словами, кримінальне провадження мають порушити не в Кривому Розі, а в столиці – задля об’єктивного розгляду справи.

Ми вважаємо, що всі дії міського голови мають розглядатись в світлі передвиборчої кампанії
Валерій Романов

«Стоять великі черги людей на оформлення документів в надії отримати ці 500 гривень. Незрозуміло, чому в людей беруть копії документів – паспорта, пенсійного посвідчення, трудової книжки тощо, якщо всі ці документи в соціальних службах є. Чи не будуть ці документи якимось чином використані недобросовісними чиновниками? По-друге, якщо в бюджеті виявились зайві 50 мільйонів гривень – сума величезна для нашого міста – то чому не використати їх для інших справ: покращення умов проживання в гуртожитках, підтримки бійців АТО тощо? Ми вважаємо, що з 30 січня, коли президент підписав закон про нові вибори міського голови, з цього самого дня всі дії міського голови мають розглядатись в світлі передвиборчої кампанії. Готуємо матеріали для передачі в Національну поліцію, щоб київські слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею 157 Кримінального кодексу України – порушення виборчого законодавства. Це буде показово», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Валерій Романов.

Чернігівські виборчі схеми по-криворізьки

У Комітеті виборців України ініціативу з соцвиплатами в Кривому Розі, реалізовану міським головою напередодні виборів, розцінили як «як зловживання службовим становищем, використання адміністративного ресурсу та підкуп виборців».

Повноважні органи повинні надати належну оцінку діям міського голови та депутатів міської рад, заявили в КВУ, нагадавши, що схожа ситуація мала місце на скандальних місцевих виборах 2015 року в Чернігові, де за ініціативи мера жителям роздали понад 20 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Брати чи не брати «бюджетну гречку»?

Координатор громадянської мережі «Опора» в Дніпропетровській області Сергій Федько зазначає: ознаки непрямого підкупу виборців в акції з соцвиплатами в Кривому Розі є, однак довести справу до суду буде нелегко, адже, за його словами, виборча кампанія офіційно ще не розпочалась, юристам треба попрацювати, аби зібрати доказову базу. Брати ж чи не брати зараз гроші криворіжцям, експерт єдиної поради не дає.

Передбачається, що цю допомогу мають отримати 100 тисяч сімей. Якщо в середньому брати по два виборця в родині, то вийде 200 тисяч виборців. Отже, теоретично ці 200 тисяч можуть проголосувати «із вдячності» за Юрія Вілкула
Сергій Федько

«У місцевих ЗМІ, у комунальних ЗМІ повним ходом іде реклама ініціативи з соцвиплатами як ініціативи мера, хоча проголосувала за це рішення міська рада як колективний орган. На радіостанціях в кожному блоці звучить реклама цієї ініціативи поряд з критикою дій уряду. Передбачається, що цю допомогу мають отримати 100 тисяч сімей. Якщо в середньому брати по два виборця в родині, то вийде 200 тисяч виборців. Отже, теоретично ці 200 тисяч можуть проголосувати «із вдячності» за Юрія Вілкула, і такі передумови є. Однак однозначної рекомендації щодо того, брати чи не брати ці гроші, не можна дати – тут кожна людина діє залежно від своєї позиції. Є мешканці, які принципово не підуть товпитись у чергах, де доходить справа до бійок, скандалів, для них це просто принизливо. Але якщо у багатьох сімей критична фінансова ситуація, а ці гроші вже виділені з бюджету, це гроші тих же платників податку, то люди мають повне право їх отримати», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року після масових протестів проти визнання результатів минулих виборів.

За офіційними даними, під час виборів 15 листопада 2015 року в Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 49,79%. Різниця між кандидатами склала всього 752 голоси. Прихильники Милобога заявили про масштабні фальшування.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG