Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську цього тижня відбудуться засідання підгруп, засідання контактної групи не буде – МЗС Білорусі


Мінськ, ілюстративне фото
Мінськ, ілюстративне фото

У Мінську цього тижня відбудуться засідання трьох робочих підгруп Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, повідомили в прес-службі МЗС Білорусі.

«У вівторок, 9 лютого, розпочне свою роботу підгрупа з політичних питань. Наступного дня, як очікується, до неї мають долучитися підгрупи з економічних питань і безпеки», – повідомляють у білоруському зовнішньополітичному відомстві.

За даними МЗС Білорусі, засідання самої Тристоронньої контактної групи цього тижня в Мінську не заплановано.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи попередньо планували провести 10 лютого з уточненням, якщо на цей день не призначать зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» (України, Німеччини, Франції й Росії).

Проте напередодні представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма звернувся до спеціального представника голови ОБСЄ в групі Мартіна Сайдіка з пропозицією перенести засідання контактної групи.

«У зв'язку з продовженням недотримання режиму тиші з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей, відсутності прогресу зі звільнення заручників і виконання інших пунктів Мінських домовленостей, вважаю за доцільне провести чергове засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську тільки після зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», – процитувала речниця Кучми його звернення.

Водночас представник угруповання «Донецька народна республіка» Денис Пушилін заявив, що переговори Контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі 10 лютого можуть пройти в режимі скайп-конференції, без виїзду до Мінська.

Останніми днями українські військові повідомляють про збільшення кількості обстрілів з боку підтримуваних Росією сепаратистів на частині сходу України. Сепаратисти, які контролюють певні території у Донецькій та Луганській областях, вказують на те, що це ЗСУ порушують режим тиші.

Останнє засідання Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп у білоруському Мінську відбулося 28 січня. Тоді спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що на зустрічі обговорювали пропозиції Росії щодо Конституції України, а сепаратисти подали свій проект змін. За його словами, в перебігу зустрічей про обмін заручниками і про запровадження дієвого режиму припинення вогню домовитися так і не вдалося.

XS
SM
MD
LG