Доступність посилання

ТОП новини

Станція за 1 фунт стерлінгів – предмет гордості для українців


Станція «Академік Вернадський» вночі
Станція «Академік Вернадський» вночі

Українські полярники розробили методику корекції психофізичного стану бійців АТО

В лютому минає 20 років від заснування Української антарктичної станції «Академік Вернадський». За цей час науковці на основі антарктичних мікроорганізмів винайшли ліки проти онкологічних захворювань, які зараз тестуються на тваринах. В умовах ізоляції психологи вивчають поведінку людей після стресів, і вже розробили методику корекції психофізичного стану бійців АТО. Крім того, вчені знайшли та дослідили поклади корисних копалин, зокрема руди та вугілля; проводять кліматичний моніторинг та спостереження за озоновою дірою над Антарктикою; вивчають зміни магнітного поля Землі та його впливи на життя планети.

20 років тому Велика Британія продала Україні одну зі своїх антарктичних станцій за символічний 1 фунт стерлінгів. Такий щедрий «дарунок» пояснюється просто – обслуговування зайвої дослідницької бази вартує чимало. І на те, щоб її закрити, також необхідно багато часу та коштів. Тож англійці знайшли найпростіший спосіб вийти із ситуації.

У нелегкому для України 1996 році підтримувати станцію та виконувати британські умови переходу потребувало величезних грошей та зусиль, але група українських науковців впоралася з завданням.

«Стрес – він всюди стрес» – Моісеєнко

Провідний науковий співробітник Інституту фізіології імені Олександра Богомольця Євген Моісеєнко розповів, що жодна людина не перебувала на шостому материку більше року поспіль.

Справа в тому, що член експедиції перебуває в ізоляції довгий період – серед невеликої групи колег, в умовах вічної мерзлоти, практично без зв’язку з цивілізованим світом, а найкращим другом і розрадником стає... пінгвін.

Звичайно, що в цій ситуації без стресу не обходиться. Тому на базі медики досліджують стан та зміни особистості, та винаходять засоби корекції емоційного та психічного станів. «Стрес – він усюди стрес», – наголошує Моісеєнко, – тому наша станція й може використовуватись з метою досліджень в цій галузі».

«Найстрашніші випробування – це не вітри й холод, а фінансові труднощі» – Литвинов

Сьогодні, як і багато років тому, актуальним залишається питання фінансів. «Найстрашніші випробування – це не вітри та холод, які зустрічають нас в Антарктиці. Найстрашніші випробування – це фінансові труднощі», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Валерій Литвинов.

Доктор біологічних наук Валерій Поліщук розповів, що 80% фінансування станції йде на підтримку експедиції, і лише 20% на все інше. «Ці кошти далеко не покривають навіть мінімальні необхідності», – зауважив він. І додав, що для рівня конкурентної спроможності потрібно набагато більше.

НАНЦ анонсував проведення низки заходів у 2016 році, що стосуватимуться українських експедицій в екстремальних умовах Льодового континенту. Литвинов має надію, що ці заходи сприятимуть прискоренню розгляду у Верховній Раді законопроекту «Про діяльність України в Антарктиці», необхідного для зміцнення правових підстав цієї діяльності та підтримки вітчизняних дослідників.

«Антарктика – унікальна природна лабораторія» – Поліщук

То для чого Україні потрібна Антарктика? Для того, щоб мати інформацію, пояснює Валерій Поліщук. «Нам будуть вішати локшину, бо ми не маємо змоги цю інформацію перевірити», – заявив він. Мова йде про надважливі прогнозування різноманітних вірусів, дослідженням яких займаються на станції.

На «Академіку Вернадському» вчені відкрили деякі види новин тварин, зокрема кальмарів та червів. Поява нових видів пояснюється глобальним змінами у світових природніх процесах.

«Наша станція – це гаряча точка відносно до всіх інших станцій Антарктики», – повідомила Вазіра Мартазінова, завідувач відділу Українського Гідрометеорологічного інституту МНС. Завдяки цьому там швидше, ніж будь-де можна спрогнозувати подальший розвиток потепління. На Антарктиці через потепління середня температура підвищилась на 3 градуси, що дає змогу робити висновок про зміну клімату й на всіх інших земних материках.

Дуже важливою віхою роботи на станції є метеорологічне прогнозування. Співробітник Українського Гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Світлана Краковська розповіла, що українські науковці є учасниками міжнародних засідань з питання змін клімату, яке постійно порушується у зв’язку з глобальним потеплінням.

Антарктика – це унікальна природна лабораторія. Вона має обов’язково бути розкручена і вкладена у свідомість українців
Валерій Поліщук

«Антарктика – це унікальна природна лабораторія. Вона має обов’язково бути розкручена і вкладена у свідомість українців», – наголосив Валерій Поліщук.

Він вважає, що станція «Академік Вернадський» може бути предметом гордості для українців, може стати тим, із чим в першу чергу асоціюватиметься Україна замість Чорнобильської аварії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG