Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко задоволений рішенням ЄС зняти санкції з Білорусі


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко привітав рішення Європейського союзу зняти більшість санкцій щодо його країни.

«Вони ухвалили рішення, яке нас абсолютно задовольняє», – сказав Лукашенко, додавши, що ЄС вирішив зупинити протистояння з Білоруссю.

15 лютого міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу вирішили остаточно скасувати більшість санкцій ЄС щодо Білорусі, за винятком ембарго на постачання зброї. Санкції будуть зняті з 1 березня.

Таке рішення ухвалили на тлі потеплішання відносин між Євросоюзом і Білоруссю, що відбувається останнім часом. Завдяки цьому в жовтні 2015 року ці санкції були вже зупинені на термін у чотири місяці, але тоді ще не були повністю скасовані.

Владу президента Білорусі Олександра Лукашенка позитивно оцінили на Заході, коли вона звільнила в серпні 2015 року політичних в’язнів. На окрему похвалу вона заслужила завдяки організації серії переговорів у Мінську щодо врегулювання розпаленого Росією конфлікту на сході України.

Але критики попереджали, що послаблення санкцій було б передчасним, і закликали Захід продовжити тиск на Мінськ, щоб домогтися демократичних реформ і більшої поваги до дотримання прав людини і свободи слова.

Санкції Євросоюзу щодо Білорусі були запроваджені кількома пакетами, починаючи ще з 2004 року, щоб покарати Мінськ за зникнення політичних супротивників, політично мотивовані переслідування і порушення засад демократії.

XS
SM
MD
LG