Доступність посилання

ТОП новини

Є групи у Верховній Раді, які хочуть дестабілізувати коаліцію (світова преса)


«У разі нових виборів Україна втратить від 4 до 6 місяців дорогоцінного часу через політичну нестабільність і неможливість проводити реформи»

Світова преса пише про посередницькі зусилля, яких докладає уряд Німеччини в пошуку компромісу між Україною та Росією щодо сплати боргу в три мільярди доларів, які Київ винен Москві. Також є публікації про затримку з боку МВФ виділення наступних траншів фінансової допомоги Україні, допоки зберігається політична нестабільність та неясність, чи уряд виконує свою обіцянку активного втілення реформ. А сайт ВВС пише про масштаби військових навчань на півдні Росії, зауважуючи, що російські військові заперечують, що ці маневри безпосередньо пов’язані з ситуацією в зоні конфлікту на Донбасі.

Видання International Business Times пише про намагання молодих членів українського парламенту проштовхнути реформи на тлі того, що МВФ не поспішає надавати Україні нові кредити.

«Політична ситуація є досить складною на даний час. Є групи всередині парламенту, які хочуть дестабілізувати коаліцію і їхньою метою є дострокові вибори. Українська економіка є слабкою і люди страждають від фінансової кризи», – сказала виданню депутат українського парламенту Наталя Кацер-Бучковська.

Виділення подальших траншів 40-мільярдного доларового пакету допомоги з боку МВФ Україні поставлено в залежність від втілення реформ для зміцнення економіки. «Але ймовірність нових виборів разом з відставкою міністра економіки та закидами в бік президента Петра Порошенка та його найближчого оточення щодо корупції, дедалі сильніша політична буря породили сумніви в західних партнерів України в її здатності виконати обіцяне», – пише видання.

«Я думаю, що підхід (МВФ) не є політичним, але Фонд чекатиме, допоки не стане ясно, хто є виконавчою владою і чи ця влада візьме на себе відповідальність за виконання умов, на яких (МВФ) уже надав нам 6,7 мільярда доларів», – цитує видання міністра фінансів України Наталію Яресько.

Депутат від «Народного фронту» Кацер-Бучковська сказала газеті, що в разі нових виборів Україна втратить від 4 до 6 місяців дорогоцінного часу через політичну нестабільність і неможливість проводити реформи в разі дострокової виборчої кампанії.

Агентство Bloomberg пише, що німецький уряд просить, аби Київ запропонував нові умови сплати Росії боргу в три мільярди доларів після того, як російський уряд відкинув українську пропозицію щодо реструктуризації минулого місяця.

Агентство пише, що Міністерство фінансів Німеччини виступає посередником між Україною та Росії щодо боргу і закликає Київ до компромісу.

«Посередницькі зусилля є ознакою того, що Україна намагається досягнути угоди поза судом у суперечці, яка поглибила розкол між сусідами, і веде свій початок від 2014 року, коли Росія анексувала Крим», – зазначає агентство.

У статті говориться, що уряд у Москві відмовився брати участь у процесі реструктуризації українських боргів минулого року, бо хотів кращого ставлення до себе, аніж до приватних інвесторів, які пішли на реструктуризації боргів України. Західні приватні кредитори погодились на 20-відкоткове списання українських боргів як частину домовленості.

«Вирішення поза судовою залою було б, звісно, кращим, оскільки рішення суду та його наступне виконання, ймовірно, було б довгим, складним і могло б додатково зіпсувати російсько-українські відносини», – цитує агентство аналітика Raiffeisen Bank International AG у Відні Ґюнтера Дебера.

Bloomberg пише, що речник Міністерства фінансів України наразі не прокоментувала переговори за німецького посередництва в питанні боргу.

Агентство зазначає, що від 20 грудня минулого року, коли збіг крайній термін сплати Україною боргу, Росія погрожувала подати позов до суду у Британії. Але цей крок Росія відкладає, а обидві сторони заявили у січні, що готові до пошуку компромісу поза судами.

Україні заборонено одноразове цілковите погашення боргу Росії згідно з угодою про реструктуризацію боргу з приватними кредиторами, яка відкрила шлях до фінансування у розмірі 17,5 мільярдів доларів від МВФ, аби відвести Україну від фінансової прірви і стабілізувати українську економіку.

Умови кредитування з боку МВФ також кажуть, що Україна має вести переговори з Росією «зі щирими намірами» щодо вирішення проблеми свого боргу.

Сайт британської телерадіомовної корпорації ВВС пише про російські навчання неподалік України, кажучи, що Москва залучила до них 8500 військовослужбовців, десятки кораблів та літаків. І ці широкомасштабні, за висловом статті, маневри Росія проводить неподалік Донбасу, частину якого контролюють проросійські бойовики.

ВВС зазначає, що навчання територіально охоплюють і анексований у 2014 році Росією Крим, а підтримувані Росією сепаратисти на Донбасі самі провели військові навчання минулого тижня, коли бойовики угруповання «ДНР» випробовували важку артилерію та ракетні установки поблизу Тореза.

НАТО, західні лідери та український уряд звинувачують Росію у наданні сепаратистам важкої бронетехніки та допомоги їм регулярним військом. ВВС зазначає, що крихке перемир’я встановилося нині, але обидві сторони – і бойовики, і українські сили – все ще далекі від повного виконання Мінської мирної угоди.

«Російські військові не вказали на зв’язок між нинішніми навчаннями в Південній Росії та українською ситуацією», – зазначає ВВС.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG