Доступність посилання

ТОП новини

В американському Сієтлі відкрили почесне консульство України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Участь в церемонії відкриття, яка пройшла у неділю, взяли посол України в США Валерій Чалий та новопризначений почесний консул Валерій Голобородько

Посол України в США Валерій Чалий перебуває з кількаденним візитом на західному узбережжі США, де він відвідає завод Boeing та компанію Microsoft.

Зустріч з керівництвом Boeing є надзвичайно важливою, розповіли «Голосу Америки» у посольстві, бо Україна намагається переорієнтувати свою космічну та авіаційну галузь від російського промислового циклу та має довгий список як сировини, так і складових частин, як от титанових трубок для двигунів, які готова запропонувати компанії.

У Microsoft розмова піде як про претензії щодо недотримання прав інтелектуальної власності в Україні, так і про підготовку українських програмістів. Виступив посол Валерій Чалий в Раді зі міжнародних відносин у Сієтлі, а також відкрив в цьому місті почесне консульство України.

Це стане восьмим почесним консульством України у США, а під його юрисдикцію підпадатимуть відразу два штати – Вашингтон та Орегон. На відміну від офіційних консулів, почесні не можуть видавати візи чи міняти паспорти, але їхні функції є важливими, – каже новопризначений почесний консул у Сієтлі Валерій Голобородько.

Зав’язувати хороші бізнес-відносини, робити хороші соціальні проекти, гуманітарні проекти, зав’язувати відносини між університетами і містами. Це важлива робота
Валерій Голобородько

«Зав’язувати хороші бізнес-відносини, робити хороші соціальні проекти, гуманітарні проекти, зав’язувати відносини між університетами і містами. Це важлива робота», – заявив почесний консул.

Підприємець Валерій Голобородько ще раніше допомагав місцевій українській громаді у Сієтлі у роботі з офіційним консульством України, яке розташоване за сотні кілометрів звідти, у Сан-Франциско. І робить він це все за власні гроші. Голобородько знімає офіс у центральній частині Сієтла та покриває витрати на культурні заходи, які організовує українська громада.

Посольство, враховуючи, що грошей з бюджету виділяють все менше, постійно шукає ініціативних та забезпечених членів діаспори, які б допомагали просувати українські інтереси та згуртовувати громади.

Зараз треба, з одного боку, економити державні ресурси і розвивати роботу в рамках почесного консульства
Валерій Чалий

«Зараз треба, з одного боку, економити державні ресурси і, якщо є люди, які патріотичні і готові розвивати таку роботу консульську в рамках почесного консульства, вважаю, що це перспективний напрям в Сполучених Штатах», – заявив посол України в США Валерій Чалий.

Посол сподівається, що інститут почесних консульств також допоможе розвивати прямі економічні зв’язки між американськими та українськими містами та регіонами. З відкриттям почесного консульства українців привітали у мерії Сієтла.

Хієк Кім є заступником мера міста. Вона каже, що Сієтл і штат мають довгу історію іммігрантів та біженців:

Відкриття почесного консульства підніме наші взаємини на новий рівень, завдяки якому наші люди зможуть формувати глибші зв’язки
Хієк Кім

«Сієтл і штат Вашингтон радо приймають 60 тисяч українців, які живуть в нашому штаті, з яких 6 тисяч – біженці. Кожен 5-ий мешканець Сієтла народився за кордоном, включно зі мною. Це регіон, який не тільки має чудові інноваційні компанії, такі як Microsoft і Boeing, але також і культурні цінності – відкритість до нових американців і нових іммігрантів. Відкриття почесного консульства підніме наші взаємини на новий рівень, завдяки якому наші люди зможуть формувати глибші зв’язки. Від імені мера хочу подякувати і сказати, що ми будемо продовжувати наше партнерство», – заявила Хієк Кім.

У своєму виступі в Сієтлі посол Валерій Чалий подякував українській діаспорі штату Вашингтон за їхню активність в США та за безпосередню допомогу українцям – тим, хто на фронті, та тим, хто лікує поранених, і їхнім родинам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG