Доступність посилання

ТОП новини

Союзники? Окремі країни НАТО торгують зброєю з Росією


Російська військова техніка на міжнародній виставці озброєння в Підмосков'ї. Червень 2015 року
Російська військова техніка на міжнародній виставці озброєння в Підмосков'ї. Червень 2015 року

На цю тему в інтерв'ю Крим.Реалії своїми міркуваннями поділився експерт українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь

Європейські країни продовжують торгувати військовою технікою з Росією, яка окупувала Крим і Донбас та вбила тисячі українців. Чи означає це, що санкції Євросоюзу проти країни-агресора вже не діють? Чи може це означати, що Путіну вдалось остаточно корумпувати європейських політиків, які завжди вважали себе еталоном чесності й непідкупності? На ці теми в інтерв'ю Крим.Реалії поділився своїми міркуваннями експерт українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) Михайло Самусь.

«Дійсно, Італія, незважаючи на пряму заборону на поставки озброєнь і військової техніки Росії, продовжує успішно постачати російському Міністерству оборони легкі броньовані машини Iveco LMV «Рись».

Контракт із закупівлі приблизно 350 новітніх італійських бронемашин був укладений між Російською Федерацією й Італією ще 2011 року. 10 машин були передані Росії в готовому вигляді, а решту почали збирати з італійських машинокомплектів на ВАТ «172 Центральний автомобільний ремонтний завод» у Воронежі й ТОВ «Ремдизель» у Набережних Челнах. Документація, що супроводжує реалізацію російсько-італійського контракту на поставку Iveco LMV «Рись», свідчить, що ця робота триває досі, і весь цей час не припинялась ні на день. Можливо, саме цим пояснюється, чому з Італії постійно звучать голоси про необхідність скасування санкцій проти Росії?» – припускає експерт.

Кодекс поведінки Євросоюзу у сфері експорту озброєнь прямо забороняє постачати озброєння і військову техніку країні, що бере участь у збройному конфлікті

Після початку агресії Росії проти України й запровадження санкцій із боку Євросоюзу багато країн Європи припинили військові й оборонно-промислові контакти з Москвою. Наприклад, Франція відмовилась від мільярдного контракту про продаж Росії кораблів «Містраль», а Німеччина зупинила будівництво на території Росії військових навчальних центрів вартістю приблизно 350 мільйонів євро. Низка країн Євросоюзу також оголосила про припинення оборонних контрактів із Росією. Однак Італія, як виявилося, продовжує торгувати з країною-агресором. При цьому варто враховувати, що Кодекс поведінки Євросоюзу у сфері експорту озброєнь прямо забороняє постачати озброєння і військову техніку країні, що бере участь у збройному конфлікті.

«Зокрема, протягом 2014 року до Росії з Італії привезли 81 машинокомплект, 2015 року – 93 комплекти. Виробнича програма на 2015-2016 рік передбачає випуск у Росії 356 італійських бронемашин. Що цікаво, кінцевим одержувачем усіх машин, що виготовляються протягом 2015-2016 років, визначена в/ч 48670 міста Каменськ-Шахтинський Ростовської області (91-а Центральна база резерву автомобільної техніки). Мабуть, щоб одразу переправляти їх російським військам на окупований Донбас? До речі, Iveco LMV «Рись» уже були помічені в Сирії: як у складі російського угруповання, так і на озброєнні урядових сирійських військ. При цьому протестів із боку італійського уряду на адресу Росії з приводу перепродажу італійських бронемашин режиму Асада поки не чутно», – продовжує Самусь.

Італія, на жаль, виявилась не єдиною країною, яка торгує з агресором. Нещодавно російська преса повідомила про намір Міністерства оборони Угорщини закупити в Росії приблизно 30 багатоцільових вертольотів Мі-8/17. Як зазначається, це питання буде обговорюватись на переговорах на вищому рівні 17 лютого 2016 року під час візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви. Вартість контракту оцінюється в 400 мільйонів доларів.

«Що змушує Будапешт іти на ризик і закуповувати військову техніку в Росії всупереч санкціям Євросоюзу? Існують об'єктивні й суб'єктивні причини. Скажімо, ніхто не сумнівається, що угорській армії потрібні вертольоти, оскільки через їхню відсутність Угорщина не виконує взяті на себе зобов'язання зі створення вертолітної групи в інтересах НАТО й постійно критикується за це в рамках Альянсу. Також, безумовно, відсутність багатофункціональних вертольотів перешкоджає подальшому розвитку Сил спеціальних операцій Збройних сил Угорщини», – пояснює Михайло Самусь.

Інший аспект, що, за словами військового аналітика, тисне на угорський уряд – це те, що Росія надзвичайно роздратована непослідовністю Будапешта через проблеми з реалізацією проекту з будівництва АЕС в Угорщині. Незважаючи на те, що Орбан уже взяв частину російських засобів, призначених для цього проекту, й особисто гарантував Путіну, що проект буде реалізований без проблем, зараз в Євросоюзі заявляють, що контракт суперечить його законодавству і блокує реалізацію угоди.

Орбан має проблеми, реальну загрозу він відчуває з боку Путіна, в якого є компромат на Орбана, в тому числі по бізнес-інтересах найближчого оточення Орбана в Росії

«У результаті Орбан має проблеми і з НАТО, і з Євросоюзом, і з Росією. Хоча, звісно, реальну загрозу він відчуває тільки з боку Путіна, в якого є компромат на Орбана, в тому числі по бізнес-інтересах найближчого оточення Орбана в Росії. Отже, Путін легко може притиснути угорського прем'єр-міністра до стінки, – вважає український експерт. – Що цікаво, інформація про візит урядової делегації до Москви була опублікована через угорську опозиційну пресу. Здається, це сигнал Орбану, що Кремль може дати грошей не тільки правлячій партії, а й опозиції».

На думку аналітиків ЦДАКР, саме тому Орбан і намагається довести Путіну свою лояльність, а у вертолітній угоді явно присутній значний політичний підтекст, що дуже цінується Путіним.

Якщо режим Путіна впаде, то в Орбана залишається шанс вийти сухим із води

«Хоча не виключено, що ця вертолітна пропозиція, яку Євросоюз, швидше за все, заблокує – ще одна спроба Орбана виграти час. Якщо нинішні тенденції розвитку економічної ситуації в Росії збережуться й режим Путіна впаде, то в Орбана залишається шанс вийти сухим із води, не виконавши зобов'язання перед Кремлем і уникнувши покарання з боку Євросоюзу», – міркує Самусь.

За логікою експертів, Путін намагатиметься «підчепити» угорського прем'єра ще на один гачок і змусити його підписати вертолітну угоду

При цьому, за логікою експертів, Путін намагатиметься «підчепити» угорського прем'єра ще на один гачок і змусити його підписати вертолітну угоду. Купівля Угорщиною російських вертольотів буде успіхом для Кремля, як із політичної (руйнування режиму санкцій Євросоюзу й демонстрація ведення «business as usual» із європейськими країнами, незважаючи на окупацію територій в Україні), так і з економічної точки зору.

«В Угорщини грошей на покупку вертольотів немає, і навряд чи з'являться. Росія може виділити Орбану кредит для придбання російських вертольотів і втягнути його у ще одну фінансову пастку. Ну, і звісно, російська пропаганда заявить про посилення «корозії євроатлантичної солідарності» і «посилення союзницьких зв'язків між Російською Федерацією й Угорщиною», що і є головним стратегічним завданням Путіна», – пояснює військовий експерт.

На завершення всього в середині січня парламент Греції ратифікував угоду з Росією щодо поставок продукції військового призначення. Документ є концептуальним і визначає всі необхідні правові рамки для поставок із Росії продукції військового призначення до Греції. Слід додати, що Греція встигла озброїтись російськими кораблями й комплексами протиповітряної оборони С-300.

«Здається, греки хочуть ще прикупити собі російської зброї. І, мабуть, так само, як і угорці, за гроші Путіна», – із жалем підсумовує Михайло Самусь.

Оригінал публікації на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG